Θυμήθηκα την έκφραση διαβάζοντας τον Γιώργο Λακόπουλο στα Νέα, που αναφέρεται στην αμφίσημη στάση του κ. Σαμαρά απέναντι στη νέα κυβέρνηση. Γράφει μεταξύ άλλων:
Είναι καλό το λήμμα στο slang.gr:
και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ
Μπαμπαδίστικη πολιτικολογία που χαρακτηρίζει πρόσωπα ή πολιτικές που κρατούν επαμφοτερίζουσα στάση, πατούν σε δύο βάρκες, αλληθωρίζουν προς όλες τις κατευθύνσεις και προσπαθούν να είναι αρεστοί σε όλους κατά το καφαβικό […] «εν μέρει εθνικός κ’ εν μέρει χριστιανίζων:». Με αυτή την φράση, που έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού και παραπέμπει σε άλλες εποχές, καταγγέλλουμε την καιροσκοπική / σπεκουλαδόρικη στάση […]
Έχουμε και λέμε:
κρατώ δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη (ή: σε μία μασχάλη)
κρατώ επαμφοτερίζουσα στάση
πατώ σε δύο βάρκες
αλληθωρίζω προς όλες τις κατευθύνσεις
προσπαθώ να είμαι αρεστός σε όλους / να τα ’χω καλά με όλους
«εν μέρει εθνικός κ’ εν μέρει χριστιανίζων»
και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο
το έχω δίπορτο
παίζω διπλό παιχνίδι
είμαι υπηρέτης δύο αφεντάδων
και με το Χριστό και με το διάβολο / τον Αλλάχ
Άμα δεν βαριέστε, προσθέστε στον κατάλογο του επαμφοτερισμού και της διπλοπροσωπίας, και πείτε και κανένα αγγλικό.
- «Προφανώς ο πρόεδρος της ΝΔ προσπαθεί να κρατήσει και τα δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη».
- «Εκτός αν ζήλεψε τα καλά του Παπανδρέου και θέλει να γίνει κι αυτός “αντιεξουσιαστής στην εξουσία”».
- «Και προσπαθεί να θολώσει τα νερά. Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ».
Είναι καλό το λήμμα στο slang.gr:
Μπαμπαδίστικη πολιτικολογία που χαρακτηρίζει πρόσωπα ή πολιτικές που κρατούν επαμφοτερίζουσα στάση, πατούν σε δύο βάρκες, αλληθωρίζουν προς όλες τις κατευθύνσεις και προσπαθούν να είναι αρεστοί σε όλους κατά το καφαβικό […] «εν μέρει εθνικός κ’ εν μέρει χριστιανίζων:». Με αυτή την φράση, που έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού και παραπέμπει σε άλλες εποχές, καταγγέλλουμε την καιροσκοπική / σπεκουλαδόρικη στάση […]
Έχουμε και λέμε:
κρατώ δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη (ή: σε μία μασχάλη)
κρατώ επαμφοτερίζουσα στάση
πατώ σε δύο βάρκες
αλληθωρίζω προς όλες τις κατευθύνσεις
προσπαθώ να είμαι αρεστός σε όλους / να τα ’χω καλά με όλους
«εν μέρει εθνικός κ’ εν μέρει χριστιανίζων»
και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο
το έχω δίπορτο
παίζω διπλό παιχνίδι
είμαι υπηρέτης δύο αφεντάδων
και με το Χριστό και με το διάβολο / τον Αλλάχ
Άμα δεν βαριέστε, προσθέστε στον κατάλογο του επαμφοτερισμού και της διπλοπροσωπίας, και πείτε και κανένα αγγλικό.