Είδα κάπου μια συζήτηση για το θέμα, αλλά δεν ικανοποιήθηκα απολύτως από την απόδοση που προτάθηκε. Τι είναι οι αυτοτελείς ισχυρισμοί σε μια δίκη;
Επειδή, αν το πω με δικά μου λόγια, την έχω σίγουρη την γκάφα, αντιγράφω από εισήγηση σε ημερίδα:
Pleadings unrelated to the substance of a case. Μέχρι εκεί έχω φτάσει. Δεν ξέρω καν αν ο σωστός όρος για τους ισχυρισμούς είναι pleadings ή κάποια άλλη λέξη. Η βοήθεια, όποτε κι αν έρθει, θα βοηθήσει πολλούς (και θα ικανοποιηθεί και η περιέργειά μου). Ευχαριστώ.
Επειδή, αν το πω με δικά μου λόγια, την έχω σίγουρη την γκάφα, αντιγράφω από εισήγηση σε ημερίδα:
Η έννοια των αυτοτελών ισχυρισμών καθορίζεται από τον Α.Π. μ’ ένα μάλλον «περιγραφικό» ορισμό κατά τον οποίο αυτή η προνομιούχος κατηγορία ισχυρισμών αφορά αποκλειστικά σε στοιχεία που κατατείνουν στην άρση του άδικου χαρακτήρα της πράξης (20επ. Π.Κ.) και του αξιοποίνου αυτής (14επ. Π.Κ. ), στον αποκλεισμό ή τη μείωση της ικανότητας για καταλογισμό του δράστη (26επ. Π.Κ.), στον αντικειμενικό αιτιώδη σύνδεσμο, στους λόγους που αυξομειώνουν την ποινή (83 και 84 Π.Κ.) και, τέλος, στον εξωτερικό όρο του αξιόποινου όπου αυτός προβλέπεται. Δεν εντάσσονται, επομένως, στην έννοια των αυτοτελών ισχυρισμών τα υπερασπιστικά επιχειρήματα και οι αρνητικοί της κατηγορίας ισχυρισμοί, που αποτελούν τους ισχυρισμούς ουσίας αναφορικά με την εκδικαζόμενη υπόθεση.
Pleadings unrelated to the substance of a case. Μέχρι εκεί έχω φτάσει. Δεν ξέρω καν αν ο σωστός όρος για τους ισχυρισμούς είναι pleadings ή κάποια άλλη λέξη. Η βοήθεια, όποτε κι αν έρθει, θα βοηθήσει πολλούς (και θα ικανοποιηθεί και η περιέργειά μου). Ευχαριστώ.