άντρα κλαράδες

altan

Member
2016-07-05_23-42-15.jpg

Hi to all,
άντρα κλαράδες ?

Μία λέξη είναι: αντρακλαράδες, δηλ. άντρακλες. Επιτατικός τύπος για έμφαση.

daeman

Administrator
Staff member
...
Hi, Altan,

It's simply one word, αντρακλαράδες —the plural of αντρακλαράς, an augmented form of άντρακλας (with the addition of the suffiχ -αράς) which in turn is an augmented derivative of άντρας— meaning extremely big, stout and robust men.

άντρακλας ο [ándraklas]: (οικ.) άντρας πολύ σωματώδης και εύρωστος.
[άντρ(ας) -ακλας]

άντρακλας [ándraklas] ο, big and stalwart man (syn άντραρος): ~ γεροδεμένος, παντοδύναμος, πελώριος, ψηλός | ένας ~ ως εκεί πάνω | ήταν ένας ~ με φαρδιές πλάτες και παλάμες σαν τάσια (Tsirkas) | poem κι ορθός στο φεγγαρόφωτο ο θεός σαν ~ πυργώθη (Kazantz Od 20.752)
[der of άντρας w. suff -ακλας]
http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=άντρακλας&sin=all

-ακλας [aklas] : επίθημα μεγεθυντικών αρσενικών ουσιαστικών παράγωγων από ουσιαστικά: (άντρας) άντρακλας.
[< -άκλ(α) με προσθήκη του μεγεθ. -ας]

-ακλας [aklas] ο, augmentat. suff: άντρακλας (άντρας)
prob fr -άκλα, q.v.

-αράς [arás] m, -αρού f, augmentat. suff, e.g. δουλευταράς, κοιλαράς, μυταράς, υπναράς etc and χορευταρού, ψευταρού etc.

It's one word: αντρακλαράδες. It's just a suffix (actually two) added to άντρες (men) that adds intensity to the word. It means really manly men.

altan

Member
Çam yarması gibi adamlar. :woot::cheek:

Çam yarması: İri yarı, koca gövdeli (kimse), çam bölmesi.

Εμένα τώρα με έπιασε μια τεράστια λαχτάρα να μάθω, έστω και λίγα, τουρκικά!

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Θα έρθει η Παλάβρα να σου στείλει την καλύτερη μέθοδο που υπάρχει για ελληνόφωνους.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Να 'μαι κι εγώ! Κατεβάζεις δωρεάν από τον ιστότοπο του Κέντρου Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμού. Η μέθοδος είναι κατά τη γνώμη μου η καλύτερη μέθοδος εκμάθησης για Έλληνες, καθώς δεν αντιμετωπίζει την τουρκική ως ινδοευρωπαϊκή γλώσσα και επομένως δεν θα δεις εκεί να μιλούν για το πώς «κλίνονται» ρήματα που δεν έχουν κλίση, όπως το «είμαι» - που δεν είναι ρήμα, αλλά κατάληξη.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Είναι :) (Έχω βάλει κι εγώ το χεράκι μου λίγο :D)

Να 'μαι κι εγώ! Κατεβάζεις δωρεάν από τον ιστότοπο του Κέντρου Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμού. Η μέθοδος είναι κατά τη γνώμη μου η καλύτερη μέθοδος εκμάθησης για Έλληνες, καθώς δεν αντιμετωπίζει την τουρκική ως ινδοευρωπαϊκή γλώσσα και επομένως δεν θα δεις εκεί να μιλούν για το πώς «κλίνονται» ρήματα που δεν έχουν κλίση, όπως το «είμαι» - που δεν είναι ρήμα, αλλά κατάληξη.

Χίλια ευχαριστώ! Να 'σαι καλά!

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Τίποτα! Η μέθοδος είναι ολοκληρωμένη έως ένα σημείο, δηλαδή από τα πιο δύσκολα και μετά θέλει λίγη δουλειά, αλλά αν έχεις απορίες, έλα να τις πεις να βοηθήσουμε :)