...
Ξεκαθαρίζω πρώτα ότι δεν με απασχολεί καθόλου το θέμα. «Ντελίβερι» το λένε οι περισσότεροι, «ντελίβερι» κι εγώ, όμως όσοι το λένε ή το γράφουν «ντιλίβερι» ούτε με ενοχλούν ούτε θα τους ψέξω, εκτός αν το κάνουν για να πουλήσουν μούρη ότι έτσι το λένε στας Ευρώπας. Σ' αυτούς - στους οποίους η SBE δεν νομίζω ότι συγκαταλέγεται, απ' ό,τι έχω δει στη Λεξιλογία - έχω πολλά και διάφορα να τους τρίψω στη μούρη. Άσι που είμι ου τελευταίους που θα απαξιώσει τοπικές προφορές και ιδιώματα.
Μόνο που, να, στην Ελλάδα τρώμε «πίτσα» και «μακαρόνια», στην Ιταλία «πίττσα» και «σπαγκέτι». Επί της ουσίας, ας τον λένε όπως θένε αυτόν που μας τα φέρνει σπίτι, αρκεί να 'ρχεται γρήγορα, να μην τα τρώμε παγωμένα.
Κι όποτε δεν έχουμε τίποτα καλύτερο να κάνουμε, ας ντιυλίζουμε τον κώνωπα, και δώσ' του μπίρι μπίρι και ντίλι ντίλι το καντήλι, dilly-dally deli. Μακάρι να είναι τέτοια τα θέματα που θα μας απασχολούν.
Κι τώρα, διμουνίους :devil::
- Όταν θα σφίξουνε κι άλλο τα πράγματα και θα ψάχνουμε τη βινζίνη μι του τ'φέκ', θα τονε λέμε ντεληκανή, αφού θα κάνει ντλβρι με τα πόδια, και τότε θα προτιμούνται κανιάρηδες, μακρύκαννοι. Μπόνους, η σύνδεση με την παράτολμη οδήγηση τον παράτολμο τρόπο κυκλοφορίας των πακετάδων. Προσοχή στους κατσουκανιάρηδες όμως, μη μας κλέψουνε στα ρέστα.
- Άκυρο, πάλι πρόβλημα θα 'χουμε με την προφορά του, νι και λι ή gni και gli;
- Βρε, δεν το κάνουμε νταλαβεράς να σώνουμε; Αφού νταλαβέρι κάνουμε μαζί του, δοσοληψία στην πόρτα μας.
- Όχι, μη, θ' αρχίσουνε πάλι: «Όχι 'νταλαβεράς'! 'Νταρεαβεράς', αφού έτσι είναι το ιταλικό απ' όπου προέρχεται».
- Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι, συγγνώμη, Ρωμιοί!
Για το «συνωμοτικά» που γράφει η SBE στο #17, μετά τη γενίκευση της κόντρας ντελιβεράδων-ντιλιβεράδων:
- Παρακαλώ;
- Γεια σας. Να ρωτήσω κάτι; Κάνετε... χμφ...
- Απ' όλα κάνουμε, κύριέ μου, και πίτσες και μακαρονάδες και σαλάτες, ό,τι τραβάει η όρεξή σας.
- Όχι, δεν ήθελα να πω αυτό. Πώς να το πω όμως; Πώς το λένε, ξέρετε... αυτό που έρχεται ένας με το μηχανάκι και τα φέρνει σπίτι;
- Ααα, ντελίβερι; Βεβαίως.
- Βρε ασταδιάλα, που θα μου πεις εμένα τέτοια ακατανόμαστα! Καλύτερα να μείνω νηστικός παρά να βάλω τέτοιο πράμα στο στόμα μου!
- Συγγνώμη, δεν ήθελα να σας προσβάλω. Και ντιλίβερι κάνουμε, αν το προτιμάτε.
- Έτσι μπράβο! Φέρτε μου λοιπόν μια πίτσα ντιλικατέσεν, με μπόλικο άνηθο, very dilly, ντιλίβερι.
- Κι πί να σας τι φίριμι την πίτσα;
:twit: