μεσοσταθμικός

nickel

Administrator
Staff member
Το μεσοσταθμικός, που δεν βρίσκεται στα λεξικά, είναι μια πιο σαφής λέξη για το μέσος, σαν απόδοση τού average, έτσι;

Δηλαδή το επίρρημα μεσοσταθμικά δεν διαφέρει από το παλιό γνωστό κατά μέσον όρο, έτσι;

Αποφεύγονται και οι επαναλήψεις, π.χ. «Μεσοσταθμικά οι συντάξεις μειώνονται κατά 7%, το ποσοστό αναπλήρωσης κατά μέσο όρο πέφτει στο 65%...».

Και τώρα που έχουμε τη «μεσοσταθμική επιβάρυνση 4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο» θα το εμπεδώσουμε καλύτερα. Θα λέμε το βράδυ στις προσευχές μας: «Κάνε, Θεούλη μου, να μη φύγω πολύ πάνω από το μεσοσταθμικό».
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ευπειθώς αναφέρω ότι νομίζω πως όχι :).

Μεσοσταθμικός είναι ο μέσος όρος ποσοτήτων αφού πολλαπλασιαστούν επί κάποιον συντελεστή στάθμισης.
 

nickel

Administrator
Staff member
Άρα να βάλω στον τίτλο average-weighted; Και για το μεσοσταθμικά;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Βλέπω ότι η γουίκη παραπέμπει στο weighted mean και αφήνει το weighted average (σωστά, κτγμ) μόνο για τον σταθμισμένο αριθμητικό μέσο όρο.

Αλλά και η ελληνική βίκη εξηγεί ικανοποιητικά το θέμα εδώ.
 

Dimi

Member
Tο μεσοτιμημένος δεν είναι averaged; Νομίζω απλά ότι στα ελληνικά υπάρχει μια σύγχυση για τη χρήση του μεσοσταθμισμένος (average weighted) και μεσοτιμημένος (averaged). Πιστεύω ότι απλά εννοούν averaged.
 
Ο συντελεστής στάθμισης είναι ένας δείκτης "βαρύτητας" άρα μιλάμε για weight & weighted. Παράδειγμα, σε περιπτώσεις προσομοίωσης δεδομένων χρειάζεται να αξιολογήσεις την βαρύτητα της κάθε τιμής/αριθμού και πολλαπλασιάζεις κάθε τιμή με ένα συντελεστή που συνήθως είναι αντιστρόφως ανάλογος της αβεβαιότητας ή του σφάλματος της συγκεκριμένης τιμής. Τώρα εδώ το μεσοσταθμικό του Βενιζέλου μάλλον γέρνει από και προς το βάρος του.
 
Top