ανακριτική

Ή ανακριτική επιστήμη, όπως π.χ. ορίζεται εδώ.

Το ΙΑΤΕ το έχει 'criminalistics' και 'forensic matters'.
Για το πρώτο βρίσκω εδώ έναν ορισμό, αλλά δεν φαίνεται να καλύπτει την ανάκριση.
Για το forensics είχαμε μιλήσει σε άλλο νήμα αλλά δεν αναφέραμε την 'ανακριτική' (εκτός αν μου διέφυγε).
 
Criminalistics και Forensic matters φαίνονται να είναι πιο ευρεία στο αντικείμενό σου από την Ανακριτική, όπως αυτή ορίζεται στο σύνδεσμο που μας έδωσες. Criminal interrogation είναι μια πρώτη ιδέα.

According to the American Board of Criminalistics, criminalistics is defined as that profession and scientific discipline directed to the recognition, identification, individualization, and evaluation of physical evidence by application of the physical and natural sciences to law-science matters.

http://www.all-about-forensic-science.com/criminalistics.html
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Με τη λογική ότι ανάκριση = investigation, θα συμφωνήσω με το Investigative Science.
 

nickel

Administrator
Staff member
Αν καταλαβαίνω καλά, η ανακριτική που περιγράφεται εκεί δεν είναι το ίδιο με το questioning of suspects; Αλλά δεν ξέρω με ποιον όρο γίνεται επιστήμη. Και μήπως τα υπόλοιπα είναι πολύ ευρύτερα.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Μάλλον έχεις δίκιο, εγώ κατάλαβα αυτό. Ωστόσο, βλέπω στον ορισμό της Άνεφ αυτό:

Στα αντικείμενα της ανακριτικής επιστήμης κεντρική θέση κατέχουν η οργάνωση της ανάκρισης, οι μέθοδοι εξακρίβωσης της ταυτότητας του κατηγορουμένου κι'άλλες ανακριτικές μέθοδοι εξέτασης, οι ανεπίτρεπτοι μέθοδοι εξέτασης λ.χ. βασανιστήρια κ.ά. Πρόκειται για ένα συνοπτικό έργο, με τις αναγκαίες αναφορές στην επιστήμη και την νομοθεσία της Ποινικής Δικονομίας, στις διεθνείς εξελίξεις και στην ελληνική νομική πραγματικότητα.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ή ανακριτική επιστήμη, όπως π.χ. ορίζεται εδώ.

Το ΙΑΤΕ το έχει 'criminalistics' και 'forensic matters'.

Απλώς προσθέτω τα περιεχόμενα του πρώτου από τα βιβλία που αναφέρεις, που δείχνονυν κυρίως μια γενική επισκόπηση θεμάτων γύρω από την ανάκριση.
 
Σας ευχαριστώ, όλες και όλους. Αν βρω και τίποτε άλλο θα το προσθέσω (δεν κατέληξα ακόμα...)
 

EpsilonSigma

New member
Ποσοτικά στοιχεία από τον Ιστό:

(1) Investigative Science: 43.800
(2) Investigatory Science: 723
(3) Investigational Science: 311

— Λόγος (1)/(2): 60,58
— Λόγος (1)/(3): 140,84
 
Το πρόβλημα είναι ποιοτικό μάλλον παρά ποσοτικό. Για παράδειγμα εδώ το Investigative Science αφορά αποκλειστικά αστυνομικούς, ενώ η ανακριτική, αν καταλαβαίνω καλά, έχει να κάνει με όλη την ανακριτική διαδικασία: και την ανάκριση, και τη συλλογή στοιχείων από τους αστυνομικούς, και την ταυτοποίηση του δράστη με μεθόδους forensic κ.ά.
 

nickel

Administrator
Staff member
Εφόσον η ανακριτική (επιστήμη) δεν περιορίζεται στην κλασική ανάκριση, αλλά περιλαμβάνει το σύνολο των ερευνών π.χ. για τη συλλογή αποδεικτικού υλικού και την εξακρίβωση ταυτότητας, μήπως πρέπει να δούμε το πληθωρικό Forensic and Investigative Science;
 
Νίκελ, το πρότεινε και η tuna παραπάνω. Προς το παρόν νομίζω είναι το πιο ικανοποιητικό, αν και δεν κατάφερα να βρω κάπου έναν ορισμό που να λέει ρητά ότι αφορά και την ίδια την ανάκριση και τις μεθόδους της.
 
