απεύθυνση

nickel

Administrator
Staff member
Χάριν λεξικογραφικής πληρότητας, ιδού και μερικά ευρήματα από τράπεζα νομικών πληροφοριών:

και τα τυχόν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κοινού απεύθυνσής τους (λ.χ. παιδικό ή νεανικό κοινό
ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ - 4774/Ι - 1998 - 0 - 11.03.1998

γ) Αρμοδιότητες Τμήματος Σχέσεων Κράτους-Πολίτη
Η επιμέλεια άμεσης διαβίβασης των αναφορών παραπόνων των πολιτών στις καθ' ύλην αρμόδιες οργανικές μονάδες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και η απεύθυνση αιτιολογημένων απαντήσεων προς τους αναφέροντες πολίτες εντός των τασσομένων από τον νόμο προθεσμιών.
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - 2000 - 18 - 17.02.2000

η επιτακτική ανάγκη εκ νέου απεύθυνσης της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού στους πολίτες του κόσμου
ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ - 4027 - 2011 - 0 - 04.11.2011

δ. Η απεύθυνση συστάσεων και οδηγιών στα παραπάνω πρόσωπα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που έχουν εντοπιστεί.
ΑΠΟΦΑΣΗ - 218/2/22-9-2016 - 2016 - 8 - 21.10.2016

(γ) Την απεύθυνση των υπηρεσιών από φυσικό ή νομικό πρόσωπο εντός της αγοράς («προς το κοινό») και όχι σε ιδιωτική βάση.
ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ - 4497 - 2017 - 0 - 13.11.2017
 

nickel

Administrator
Staff member
[ΕΤΥΜ σημασ. δάν.: < ελνστ. ἀπεύθυνσις ‘προσαρμογή, διευθέτηση’ με προσαρμ. στη δημοτική < γαλλ. adressage].
Μάλλον θα πρέπει να διορθωθεί στο ΜΗΛΝΕΓ η χρονολόγηση της πρώτης εμφάνισης της λέξης και να γίνει «μτγν.» όπως στον Δημητράκο και το Χρηστικό, μια και η λέξη εμφανίζεται τρεις φορές στην ιατρική εγκυκλοπαίδεια του Παύλου του Αιγινίτη τον 7ο αιώνα.
 

Kathrin

New member
Kalησπέρα! Θα προσθέσω σχετικά με την απεύθυνση που καταγράφεται ως λήμμα στο ΜΗΛΝΕΓ ότι ο Συντονιστής έδωσε απάντηση σε συζήτηση στο FB. Μάλιστα την παραθέτω αυτολεξεί: ''Η ελληνιστική περίοδος καλύπτει συμβατικά από τον 3ο αι. π.Χ. ως τον 3ο/6ο αι. μ.Χ. Είναι σαφές ότι τα χρονολογικά αυτά όρια εν πολλοίς αποτελούν μια τεχνητή διάκριση και, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε μεταιχμιακά φαινόμενα, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κι άλλα κριτήρια, όπως το είδος του κειμένου, το είδος της γλώσσας του κειμένου κτλ.. Αν ένας συγγραφέας λόγου χάρη του 7ου αι. μ.Χ. γράφει μια επιστημονική πραγματεία σε (αυστηρή) αρχαΐζουσα, τότε χρειάζεται προσοχή για το πού θα την εντάξουμε. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η λέξη "απεύθυνσις" που απαντά σε έργο των μέσων περίπου του 7ου αι. μ.Χ. (του βυζαντινού γιατρού Παύλου Αιγινήτη), αλλά είναι σαφές ότι το κείμενο έχει γραφτεί κατά μίμηση προγενέστερων γλωσσικών προτύπων.''
 

nickel

Administrator
Staff member
Μάλιστα. Αυτό που στο Ετυμολογικό του Μπαμπινιώτη χαρακτηρίζεται «όψιμο ελληνιστικό». Ευχαριστούμε πολύ, Kathrin, και καλώς όρισες!
 

nickel

Administrator
Staff member
Υποθέτω ότι στα θεατρικά εργαστήρια θα συνεχίσουν να μιλάνε για την «απεύθυνση του λόγου» χωρίς να αναρωτιούνται αν ο όρος ανήκει στο λεξιλόγιο της αριστεράς ή αν είναι προγραμμένος από τα λεξικά του Κέντρου Λεξικολογίας.
 
Είναι αστείο όμως το στυλ του Μπαμπινιώτη σε τέτοιες περιπτώσεις (κάπως έτσι ήταν γραμμένο και το σχόλιό του για τα «γενόσημα»): τα μπερδεύει όλα μαζί κι όποιος βγάλει άκρη... Η λέξη υπήρχε, αλλά με άλλη έννοια, μετά δημιουργήθηκε με αυτή την έννοια αλλά ενοχλεί, αλλά είναι φυσιολογικό να δημιουργηθεί όπως και άλλες παρόμοιες, αλλά μαζί με το «πλατιού καλέσματος» ενοχλεί περισσότερο, και κακώς την έβαλαν κάποια λεξικά αλλά θα τη βάλουμε κι εμείς αργότερα, όταν θα αρχίσει να χρησιμοποιείται, αλλά ήδη χρησιμοποιείται παρόλο που ούτε το «απευθύνω» είναι σωστό και θα 'πρεπε να λέμε «αποτείνω» - τι λέω; αυτά λέω. :-)
 

nickel

Administrator
Staff member
Είναι ευκαιρία να θυμηθούμε μερικές χρήσιμες μορφές αναζήτησης στο απαραίτητο εργαλείο του λεξικογράφου που λέγεται Google:

1. Με χρονικό περιορισμό. Για να βρούμε σελίδες που δεν επηρεάζονται από την επικαιρότητα, βάζουμε χρονικό φίλτρο με τελευταίο έτος το 2018.
https://www.google.com/search?q=απε...source=lnt&tbs=cdr:1,cd_min:,cd_max:2018&tbm=

2. Στις σελίδες της ΕΕ (site:europa.eu):
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=απεύθυνση+site:europa.eu

3. Στο scholar.google.com:
https://scholar.google.gr/scholar?hl=en&as_sdt=0,5&q=απεύθυνση&btnG=

Είναι τόσο πειστικά τα ευρήματα που θα έπειθαν και τον πιο κακόπιστο λεξικογράφο.
 
Top