Αποφεύγω να σχολιάσω λάθη πολιτικών επειδή μπορεί κάποιοι αναγνώστες να θεωρήσουν ότι οι λόγοι για τον σχολιασμό δεν είναι αμιγώς γλωσσικοί. Μου κίνησε ωστόσο την περιέργεια η συζήτηση για τη σωστή χρήση του
εντέλλομαι με αφορμή μια μιντιακή ανάρτηση της κ. Όλγας Γεροβασίλη, την οποία σχολίασε αρνητικά η κ. Βάσω Κιντή.
Η ανάρτηση της κ. Γεροβασίλη έλεγε:
Οι εκπαιδευτικοί δίδαξαν σήμερα ένα μεγάλο μάθημα την κα Κεραμέως και τον πολιτικό της προϊστάμενο τον κο Μητσοτάκη : η Δημοκρατία δεν εντέλλεται ούτε γίνεται μαριονέτα.
Σύμφωνα με το σχόλιο της κ. Κιντή, «
Η Δημοκρατία πράγματι εντέλλεται – σημαίνει δίνει εντολές. Εντέλλομαι δεν σημαίνει δέχομαι εντολές όπως νομίζει».
Εγώ πολύ θα ήθελα να σχολιάσω την όλη υπόθεση με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, αλλά εδώ έχουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε τι έχουμε πει για το γλωσσικό κομμάτι — πού βρίσκεται σήμερα η χρήση του
εντέλλομαι. Τα πολιτικά ξεμαλλιάσματα γίνονται καλύτερα στο Facebook και στο Twitter.
Τα συμπεράσματά μου από τη νεότερη έρευνα: Η χρήση του εντέλλομαι ως αποθετικού ρήματος εξακολουθεί να είναι η εγκεκριμένη ενώ η χρήση του με παθητική σημασία θεωρείται καταχρηστική, παρότι είναι αρκετά παλιά (αναφέρεται και στον Δημητράκο!). Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που χρησιμοποιεί κάποιος το ενεργητικό εντέλλω. Η γνωστή μετοχή εντεταλμένος έχει παθητική σημασία, αλλά δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για μετοχή παρακειμένου αποθετικού ρήματος (περιποιημένος, εγγυημένος, μεταχειρισμένος, ονειρεμένος κ.ά.).
Οι συνηθισμένες συντάξεις είναι:
εντέλλομαι + ουσιαστικό (=δίνω την εντολή για): εντέλλεται την εκτέλεση της σχετικής δαπάνης
εντέλλομαι κάποιον να κάνει κάτι: εντέλλεται τις αρμόδιες υπηρεσίες να αναφέρουν
Καταχρηστικά:
εντέλλομαι + ουσιαστικό (=παίρνω την εντολή για): Οι αρμόδιοι υπάλληλοι εντέλλονται την είσπραξη
εντέλλονται να κάνουν κάτι: Οι αρμόδιοι υπάλληλοι εντέλλονται να διενεργούν αυστηρούς ελέγχους.
Βεβαίως, η φράση «η Δημοκρατία δεν εντέλλεται», που δεν ακολουθείται από αντικείμενο ή ρήμα, είναι σόλοικη, αδόκιμη.
Από τα νεότερα λεξικά, το ΜΗΛΝΕΓ δεν έχει ακόμα σχετικό λήμμα, ενώ το λήμμα του Χρηστικού είναι πιο ακριβές και από το λήμμα του ΛΝΕΓ, που θέλει μόνο την αποθετική χρήση, ή του ΛΚΝ, που τη θεωρεί σπάνια.
εντέλλομαι ρ. (μτβ.) (μόνο στον ενεστ. I μτχ. εντελλόμενος, εντεταλμένος) (επίσ.): δίνω εντολή να γίνει κάτι: Ο πρόεδρος του ΔΣ εντέλλεται την πληρωμή των δαπανών. | (καταχρ.) Υπάλληλοι που εντέλλονται (: λαμβάνουν διαταγή) να εφαρμόσουν την εγκύκλιο | (ΓΡΑΦΕΙΟΚΡ.) Τα εντελλόμενα (= Υπηρεσία εντελλομένων εξόδων).
Θα άξιζε στο τέλος η εξήγηση που έχει το ΛΚΝ για τα εντελλόμενα έξοδα («που για την έγκρισή τους απαιτείται ειδική εντολή»).