Καλό θα ήταν αν μπορούσαμε να δούμε τι ακριβώς είναι η ανακριτική. Το γεγονός ότι στα περιεχόμενα του ως άνω βιβλίου, βρίσκονται και κεφάλαια που αφορούν π.χ. τη συγκέντρωση των αποδείξεων, δεν σημαίνει από μόνο του πολλά, αν και πιθανότατα περιλαμβάνεται και αυτό στην Ανακριτική.

To πρόβλημα είναι ότι τίποτα απ' όσα έχουν προταθεί μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να καλύπτει την Ανακριτική. Ακόμα και το Forensic Science είναι πολύ γενικό, αφού δεν αφορά μόνο ποινικές υποθέσεις ή το στενότερο πεδίο της Ανακριτικής ή πολύ περισσότερο την πράξη της ανάκρισης αυτή καθαυτή. Το ίδιο ισχύει και για τα Forensic & Investigative Science(s).

Αλήθεια, η Ανακριτική είναι νομικό πεδίο ή επιστημονικό;

Εδώ πάντως το λέει forensic science. Δείτε κι εδώ.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Μια διευκρίνιση: σε νομικό συγκείμενο, και αν κανείς διαφωνεί ας με διορθώσει (NatCat; :)), ο όρος ανάκριση δεν αντιστοιχεί σε αυτό που βλέπουμε στις ταινίες, δηλαδή στον αστυνομικό που βάζει κάτω τον κρατούμενο και τον ταράζει στις ερωτήσεις. Επομένως, ο όρος που προτείνουν η tuna και ο Nickel πλησιάζει αρκετά - αν και εγώ θα προτιμούσα χωρίς το forensics.
 
Καλό θα ήταν αν μπορούσαμε να δούμε τι ακριβώς είναι η ανακριτική.

Οι ανακριτές, οφείλουν να συλλέγουν πληροφορίες α) εξετάζοντας μάρτυρες και τον κατηγορούμενο β) Να μεταβαίνουν επί τόπου για διενέργεια αυτοψίας, ή εν ανάγκη να χρησιμοποιούν πραγματογνώμονες γ) να καταλαμβάνουν πειστήρια δ) να πράττουν παν το αναγκαίο για τη συλλογή και διατήρηση των αποδείξεων ή των ιχνών του αδικήματος
Ανακριτικαί πράξεις.

Αι ανακριτικαί πράξεις αποβλέπουν εις την συγκέντρωσιν αποδείξεων δια χρήσεως αποδεικτικών μέσων. Υπό τον όρον αποδεικτικά μέσα νοούνται πρόσωπα ή αντικείμενα δια της χρησιμοποιήσεως των οποίων, ο ενεργών την διοικητικήν ανάκρισιν άγεται εις την θεμελίωσιν των διαπιστώσεών του.

... αναφέρονται ενδεικτικώς ως ανακριτικαί πράξεις:

α) η αυτοψία
β) η πραγματογνωμοσύνη
γ) η εξέτασις μαρτύρων
δ) η εξέτασις του διωκομένου
(ε) η εκτίμησις των εγγράφων.
Η ενδεικτική αύτη απαρίθμησις ανακριτικών πράξεων ουδόλως κωλύει όπως, κατά την διοικητικήν ανάκρισιν και έτεραι ανακριτικαί πράξεις ή στοιχεία αποτελέσουν αποδεικτικά μέσα.

http://users.ntua.gr/el98630/solonweb/ANAKRISI/anakritikesprajeis.htm

Btw. Τον εφέτη - ανακριτή που έχουμε εμείς πώς τον μεταφράζουν;
 
Οπότε, δεν είναι forensic science (το οποίο ούτως ή άλλως είναι επιστημονικό πεδίο). Απλά, στην Αμερική το συγκεκριμένο πεδίο έχει αναπτυχθεί σε διαφορετικές κατευθύνσεις και έχει εξειδικευθεί πολύ λόγω ανάγκης & τεχνολογίας για να καλύψει αυτή την ανάγκη (βλ. CSI και Bones).

