Δόκτορα, να πω εκ προοιμίου ότι, όπως έγραψα και αρχικά, καθόλου δεν είμαι βέβαιος ότι ο όρος "μουτζαχεντίν" έχει ξεπεράσει τα στενά όρια ενός έτους και μιας σχολής (δηλ. κάποιοι κάποτε το έλεγαν έτσι και έτυχε ένας απ' αυτούς να είναι μέλος του σλανγκρ).
Απόλυτα σωστό, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που λένε (προσβλητικά) "μια μούτζα γκολ" ;).Τάλιρο και μούτζα δεν χρησιμοποιούνται σαν συνώνυμα ακριβώς -το τάλιρο είναι συνώνυμο της μούτζας (όπως και της ροχάλας) αλλά κανείς δεν είπε "το περιοδικό κάνει μια μούτζα" (ή μια ροχάλα).
Έτερον εκάτερον. Η φοιτητική όπως και η στρατιωτική slang διαδίδονται σαν στέλεχος του ιού της γρίπης. Προφανώς ο Χοσέ Αρμάντο*, τα λελεδόνια, το χυμείο και το φύλλινγκ, ειπώθηκαν μια φορά από έναν φαντάρο κι έκτοτε έγιναν κοινός τόπος.
* και οι παραλλαγές του, Χοσέ Μαρία και Χοσέ Κουέρβο.
Και όχι μόνο αυτές. Είναι όπως τα σπερματοζωάρια, από τα οποία ένα κάθε φορά (το πολύ) πιάνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να λεξικογραφούνται και τα άλλα, που δεν έχουν γίνει κοινοί τόποι.
Well, this sense of μουτζαχεντίν might be used by a small number of students only.
Όχι, δεν είμαι σίγουρος, μια υπόθεση έκανα. Και καθόλου απίθανη δεν θεωρώ και μια διπλή σύνδεση με τους μουτζαχεντίν -- και αποφασισμένοι, και να κυνηγάνε το τάλιρο = μούτζα. (Και όχι, δεν έχω ακούσει μούτζα = πεντάρι σε φοιτητικό περιβάλλον, αλλά έχω να περάσω από φοιτητικούς χώρους εδώ και τουλάχιστον πέντε μούτζες χρόνια...:)).
Όμως, με τι περιεχόμενο χρησιμοποιείται ο όρος; Εγκωμιαστικό ή ειρωνικό; Από εκεί νομίζω ότι θα έπρεπε να ξεκινήσουμε.