καρκίδα

hellex

New member
Μπορεί το καρκίδες να προέρχεται από τη λέξη κάρκαδο.
http://www.livepedia.gr/index.php/%CE%9A%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%B1%CE%B4%CE%BF

Η νεαρή έφηβη, όπως είπε και ο drsiebenmal,
Μα δεν είναι προφανώς κάτι που χρησιμοποιήθηκε σωστά ή συχνά. Κάποιος προσπάθησε να ονομάσει κάτι που δεν ήξερε πώς λέγεται
προσπάθησε να ονομάσει κάτι με ευγένεια και ειρωνεία που δεν ήξερε πως λέγεται ή δεν ήθελε να ονοματίσει και ενδεχόμενα ο αδελφούλης της να ήθελε να την πειράξει με το δώρο του... :whistle:

Και μένα μου φαίνεται απίθανο το καρκαίρω, είναι σαν την ετυμολογία της ρεμπέτας από το ρέμβω. ;)

Για το Κακριδής δεν έχουμε καμία ετυμολογία άραγε;

Θα ρωτήσω περισσότερες λεπτομέρειες για τον συγγραφέα, κάνω αυτή τη μικρή έρευνα για λογαριασμό ενός συναδέλφου.

Δεν νομίζω ότι ο Κακριδής προέρχεται από τις καρκίδες, ό,τι κι αν είναι αυτές. Αφενός είναι σπανιότατη λέξη κι έπειτα χρειάζεται να γίνει και η αντιμετάθεση. Αλλά για την ετυμολογία του επωνύμου, υπάρχει το εξής περίεργο: Ο Τριανταφυλλίδης, στο βιβλίο του για τα επώνυμα, δεν αναφέρει τίποτα, ενώ συνεργαζόταν με τον Κακριδή. Να ρωτήσουμε τη Μάρω.

Θα μπορούσε όμως το κορίτσι να έγραφε καρκίδες και να εννοούσε κακρίδες (ό,τι κι αν είναι αυτές).

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ή θα μπορούσε να είναι μια συνθηματική λέξη ανάμεσα στα δύο αδέλφια...

Δύτη, ρώτα τον Λάζο, που ξέρει για τα δεν ξέρω πόσα παιχνίδια που μας έφτασαν ατόφια από τους ΑΗΠ, παρά τις ενάντιες προσπάθειες των Τούρκων συμπατριωτών μας. Δεν προλαβαίνω να το ξαναδώ, για να βρω το ακριβές χρονικό σημείο.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Σε σχόλιο της Domenica Minniti Gonias στο ΦΒ για τη σημερινή ανάρτηση του 40κου σχετικά με τις αλβανικές λέξεις στα ελληνικά είδα την αναφορά κακριδής = κοτσιλιά.

Θα ταίριαζε, λοιπόν, το κορίτσι να διαμαρτύρεται για τις δυο κουτσουλιές που της έστειλε ο αδερφός της για δώρο...

Α τον άθλιο, με πρόλαβε!
Σίγουρα η πληροφορία εξηγεί την ετυμολογία του Κακριδή, αλλά δεν είναι βέβαιο πως η κακρίδα, αν ειπώθηκε, έγινε καρκίδα. Δεν ξέρω αν συνηθίζεται αυτή η τροπή, από το ευκολοπρόφερτο στο δυσκολότερο.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αν συνηθιζόταν η λέξη, μπορεί το καρκίδα να είναι απλώς ορθογραφικό λάθος.

:) Το ένα θυμίζει την ακρίδα, το άλλο μπορεί να επηρεάζεται από την κερκίδα. :)

Τελικά η φίλη στο FB έστειλε διορθωτικό, 'Κακριδής' < αρβ. κακëρδί δεν είναι η κοτσιλιά, είναι η σβουνιά.

daeman

Administrator
Staff member
...
Και είναι δυνατόν αυτός να έστειλε σβουνιές στην αδερφή του; Δεν είχανε εγχώριες στη Σμύρνη το 1840, εισαγωγή τις κάνανε;

Άσε που, και στην απίθανη περίπτωση να της έκανε πλάκα (χοντρή και βρώμικη πλάκα), με σβουνιές στο δέμα, φρέσκες (που είναι πιο ευωδιαστές) ή ξεραμένες (και η σβουνιά σαν ξεραθεί, τη μυρωδιά την έχει), κανείς δεν θα το πλησίαζε. Και το οργανέτο και τα κουκλάκια θα ευωδίαζαν σαν την πρώτη μέρα της άνοιξης, των βοδιών. Θα μου πεις, κάποτε τις είχανε για καύσιμο στο μαγείρεμα. Όμως οι σβουνιές στο δέμα, και δύο μάλιστα, εκτός από ευωδιαστό θα το έκαναν και τεράστιο. Άρα μάλλον τζούφιες οι ελπίδες σβουνιές για τις καρκίδες.

δεν είναι βέβαιο πως η κακρίδα, αν ειπώθηκε, έγινε καρκίδα. Δεν ξέρω αν συνηθίζεται αυτή η τροπή, από το ευκολοπρόφερτο στο δυσκολότερο.
Η αδελφή μου όταν ήταν μικρή αντί για Τρίτη, Τετάρτη, Κυριακή έλεγε Κρίτη, Κρεκράτη, Κρυριακή. Συμβαίνει λοιπόν, και μάλιστα σε μικρό παιδί που λογικά θα περίμενες να κάνει τα δύσκολα εύκολα και όχι το αντίστροφο.

Όλοι μας έχουμε ακούσει τον κροκόδειλο => κορκόδειλο και το δίκροκο => δίκορκο (χτες μόλις το άκουσα, από τη μάνα μου, ετών ογδόντα plus).

Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι η κακρίδα έγινε καρκίδα, απλώς ότι θα μπορούσε να γίνει.

daeman

Administrator
Staff member
...
Άσχετο, με έναυσμα απ' το αποπάνω της Μελάνης: έχω έναν αξά που μικρός το τρ το έκανε παντού κρ: «Μπήκα στο κρένο την Κρίτη. Να δεις πώς κρέχει, να κρελαθείς! Και κάθε τόσο κραβάει ο καποκρένος τη σφυρίχκρα. Κρομερό, σου λέω, κρομερό!»

Με την ευκαιρία, το δίκορκο δεν είναι πολύ σπάνιο, παρά τα μόλις 35 γκουγκλοευρήματα (ευνόητα, αφού είναι προφορική παραλλαγή). Το θυμάμαι και μικρός στην Κρήτη (και τη μάνα μου να με διορθώνει όταν το ξεσήκωσα έτσι από άλλους) και πρόσφατα αλλού.

Δίκορκο κόκκινο αβγό θα βάψω να σου στείλω
να το θωρείς να μην ξεχνάς έναν καλό σου φίλο

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αγαπητέ αδελφέ Ονούφριε,

Έλαβα το δέμα που μου έπεμψες από το Τριέστι.

Τα φορέματα που μου αγόρασες τα χάρισα κατευθείαν στη δούλα την Αθοκουτάλα, που σου καλοήρεσε το καλοκαίρι. Έκανε και χαρές η κατακαμμένη!

Άλλη φορά, τέτοιες σκατούλες σβουνιές να τις χαρίζεις απευθείας στις φιληνάδες σου, τις εξώλης και προώλης.

Με αγάπη
Η αδελφή σου, Αληκτώ