Criminal Investigation θα έλεγα.
 
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδοθεί η ανακριτική ως forensic science, ούε καν ως Criminal Investigation, γιατί και οι δύο έννοιες είναι και κατά πολύ ευρύτερες της ανακριτικής και σημασιολογικά αποκκλίνουσες αυτής. Η ανακριτική αναφέρεται σε μεθόδους και ενέργειες ορισμένου σταδίου της ποινικής, κυρίως (και επικουρικώς της πειθαρχικής διοικητικής), διαδικασίας, δηλ. ουσιαστικά της προδικασίας. Αυτή διενεργείται από δικαστικό λειτουργό (π.χ. τον εισαγγελέα κατά το ελληνικό σύστημα, αλλά και κατά το ιταλικό ή το γερμανικό, ή από τακτικό ανακριτή/ δικαστή ανακρίσεως κατά το γαλλικό σύστημα), ο οποίος μπορεί να αναθέσει τη διενέργεια μέρους της σε άλλα δικαστικά ή και αστυνομικά όργανα (βλ. Ν.Κ. Ανδρουλάκη "Θεμελιώδεις έννοιες της ποινικής δίκης", εκδ. Αντ.Ν. Σάκκουλα, Αθήνα 1994, παρ. 133 επ.). Άρα κατά κάποιο τρόπο η ανακριτική είναι "inquisitorial methods"· επειδή όμως αυτό το επίθετο έχει τη γνωστή ιστορία πίσω του θα μπορούσαμε, ίσως, να δώσουμε ως πρόχειρη λύση και το "methods of judicial investigation" (και οι έχοντες μεγαλύτερη εξοικείωση με το common law ας ελέγξουν αν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος αγγλικός όρος).
 

daeman

Administrator
Staff member
Δυο ανόητες ίσως παρατηρήσεις/απορίες (στα πεταχτά γιατί πνίγομαι):

Η ανάκριση (face to face ερωταπαντήσεις) δεν μεταφράζεται αμφιμονοσήμαντα interrogation;
Ναι, και το investigation έχει ως δεύτερη σημασία την ανάκριση, αλλά κυρίως έρευνα ή διερεύνηση δεν σημαίνει; Ο ορισμός της ανάκρισης που παραθέτει ο τσιουτσίου διευκρινίζει βέβαια αρκετά πράγματα.

Επίσης, το investigative ως επίθετο του science, σύμφωνα με την κύρια σημασία του investigative, εμένα τουλάχιστον (και διορθώστε με, καθώς είμαι άσχετος με τη θεωρία του σχηματισμού λέξεων), εμένα τουλάχιστον μου χτύπησε το καμπανάκι του πλεονασμού, με το σκεπτικό ότι all science is, by definition, investigative...
Ταιριάζει το συγκεκριμένο επίθετο ή μήπως θα ήταν σκόπιμο να διαφοροποιείται λίγο, παρά την αριθμητική υπεροχή των σχετικών ευρημάτων;

Με ενδιαφέρει και επαγγελματικά το ζήτημα forensics/investigation κλπ, γιατί κατά σατανική σύμπτωση, αυτές τις μέρες υποτιτλίζω επεισόδια σειράς με τον εναρκτήριο αυτοπροσδιορισμό: Enter the world of forensic science, the science of crime, where a suspects guilt or innocence can hang on a single piece of evidence!
Αλλά, όπως είπα, δεν έχω καθόλου χρόνο και επιφυλάσσομαι να συμβάλω όσο μπορώ στην κουβέντα, μόλις καταφέρω να το μελετήσω λίγο...

Edit: κττμγ ο Rogerios έχει απόλυτο δίκιο για τους συνειρμούς του inquisitorial, εκτός αν συμπεριλάβουμε και τις ανεπίτρεπτες μεθόδους ανάκρισης/interrogation (Holy Inquisition, Guantanamo, κ.λπ.)!
 
Top