Το αναδυόμενο τηλεοπτικό τοπίο

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Τα παλιοκανάλια της διαπλοκής πάντως, όπως το Μέγκα και ο Σκάι, περιορίζονται στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, που αναλογικά πρέπει να είναι δευτερόλεπτα ανά δελτίο.


Για να επανέλθω και στα οικονομικά, διαβάζω από χθες πως αν κλείσουν κανάλια με οφειλές σε τράπεζες και στο δημόσιο, δεν θα τις εξοφλήσουν - όπως δεν εξοφλούν και οι εταιρείες που πτωχεύουν. Αυτό, σε συνδυασμό με τις ομαδικές απολύσεις που θα γίνουν από υπαλλήλους, αλλά και τις ομαδικές απολύσεις που θα κάνουν συνεργαζόμενες εταιρείες με κανάλια, όπως π.χ. εταιρείες παραγωγής τηλεοπτικών σειρών, σημαίνει απώλεια για το δημόσιο σε έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές σε φόρους που θα είναι πολλαπλάσια των εσόδων που θα εισπραχθούν από τις άδειες.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Εγώ, όπως είπα, δεν προλαβαίνω να καταθέσω τις μπουρδουκλωμένες σκέψεις μου, και ευτυχώς έχω πια καλυφθεί σε πολλά σημεία (χωρίς να αποκλείεται να επανέλθω στο νευραλγικό μέρος της κολοκυθιάς «Γιατί τέσσερα;»).

Μπορώ να βάλω απορίες όμως: Γιατί θεωρήθηκε ότι είναι παράνομο ή ανώμαλο το προηγούμενο (το έως τώρα) στάτους κβο; Πειρατικά καταλαμβάνονταν οι συχνότητες; Μήπως πήγαν οι αρχές να κατεβάσουν τους πομπούς; Έκλεισαν τις εταιρείες που εισέπρατταν διαφημίσεις και μοίραζαν φόρους και μισθούς; Το κράτος έκανε αυτές τις συναλλαγές, όχι το «προ του Σύριζα ανώμαλο καθεστώς». Θα μπορούσαν να τακτοποιήσουν με κάποιον τρόπο διάφορες εκκρεμότητες, να εξομαλυνθεί το τοπίο, αλλά το να κλείσεις δύο ή τρία κανάλια για να μπουν στη θέση τους ο Καλογρίτσας και ο Μαρινάκης — αυτό κι αν είναι ανωμαλία στο δικό μου μυαλό. Κανονικά τα κανάλια που αποκλείονται πρέπει να βγουν στο αντάρτικο!

Θα μπορούσαν να ανοίξουν πρόσθετα κανάλια, αλλά τώρα, με το «4 σταθμούς αντέχει η αγορά», η κυβέρνηση παίζει το ρόλο του προστάτη και νταβατζή των τεσσάρων πλειοδοτών*. Και αυτό λέγεται πόλεμος στη διαπλοκή!

Ίσως βέβαια διαβάζω στραβά αυτά που γίνονται, αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν έχει πείσει πολλούς η κυβέρνηση ότι οι προθέσεις της ήταν οι αγαθότερες ή οι παραγωγικότερες. Όσο για το αύριο της όλης υπόθεσης, οι εξελίξεις διαγράφονται με τη σιγουριά και την προοπτική σταθερότητας που εμπνέουν οι περισσότερες πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης.



* Των τεσσάρων που υπόσχονται ότι ΘΑ της χώσουν τα περισσότερα.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Επί έξι χρόνια, η λύση σε οτιδήποτε ήταν «κάτι αντιμνημονιακό».

Μετά περάσαμε στα η λύση είναι στο «δώσε άλλη μια ευκαιρία», «τα συνυπόγραψαν όλοι» (ναι, αλλά δεν τα διαπραγματεύτηκαν όλοι ούτε πριν, ούτε μετά -- και ας πρόσεχαν, φυσικά) και «στο οι άλλοι, καλύτεροι ήταν;» (Ναι, ήταν. Όχι καλοί, μέτριοι, στο μέσο όρο ας πούμε, αλλά πολύ καλύτεροι.)

