ακηδία, ακηδιάζω, ακηδιώ

ilias

New member
Διαβάζοντας για την "ακηδία των νέων" στο αφιέρωμα για την "Γλωσσική Μυθολογία", από το νήμα "Ο αντίλογος στους μύθους για την ελληνική γλώσσα", βρέθηκα στην ανάγκη (το παραδέχομαι) να εφαρμόσω το "γηράσκω αεί διδασκόμενος" προστρέχοντας στον γνωστό ιστότοπο της "Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα".
Εκεί διαπίστωσα ότι το Λεξικό Κριαρά, πέραν του λήμματος ακηδία , περιλαμβάνει και τα ακηδιάζω, ακηδιώ. Το γκουγκλ στο ψάξιμο για το ακηδιάζω μου επιστρέφει το αηδιάζω, ενώ στο ακηδιώ μου ρίχνει στη μούρη διάφορα χαριτωμένα όπως την ιαπωνική πολεμική τέχνη Αϊκίντο! :)
Τέλος, το neurolingo.gr βρίσκει μόνο το ακηδία.
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν πράγματι τα ακηδιάζω και ακηδιώ είναι αρχαϊσμοί.
 

nickel

Administrator
Staff member
Το λεξικό του Κριαρά στην Πύλη είναι το Λεξικό της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας. Δεν έχει καμιά σχέση με το Νέο Ελληνικό Λεξικό (το οποίο δεν περιλαμβάνει ούτε την ακηδία). Γενικότερα η ακηδία είναι μια λόγια και σπάνια λέξη, ενώ τα ρήματα είναι παντελώς άγνωστα σήμερα.
 

ilias

New member
ΟΚ ευχαριστώ για την απάντηση. Ωστόσο φαίνεται ότι η ακηδία, ένεκα της κρίσης (;)) αρχίζει και μπαίνει πιο συχνά στη ζωή μας. Νομίζω ότι ο Νικος Γ. Ξυδακης στο πρόσφατο άρθρο του με τίτλο "Η ακηδία της πλειοψηφίας" μας εξηγεί το γιατί εδώ: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_09/11/2010_421644
 

nickel

Administrator
Staff member
Ο Ξυδάκης, που είναι από τους καλούς χειριστές της ελληνικής, φροντίζει να μη μείνει η ακηδία άγνωστη λέξη στον τίτλο, έτσι για φιγούρα. Κλείνει με την παρακάτω παράγραφο, που σπεύδω να αντιγράψω για να έχει ψαχνό και το δικό μας νήμα (και ευχαριστώ για την παραπομπή):

Τέτοιες αντιδράσεις, θυμικές, όρισαν την εκλογική συμπεριφορά, με προεξάρχουσα την ηχηρή, τη βροντώδη και δυσοίωνη αποχή. Αυτή την αποχή την ονομάζω πάγωμα, κατάθλιψη, αδράνεια, ακηδία. Ακηδία, αυτό προ πάντων: ψυχική και πνευματική νωθρότητα, οκνηρία, ολιγωρία, απουσία εγρήγορσης, αδιαφορία, αθυμία, ανορεξία. Σε αυτή την αμαρτία–ασθένεια έχουμε υποπέσει πλειοψηφικά, σε αυτήν έχουμε αφεθεί και βουλιάζουμε, στη νάρκη του εθισμένου και ανήμπορου, του αιφνιδιασμένου. Μέχρι στιγμής.
 
Νομίζω πως η ακηδία είναι βασική λέξη για τη θεολογία, οπότε είναι λίγο περίεργο να λείπει από τον Κριαρά. Περίμενα να δω περισσότερες *ακηδείες, πάντως, αλλά το γκουγκλ δίνει μόνο 1:20 λάθος.
 
Top