ο επικεφαλής - στον επικεφαλή(ς)

Zazula

Administrator
Staff member
Ο ορθογράφος τού Word 2010 δεν κοκκινίζει κανένα από τα επικεφαλή, επικεφαλείς, επικεφαλούς, επικεφαλών. Λέτε η Microsoft να ξέρει κάτι που αγνοούμε εμείς; ;)
 

nickel

Administrator
Staff member
Αν αναζητήσεις "επικεφαλείς", εκτός του ότι θα σου βγουν 74.900 (πέτσινες) γκουγκλιές, θα προσέξεις ενδεχομένως ότι το Γκουγκλ δεν ρωτάει «Εννοείτε επικεφαλής;». Αυτό συμβαίνει επειδή ο αριθμός των ευρημάτων «καθιερώνει» την ορθογραφία (στο μυαλό του Google). Το ίδιο συμβαίνει και με τις άλλες «πτώσεις». Μοναδική σωτηρία το ότι το Google έχει την καλοσύνη να βγάζει πάνω πάνω αυτό το νήμα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ενδιαφέρον. Έχω ένα σύνδεσμο στο μήνυμά μου. Αυτόν να πατήσεις.
 
Α, οκέι, το βγάζει μόνο σε αποκλειστική ορθογραφία "επικεφαλείς" (χρειάζεται τα αφτάκια) ή "οι επικεφαλείς" (χωρίς τα αφτάκια). Επίσης το βγάζει τρίτο στο "ο επικεφαλής" (χωρίς τα αφτάκια).
 

nickel

Administrator
Staff member
Διάβαζα στην παραποταμιά την απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη στην πρόσκληση του Φώτη Κουβέλη για διάλογο της ΚΑ και, όταν έφτασα στο τέλος και είδα τον τίτλο «Επικεφαλής του Ποταμιού» κάτω από το όνομα του Σταύρου, θυμήθηκα ότι ήθελα να αφήσω μερικές μέρες να περάσουν από το συνέδριο και μετά να ερευνήσω ποια τύχη είχε η παρακινδυνευμένη αυτή επιλογή. Αντιλαμβάνομαι ότι ο ίδιος προτιμά να τον φωνάζουν «Σταύρο» αντί για «Κύριε πρόεδρε», αλλά οπωσδήποτε κάποιοι θα το υποστούν το μαρτύριο με την καινοτομία: «Κύριε επικεφαλή... εμ... κύριε επικεφαλά... κύριε επικεφαλής... Σταύρο!» Πάντως, αν φωνάξεις «κύριε επικεφαλή» (ή όποια άλλη κλιτική εκδοχή), σίγουρα δεν θα γυρίσουν το κεφάλι όσοι θα το γυρίσουν με το «κύριε πρόεδρε».

Λοιπόν, τα πορίσματα της πρόχειρης έρευνας:

Πάμπολλα «επικεφαλής του Ποταμιού», ακόμα και μετά από «του» ή «τον». Ελάχιστα «επικεφαλή του Ποταμιού», τα περισσότερα πριν από το συνέδριο και μάλιστα από ένα ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος που λέει «ο επικεφαλή του Ποταμιού», σε πολλαπλή αναπαραγωγή.

Δεν με ενθουσίασε αυτή η προσεκτική τήρηση του άκλιτου. Από κάποια περίπτωση σαν αυτή περίμενα τη λέξη να αρχίσει να τρίβεται και, στο τέλος, να κλίνεται. :whistle:
 
Top