Χρήση κεφαλαίων/πεζών για ξένες μάρκες που έχουν περάσει στα ελληνικά

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τι ισχύει για τη χρηση κεφαλαίων/πεζών σε περιπτώσεις όπως π.χ.:

Ο άντρας κατέβηκε από την αρχαία Μερσεντές/μερσεντές και με το Κολτ/κολτ του παππού του στο χέρι άρχισε να πυροβολεί κουτάκια από μπίρα Φιξ/φιξ.
(ή όποια μπίρα προτιμάτε, δεν θα τα χαλάσουμε...)

Όλα κεφαλαία, όλα πεζά, κάτι ενδιάμεσο --ίσως ανάλογα και με τον βαθμό ενσωμάτωσης στη γλώσσα;

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Θα έγραφα με κεφαλαία τη Μερσεντές και την μπίρα Φιξ/Άμστελ/Μύθος, αλλά με μικρό το κολτ.

Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στον βαθμό ενσωμάτωσης στη γλώσσα. Έχω την εντύπωση ότι όταν λέμε "κολτ" μπορεί να μην εννοούμε οπωσδήποτε τη συγκεκριμένη μάρκα, αλλά γενικώς όπλα αυτού του τύπου, ενώ όταν λέμε Μερσεντές ή Φιξ, εννοούμε προφανώς μόνο το συγκεκριμένο προϊόν.

Earion

Moderator
Staff member
Αν η ονομασία της μάρκας έχει περάσει στον κοινό λόγο ως ονομασία ενός ολόκληρου είδους, τότε ναι, το μπικ, το κρισκράφτ και το μπεϊμπιλίνο γράφονται με αρχικό πεζό. Αν όχι, όπως στα τρία παραδείγματα που δίνεις, τότε με κεφαλαίο (η Μερσεντές δεν σημαίνει γενικά αυτοκίνητο, το Κολτ δεν σημαίνει γενικά πιστόλι).

Θα συμφωνούσα με την Αλεξάνδρα, μεταξύ άλλων επειδή στα παιδικά μου χρόνια είχα διαβάσει πολλά καουμπόικα όπου το κολτ ήταν πάντα με μικρό (κάτι που ίσχυε άλλωστε και για άλλα είδη όπλων). Σίγουρα όμως τα όρια είναι ρευστά.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καλημέρα,

Ανέβηκε στο σαραβαλιασμένο φορ(ν)τάκι του ή πήρε το κορίτσι με το φιατάκι (ενν. εξακοσαράκι, από τα παλιά) κ.ο.κ. Εδώ βέβαια έχουν ενσωματωθεί ακόμη περισσότερο, έχουν μπει στο κλιτικό σύστημα περνώντας από υποκοριστικά.

Όμως οι κούτες ήταν από πάμπερς (κι ας μην είχαν σχέση με μπεϊμπιλίνο) και τα στούκας δεν είναι τα μόνα βομβαρδιστικά (αν και είναι τα μόνα του συγκεκριμένου τύπου). Η μπεμβέ (πριν καν γίνει «μπέμπα») δεν θα γραφτεί νομίζω με κεφαλαίο, ούτε η μερσεντέ (χωρίς το τελικό -ς), αλλά κι αυτές, στη μορφή αυτή έχουν ενσωματωθεί πια.

Το κολτ και η ρομβία έχουν ενσωματωθεί πια εντελώς, αλλά μπορεί (μπορεί...) ο ένας να πυροβολεί με κολτ και ο εχθρός με Βάλτερ ή ο φίλος με Γουίντσεστερ; Και τον Αντρέα Μουράτη, τον φώναζαν Μιζούρι, μιζούρι, ή USS Missouri;

Βάσανα που έχουν κάποιες μεταφράσεις (και επιμέλειες)... :)