Τώρα περνάμε στο «τι να κάνουμε, μια αυταπάτη είχαμε, ένα λάθος κάναμε», «λυπηρό, κλαίμε, αλλά έτσι είναι» και «ας πρόσεχαν όσοι μας ψήφισαν» (συμπίλημα από πρόσφατες δηλώσεις πρωτοφανούς θράσους διάφορων κυβερνητικών παραγόντων).

Καταλαβαίνω ότι όπως μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι κοιτάζοντας από τον Άρη, τον Κόκκινο Πλανήτη, δεν φαίνονται διαφορές στις ηπείρους της Γης, έτσι δεν φαίνονται και επιμέρους διαφορές στην πολιτική που ασκούν τα «φιλοευρωπαϊκά» κόμματα (αφού ως γνωστόν, η σωστή πολιτική είναι η άλλη, που δεν ασκείται πουθενά και υπάρχει μόνο ως πλάσμα της θεωρίας), αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι διαφορές υπάρχουν και ανάμεσα στις ηπείρους, και τις επιμέρους πολιτικές.

Και ο καθένας, Γήινος και Αρειανός, τελικά επιλέγει την ήπειρο που του ταιριάζει καλύτερα. Πλανήτη ακόμα δεν μπορούμε να επιλέξουμε.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
«Εγώ τους βοήθησα», είπε ο κ. Κοντομηνάς, προσθέτοντας «γιατί είναι νέοι άνθρωποι και πίστευα ότι θα βοηθήσουν τη χώρα, αλλά η πολιτική τους και οι επιλογές τους στην οικονομία οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή. Προσωπικά με κυνηγούν με μια ανύπαρκτη δικαστική υπόθεση για να με έχουν όμηρο και προσπαθούν να κλείσουν τον Alpha για να δώσουν τα κανάλια στους εκλεκτούς τους. Δεν πρόκειται, όμως, να κλείσουμε και έχουμε ήδη επεξεργαστεί τρόπους για να μείνουμε ζωντανοί».


Κινητικότητα και συνεργασίες στο τηλεοπτικό πεδίο
 

nickel

Administrator
Staff member
Τροπολογία Παππά: Σε πέντε ημέρες από το ΦΕΚ το «μαύρο», αλλιώς φυλακή
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500108248

Πιο σιγά στην κατηφόρα, παιδιά, γιατί θα σκοντάψετε και θα φάτε τα μούτρα σας.

Άλλωστε, τώρα είμαστε στη φάση που απολαμβάνουμε τις καντρίλιες στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μη μας αποσπάτε την προσοχή...
 

nickel

Administrator
Staff member
Α, εντάξει, με άκουσαν.

Κατατέθηκε για να αποσυρθεί τελικά η τροπολογία για το «μαύρο» στα κανάλια

[...]
Ο κ. Παππάς σε δήλωσή του εξήγησε: «Είχα, πριν από λίγο, επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κύριο Νίκο Βούτση. Μου εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Αυτό και θα κάνουμε.

»Είναι η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων. Τόσο για τη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής, του ΕΣΡ, όσο και για τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, σε σχέση με τον τρόπο μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο.

»Ήρθε η ώρα, νομίζω, όλα τα κόμματα να κινηθούν με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι με γνώμονα την υπεράσπιση ειδικών, ιδιαίτερων συμφερόντων».
[...]

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500108248
 

nickel

Administrator
Staff member
Sore losers!

Ακούς την ανακοίνωση της Γεροβασίλη μετά την αναγγελία της απόφασης του ΣτΕ και νιώθεις ένα άσχημο ρίγος.
 
