ομοφοβία ή ομοφυλοφοβία; ομοφοβία

Mπράβο Ελληγεννή. Κι αν ήταν ανοιχτός ο ΔΟΛ θα το βρίσκαμε ίσως και σε παλαιότερα κείμενα. Από την άλλη, η εδραίωση του όρου έγινε τούτο τον αιώνα.

Ναι, σίγουρα στον 21ο αιώνα. Πιο πριν ήταν σε χρήση μάλλον πολύ πιο περιορισμένα, περισσότερο από μέλη της ομοφυλοφιλικής κοινότητας. Η πρώτη φορά που άκουσα την λέξη (και ήταν από ομοφυλόφιλο) πρέπει να 'ταν τέλη του '98 ή αρχές '99 και το θυμάμαι αυτό για πολύ ειδικό λόγο. Έτσι κι αλλιώς όμως πιο πριν δεν θα το θυμόμουν και να την είχα ακούσει. Το '98 ήμουν μόλις 16.
 
Σχόλιο στην ερώτηση: αυτό το είχα θέσει σαν πρόβλημα κι εγώ πριν από μερικά χρόνια σε σχέση με τους μετανάστες και την ξενοφοβία, που στην πραγματικότητα είναι μίσος --βέβαια φόβος και μίσος παντρεύονται πολλές φορές, ιδίως στη θρασυδειλία. Το πρόβλημα είναι ότι το μισο- σήμερα παραπέμπει λιγότερο στο μίσος και περισσότερο στο μισός. Αλλιώς θα ήταν προσφυές, νομίζω, το μισοξενία, μισόξενος, μισομοφυλία, μισομόφυλος, ή μισομοερωτισμός, μισομοερωτικός. Αλλά ακόμα κι έτσι, εμείς σχεδόν πάντα απλώς αντιγράφουμε τους ξένους όρους, όταν αυτοί είναι από ελληνική ρίζα, και από μιαν άποψη αυτό είναι πιο πρακτικό και με λιγότερες συλλαβές, κι ας μην πρόκειται για φοβία. Άλλο πρόσκομμα είναι ότι ακόμα και οι φιλόζωοι και οι φιλόμουσοι και οι φιλορώσοι έχουν γίνει ζωόφιλοι και μουσικόφιλοι και ρωσόφιλοι (στην πρώτη βέβαια περίπτωση το νόημα μπορεί και να αλλάζει δραματικά...)

Edit: Σόρυ, κατά έναν περίεργο τρόπο μου παρουσίαζε σαν τελευταίο ποστ την ερώτηση του Ζάζουλα μερικές σελίδες πίσω (μου κάνει και άλλα περίεργα σήμερα το σάιτ...) Μετά διαπίστωσα ότι έχουν μεσολαβήσει ολόκληρες σελίδες...
 

nickel

Administrator
Staff member
Αλλά ακόμα κι έτσι, εμείς σχεδόν πάντα απλώς αντιγράφουμε τους ξένους όρους, όταν αυτοί είναι από ελληνική ρίζα, και από μιαν άποψη αυτό είναι πιο πρακτικό και με λιγότερες συλλαβές, κι ας μην πρόκειται για φοβία.

You can say that again. (OK, I've said it again for you.)
 
Φτάνει να αντιγράφαμε και τους ξένους όρους! (democracy/republic κλπ.)
 

Zazula

Administrator
Staff member
Στο ΧΛΝΓ λημματογραφούνται κανονικά οι λέξεις ομοφοβία και ομοφοβικός· αξίζει δε να σημειωθεί πως δίνονται και παράλληλοι (αλλά όχι εξίσου δόκιμοι) ​τύποι ομοφυλοφοβία και ομοφυλοφοβικός.

Στο ΛΝΕΓ (2012) λημματογραφούνται κανονικά τα ομοφοβία, ομοφοβικός, ομοφοβικά.
 
Top