μα και...

colurosa

New member
Μπορούμε να γράψουμε: Ήταν έξυπνος μα και όμορφος...;
ή είναι πλεονασμός και πρέπει να γίνει: Ήταν έξυπνος και όμορφος...;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αν κοιτάξεις τα παραδείγματα για το μα εδώ, θα διαπιστώσεις ότι το χρησιμοποιούμε και αντιθετικά (=αλλά), και επιτατικά και με μπόλικους ακομη τρόπους. Οπότε, η ερώτηση, έτσι όπως την κάνεις, δεν αρκεί για να πάρεις απάντηση. Τι θέλεις να πεις; Δοκίμασέ το αλλιώς, για να δεις τι σου ταιριάζει.

Και από πού προκύπτει ότι ο πλεονασμός είναι οπωσδήποτε λάθος; Αν ρωτήσεις έναν (ή μία) δικηγόρο της λεγόμενης «μαχόμενης», από αυτούς με το χούι να αγορεύουν λέγοντας το ίδιο πράγμα με δεκαπέντε διαφορετικούς τρόπους, δεν θα συμφωνήσει μαζί σου...
 
Δεν νομίζω να πρόκειται για πλεονασμό. Άλλη γεύση το ένα, άλλη το άλλο. Στην πρώτη διατύπωση το "μα" ισοδυναμεί με το "(όχι μόνο) αλλά και". Ήταν έξυπνος (καλά αυτό, υπάρχουν και οι έξυπνοι, δεν βγαίνει πρωτοσέλιδο), αλλά εκτός από έξυπνος ήταν (άκουσον, άκουσον!) και όμορφος (τζακ ποτ!).

Υ.Γ. Να υποθέσουμε ότι οι δικηγόροι της μη "μαχόμενης" δεν υποπίπτουν σε πλεονασμούς;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Υ.Γ. Να υποθέσουμε ότι οι δικηγόροι της μη "μαχόμενης" δεν υποπίπτουν σε πλεονασμούς;

Τουσέ. Κακός χαρακτηρισμός. Εννοούσα «οι δικηγόροι, επ' ακροατηρίω ή μη, που προσπαθούν να ζαλίσουν το ακροατήριό τους --και το αναγνωστικό τους κοινό, σύμφωνοι-- βομβαρδίζοντας με δεκαεφτά συνώνυμα, ακριβή ή περίπου», αλλά το είπα έτσι. Μέα κούλπα.

Άλλωστε ανάλογα κάνουν λόγιοι, πολιτικοί, συγγραφείς (κυρίως της συνομοταξίς των μπεστσερλεράδων), τηλεπαρουσιαστές, ιεροκήρυκες και τηλευαγγελιστές κ.λπ χθόνια και υποχθόνια επαγγέλματα· γενικώς πολυλογάδες παναπεί (του γράφοντος λεξιλόγου μη εξαιρουμένου).
 

nickel

Administrator
Staff member
:)

Και ακόμα καλύτερα:
Ήταν όμορφος μα και έξυπνος.

που είναι διαφορετικό από το:
Ήταν όμορφος μα έξυπνος.

Δεν θυμάμαι αν ο Earion επιτρέπει κόμμα πριν από αυτό το «μα».
 
Top