Λες για εκεί που έκανε ευθεία επίθεση στο ΣτΕ, υπονοώντας ότι η απόφασή του είναι αμαρτωλή δεδομένου ότι θεώρησαν νόμιμα τα μνημόνια;
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Μπαγιάτεψε πια: έχουν όλοι (πολλοί, τέλος πάντων) πει το μακρύ τους και το κοντό τους για την απόφαση και για τις δηλώσεις της εκπροσώπου και του υπουργού και έχουν διαμορφωθεί οι προσωπικές απόψεις. Δεν νιώθω την ανάγκη να σχολιάσω τώρα, αφού έχω γράψει την άποψή μου και αλλού στο νήμα. Θεωρώ ότι, ακόμα και αν στήριζε το ΣτΕ κάπως τις πρόσφατες εξελίξεις, η κυβέρνηση μεθόδευσε με λάθος (τρυφερά το λέω) τρόπο τη διαμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου και θα θεωρούνταν ανωμαλία μέχρι να έρθει ο επόμενος να το αλλάξει. Αυτό συμβαίνει πάντα όταν αλαζονικές κυβερνήσεις δεν αναζητούν συναινέσεις. Σε δουλειά να βρισκόμαστε. Και τώρα πάλι θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με αυτή την κουταμάρα, τον πόλεμο κατά της διαπλοκής τάχατε, για να υπηρετηθεί το σαχλό αφήγημα της κυβέρνησης που έχει καταντήσει να μιλάει στον εαυτό της μόνο και τους αμετανόητους φίλους της. Στο μεταξύ, η οικονομία θα διαλύεται και οι δημιουργικοί Έλληνες θα τραβούν τα μαλλιά τους αν δεν μπορούν να δώσουν προσωπικές λύσεις έξω από τον αλλοπρόσαλλο κόσμο που καταφέραμε όλοι μας να στήσουμε, ετούτοι εδώ σαν κερασάκι στην τούρτα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν έχω διαβάσει και πολλά για την πρόσφατη εξέλιξη, αλλά βρήκα πολύ εύστοχο (ή, τουλάχιστον, κοντά στον δικό μου τρόπο σκέψης) το κείμενο του Αντώνη Καρπετόπουλου που μου στείλανε.

http://karpetshow.gr/blog/mia-akoma-elliniki-farsa
 

SBE

¥
Επιτέλους με βοήθησε το άρθρο να καταλάβω πώς έγινε να βγει η απόφαση του ΣτΕ κατόπιν εορτής. Όλοι ήξεραν ότι περιμένουμε απόφαση του ΣτΕ, αλλά προχωρούσαν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Μα είμαστε σοβαροί;
 

rogne

¥
Έτσι πάει το πράμα, δες τι γίνεται και με τις περικοπές σε μισθούς/συντάξεις: πρώτα κόβουμε (γιατί "υπάρχουν δεσμεύσεις"), μετά αποφασίζει το ΣτΕ και, ανάλογα με το τι συμφέρει κάθε φορά, εφαρμόζεται (λιγότερο, περισσότερο ή καθόλου) η απόφαση. Διότι τη χώρα δεν την κυβερνούν δικασταί, αλλά [συμπληρώστε]...
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
...αλλά οι εκλεγμένες κυβερνήσεις της. Και προσωπικά, δεν υποχωρώ ούτε μισό εκατοστό από αυτή τη θέση.
 
Σε ποια χώρα κυβερνούν οι δικαστές και τι είδους πολίτευμα είναι;

Το ΣτΕ πώς ακριβώς θα αποφασίσει εκ των προτέρων αν είναι συνταγματικός ένας νόμος ή όχι; Οι νόμοι δεν κατατίθενται στο ΣτΕ προς εξέταση, καταλήγουν εκεί μετά από προσφυγή. Το ΣτΕ ακυρώνει διοικητικές πράξεις, δεν ακυρώνει καν νόμους. Τους νόμους μπορεί να τους ψηφίσει και να τους ακυρώσει η βουλή και μόνον η βουλή.
 

nickel

Administrator
Staff member
Προς το παρόν, δεν θέλω να σκέφτομαι το ενδεχόμενο να προτείνουν τον Βύρωνα Πολύδωρα ως το μη αμφιλεγόμενο πρόσωπο για την προεδρία του ΕΣΡ.

