Το νήμα της φοροδιαφυγής

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Υποθέτω ότι θα υπάρχουν αρκετές μελέτες και μοντέλα που προσδιορίζουν τα μέγιστα μεγέθη των παικτών (ανάλογα με το μέγεθος της κάθε αγοράς) ώστε να μην αναπτύσσονται μονοπωλιακά φαινόμενα και καρτέλ. Επίσης λογικό μου φαίνεται ότι σε μια οικονομία της αγοράς θα υπήρχαν αυτόματοι μηχανισμοί που θα εμπόδιζαν την παραπέρα κυριαρχική επέκταση των ισχυρότερων παικτών σε μια μικρή και ρηχή αγορά όπως η ελληνική (π.χ. από πρόστιμα και αντικίνητρα μέχρι την υποχρεωτική διάσπαση). Έτσι θα τους ανάγκαζαν αφενός να είναι ανταγωνιστικοί στο εσωτερικό και αφετέρου να διεκδικούν την επέκτασή τους στο εξωτερικό ενώ παράλληλα θα δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας.

Το να μην υπάρχουν τέτοιες διαδικασίες στην Ελλάδα ή, αν υπάρχουν, να μην εφαρμόζονται (θυμάμαι π.χ. τους «κουμπάρους της γαλακτοβιομηχανίας») μου φαίνεται ότι είναι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση και πρέπει να διορθωθεί ώστε να δοθεί άλλη μία ανάσα στην αυξανόμενη επιβάρυνση του φτωχότερου μέρους του πληθυσμού.

Μα τι κάνω, γράφω για τις εξετάσεις στην Πιάτσα 101; ;)
 

SBE

¥
Όμως, για να συγκρίνουμε θα πρέπει να κοιτάξουμε πόσοι όμιλοι μονοπωλούν την αγορά και στις άλλες χώρες ΕΕ. Το λεώ αυτό γιατι η Unilever, Nestle, Kraft, CocaCola κλπ δεν εχουν ορμήξει μόνο στην Ελλάδα, αν και για πολλές από αυτές η Ελλάδα έγινε επιθυμητή αγορά τα τελευταία 20 χρόνια.
 

daeman

Administrator
Staff member
 
Top