αφείδωλος;

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Υπάρχει λέξη "αφείδωλος" και επίρρημα "αφείδωλα"; Το Γκουγκλ λέει ναι, έστω και με περιορισμένα ευρήματα. Το ΛΚΝ ξέρει μόνο τον "αφειδή" και το "αφειδώς". Ο Γεωργακάς και ο Μπαμπινιώτης έχουν και τον "αφειδώλευτο" και το επίρρημα "αφειδώλευτα", αλλά κανένας δεν έχει τον "αφείδωλο".
 

nickel

Administrator
Staff member
Δύσκολα θα το θεωρήσουμε δόκιμο, όχι μόνο επειδή είναι λίγα τα ευρήματα, ελάχιστα από έγκυρες πένες, αλλά επειδή εύκολα θα γεννηθούν οι υποψίες ότι όποιος το χρησιμοποιεί δημιουργεί το αρνητικό του φειδωλού με προφανή άγνοια της ύπαρξης του αφειδούς, του αφειδώλευτου, έστω του πλουσιοπάροχου. Από την άλλη, όλα τα επίθετα της κατηγορίας του αφειδούς κινδυνεύουν από παράλληλους σχηματισμούς που θα έρθουν μια μέρα να τα εκτοπίσουν. Δεν θεωρώ απίθανο κάποιοι να το χρησιμοποιούν επειδή δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το αφειδής, όχι επειδή δεν το γνωρίζουν. Άλλωστε, και το αφειδώλευτος υποψιάζομαι ότι είναι νεολογισμός αυτού του είδους. Το ερώτημα είναι: αρκεί η ύπαρξη του αφειδώλευτου για να καταδικάσουμε τις μελλοντικές προοπτικές του *αφείδωλου;
 

daeman

Administrator
Staff member
:twit: αφείδωλ-ος -η -ο = (θεολογία) το δόγμα που στερείται ειδώλων | (κοινωνιολογία) ο μη έχων ινδάλματα | (φωτογραφία) η άχρηστη φωτογραφική μηχανή | (απαρχ.) ο καθαιρών τα είδωλα, ο εικονομάχος
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και να μην ξεχνάμε, βέβαια, τον κλασικό χρόνο του φείδου (εδώ στην πληρέστερη μορφή που βρήκα στο νέτι).
 

daeman

Administrator
Staff member
Δρα, τι μαργαριταρένιο κολιέ ξέθαψες; Δεν το είχα ξαναδεί αυτό κι ευχαριστώ για το γέλιο! :clap:

Έχει πολλά μεζεδάκια το κείμενο, απ' όπου αλιεύουμε το «Φειδιανό ημερολόγιο» και το «φείδιον έτος»:
6. Ο Φείδος ήταν ένας εκ των μεγάλων σοφών της Πατρίδος μας και ήκμασεν κατά την εποχήν του μεσαίωνα. Κατήργησε το επικρατούν κατά την εποχήν του μεσαίωνα ημερολόγιον και ώρισε νέον χρόνον. Γι' αυτό και εκείνον τον χρόνον που έγινε η αλλαγή αυτή ονομάστηκε ο χρόνος του Φείδου.
...
και το σχόλιο της επικαιρότητας της εποχής:
11. Ο φείδος έχει πολύ ωραίον σώμα γι' αυτό και η Αλίκη Βουγιουκλάκη έχει φειδίσιο κορμί όπως όμως λέει ο Παπαμιχαήλ είναι φείδι στην ψυχή.
:lol::lol:
 

nickel

Administrator
Staff member
Το... κολιέ πρέπει να προέρχεται από κάποιο από τα βιβλία που παρουσίασα εδώ. Στο PDF είναι αναδημοσίευση της αναδημοσίευσης, οπότε δεν ξέρουμε την αρχική πηγή — και βαριέμαι να ψάξω. Ωστόσο, λέει κάτι για εξετάσεις σε σχολή υπενωμοταρχών το 1955. Η σχέση της Βουγιουκλάκη με τον Παπαμιχαήλ είναι του 1965. Κοινώς, κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Και πάντα υπήρχαν υποψίες ότι κάποια από τα μαργαριτάρια τα είχαν επινοήσει οι συγγραφείς για να γεμίσουν σελίδες.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Στο διαθέσιμο «Λιβάδι» πάντως δεν είναι, αλλά κι εγώ δεν μπορώ να θυμηθώ πού το είχα πρωτοδιαβάσει.
 
Το αρ. 1 είναι από τα "500 μαργαριτάρια" του Βλοντάκη, που είχε πρωτοεκδοθεί προδικτατορικά και είχε αυθεντικά μαθητικά μαργαριτάρια. Τα άλλα πρέπει να είναι φω μπιζού.
 
Top