Δύο κείμενα που μου άρεσαν (χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνώ με όλα τα σημεία τους):

Παντελής Μπουκάλας στην Καθημερινή 28/10/2016:
27 χρόνια, 17 νόμοι
[...] Όσο θα εξαπολύονται, πάντως, όλα αυτά τα χαιρέκακα και απαιτητικά, ας εξοικονομηθούν πέντε λεπτά σιωπηρού αναστοχασμού. Ίσως τότε κατανοήσουν όλες οι δυνάμεις πως η ήττα είναι συνολικά του πολιτικού συστήματος. Το οποίο επί 27 χρόνια, και έπειτα από 17 νόμους, αδυνατεί να πείσει τους πολίτες πως όσα προβλέπονται περί ισονομίας και ισοπολιτείας δεν είναι λόγια του αέρα. [...]

Και από το άρθρο του εκδότη αρχισυντάκτη στα χτεσινά Νέα:
ΨΕΥΤΟΠΟΛΕΜΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/10/2016 08:00

Ο λύκος δεν γίνεται σε μια νύχτα χορτοφάγος. Όσοι ήλπιζαν ότι οι κυβερνώντες θα συμμορφώνονταν στη συνταγματική τάξη μετά την απόφαση του ΣτΕ δεν χρειάστηκε να περιμένουν ούτε ώς το ξημέρωμα για να αντιληφθούν πόσο αφελείς ήταν. Αν στην πολιτική το λάθος παράγει λάθος, έτσι και στα θεσμικά η εκτροπή παράγει εκτροπή.
Ξεκινά λοιπόν νέος γύρος περιπετειών από Δευτέρα. Μετά την προφανώς αντισυνταγματική απόπειρα αδειοδότησης, που είχε ως αποτέλεσμα να κριθεί άκυρος ο νόμος Παππά, έπεται μια ρύθμιση για προσωρινή αδειοδότηση ωσότου συγκροτηθεί το ΕΣΡ, που ήταν και είναι το μόνο αρμόδιο. Αν τα νομικά είναι στον άνεμο, το πολιτικό στήσιμο παραμένει ίδιο: οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να πληρώσουν, άλλως καταγγέλλονται ότι νέμονται τζάμπα τις συχνότητες που ανήκουν στον ελληνικό λαό. Σωστό ενδεχομένως, μόνο που οι κυβερνώντες δεν δικαιούνται να τις εκποιήσουν — έστω και προσωρινά. Κάτι που δεν τους εμποδίζει να πουλάνε οικόπεδα στον ουρανό. Και θα συνεχίσουν να το κάνουν όσο θα εμφανίζονται αγοραστές. Για να ακολουθήσουν νέες δίκες και να φανεί πόσο αντέχει η Δικαιοσύνη.
Μπορεί η απόφαση του ΣτΕ να επέτρεψε στους κυβερνώντες να διευρύνουν το μέτωπο των πολιτικών τους αντιπάλων. Ωστόσο η σκηνοθεσία είναι διακριτή. Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να αδειοδοτήσει τα κανάλια. Ο στόχος της είναι άλλος, και μάλιστα διπλός. Αφενός να διαλύσει τον κλάδο, απορρυθμίζοντάς τον με τρόπο που να δημιουργήσει συνθήκες διαρκούς οικονομικής αιμορραγίας. Αφετέρου να εμφανίζεται σε πόλεμο με τους «ισχυρούς», την ώρα που η πολιτική της τσακίζει τους αδύναμους. Καλύτερα όμως να εμφανίζεσαι ότι μάχεσαι τους δικαστές και τα ΜΜΕ, αντί να φαίνεσαι να ψεκάζεις χημικά τους συνταξιούχους που φτωχοποιείς και θα φτωχοποιήσεις κι άλλο.
Θα πείτε, η κοινωνία δεν καταπίνει αμάσητο αυτό το παραμύθι. Σωστό — ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίζεται στις δημοσκοπήσεις. Αλλά το παραμύθι της μητέρας όλων των μαχών με τα κανάλια είναι για να κρατήσει στη γραμμή βουλευτές, στελέχη και τη βάση που έχει απομείνει στους κυβερνώντες. Ό,τι κι αν λένε, δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν χωρίς να κατηγορηθούν για συνέργεια με τα «συμφέροντα».
Συμπέρασμα: ζούμε έναν ψευτοπόλεμο που έχει όμως πραγματικά θύματα. Τα μέσα ενημέρωσης και τους ανθρώπους τους.
http://www.tanea.gr/opinions/all-opinions/article/5401918/pseytopolemos/

 

rogne

¥
Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να αδειοδοτήσει τα κανάλια. Ο στόχος της είναι άλλος, και μάλιστα διπλός. Αφενός να διαλύσει τον κλάδο, απορρυθμίζοντάς τον με τρόπο που να δημιουργήσει συνθήκες διαρκούς οικονομικής αιμορραγίας. Αφετέρου να εμφανίζεται σε πόλεμο με τους «ισχυρούς», την ώρα που η πολιτική της τσακίζει τους αδύναμους.

Όσο σωστό κι αν είναι το "αφετέρου" (προσωπικά δεν αμφιβάλλω καθόλου), πώς να το δεχτείς από κάποιον που ισχυρίζεται το "αφενός"; Ποια κυβέρνηση μπορεί να θέλει "να διαλύσει τον κλάδο", τον οποίο, συστηματικά και ανελέητα, και σε όλα τα επίπεδα, διέλυσαν επί σχεδόν μια δεκαετία τα αφεντικά των ΜΜΕ, δηλαδή, συνεκδοχικά, ο ίδιος άνθρωπος που τώρα ισχυρίζεται ότι "θέλει να τον διαλύσει" η κυβέρνηση; Εδώ μιλάμε για χοντρό δούλεμα εκατέρεθων...
 
Το σημαντικό του θέματος κατά την γνώμη μου είναι ότι η κυβέρνηση έχει ασχοληθεί με το θέμα λες και είναι κάποιο μείζον θέμα που χρειάζεται άμεσα ρύθμιση κι από το οποίο το κράτος έχει να αποκομίσει πολλά, όταν μιλάμε για ένα θέμα τριτοτέταρτης σημασίας σε μια κατακρεουργημένη χώρα. Την στιγμή που η κυβέρνηση τρολάρει τον κόσμο για τα 250 εκατομμύρια που θα κέρδιζε σε βάθος δεκαετίας, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς το δημόσιο έχουν αυξηθεί κατά 17 δις (από τότε που ανέλαβαν) και ως το τέλος της χρονιάς μάλλον θα ισοφαρίσουν το σκορ των προηγούμενων (19 δις σε δύο χρόνια).

Το να πληρώσουν τα κανάλια για μόνιμες και νόμιμες άδειες είναι κάτι που απλώς θα βοηθήσει στο αίσθημα δικαίου, μια και 25 εκατομμύρια τον χρόνο είναι ποσό ανύπαρκτο για έναν προϋπολογισμό 50 δις.
 

nickel

Administrator
Staff member
δηλαδή, συνεκδοχικά
Έκανα μόνο μια διόρθωση: «άρθρο του αρχισυντάκτη». Υποθέτω. Το γνωστό ανώνυμο άρθρο. Ο οποίος αρχισυντάκτης υποθέτω ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του υπεύθυνο, ούτε καν συνεκδοχικά, για τη διάλυση των ΜΜΕ.
 

Earion

Moderator
Staff member
Έμεινα... Πολύδωρας!


.............

Αλλά για να δούμε ακόμα καλύτερα τα κυβερνητικά λάθη και τις παραλείψεις, αρκεί να εξετάσουμε πώς διαμορφώθηκαν τα δύο μπλοκ που αντιπαρατέθηκαν στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών:

Από τη μια οι καναλάρχες δημιούργησαν ένα αρκετά ευρύ μέτωπο στο οποίο συμμετείχαν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι εργαζόμενοι στα κανάλια, η Ένωση Συντακτών, η μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ και, σύμφωνα με την κυβερνητική αφήγηση, η πλειοψηφία του ΣτΕ. Η αλήθεια είναι ότι απέτυχαν να εντάξουν στο μέτωπό τους, τουλάχιστον φανερά, την Κομισιόν —αλλά όπως αποδείχτηκε δεν τους ήταν απαραίτητη.

Απέναντι σ’ αυτό το μέτωπο η κυβέρνηση ουσιαστικά δεν αντιπαρέταξε καμία συμμαχία, παρά μόνο τον εαυτό της. Για μία ακόμη φορά άφησε έξω από την εξίσωση την κοινωνία, η οποία μπορεί να ήταν σύμφωνη με την ιδέα να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο και να πληρώσουν οι καναλάρχες για τη χρήση των συχνοτήτων, αφέθηκε όμως να παρακολουθεί έκπληκτη μια εξεζητημένη μεθόδευση που παρέπεμπε περισσότερο σε σύγκρουση —και διαπραγμάτευση— μηχανισμών εξουσίας, παρά στην υλοποίηση ενός ώριμου δημοκρατικού αιτήματος. Ειδικά δε μετά την έκβαση της διαδικασίας αδειοδότησης, η κοινωνία δυσκολευόταν να αντιληφθεί τη σημασία της αντικατάστασης των κυρίων Βαρδινογιάννη και Κοντομηνά από τους κυρίους Μαρινάκη και Σαββίδη, ή έστω και Καλογρίτσα, ή την ανάγκη να απολυθούν πολλές εκατοντάδες εργαζόμενοι στα κανάλια.

Είναι αλήθεια ότι η διαδικασία του εγκλεισμού των καναλαρχών επί τρεις μέρες στη Γενική Γραμματεία Τύπου μπορεί να ικανοποιούσε κάποια ένστικτα «ταξικού μίσους» μικρής μερίδας της κοινής γνώμης, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν ήταν αρκετό, ιδίως στις σημερινές συνθήκες της κρίσης. Άλλωστε και οι Ρωμαίοι κάτι ήξεραν που φρόντιζαν να παρέχουν στην ίδια αυτή μερίδα άρτον και θεάματα: γνώριζαν ότι τα θεάματα από μόνα τους δεν είναι αρκετά...

Το μεγαλύτερο σφάλμα της κυβέρνησης ήταν, νομίζω, η απώλεια της επαφής με τους εργαζόμενους στα κανάλια, που ολοκληρώθηκε εκ των υστέρων και από πρωτοφανή σπουδή για το κλείσιμο των καναλιών. Σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν έσπευσαν να μιλήσουν μαζί τους, δεν στάθηκαν να ακούσουν τις απόψεις και τις αγωνίες τους, ούτε τις απόψεις της Ένωσης Συντακτών, δεν φρόντισαν για τις τύχες τους. Και στο τέλος κατόρθωσαν να τους ταυτίσουν με την εργοδοσία και να τους βάλουν απέναντί τους, λες και εκείνοι ήταν ο εχθρός.

Τελικά, ο μόνος σύμμαχος που φάνηκε να διαθέτει η κυβέρνηση σ’ αυτή τη μείζονα αντιπαράθεση ήταν το ... Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.

Καθόμουν λοιπόν και σκεφτόμουν πώς έγινε και σ’ ένα πεδίο όπου η κυβέρνηση είχε όλη την πρωτοβουλία των κινήσεων ενώ η αντιπολίτευση όλη την ευθύνη για τη μακρά περίοδο ανομίας τελικά χάθηκε το παιχνίδι, και προσπαθούσα να καταλάβω.

Κι έπειτα, ήρθε ο Πολύδωρας...

 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το 2018, η Χειμερινή Ολυμπιάδα θα διοργανωθεί στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας, της χώρας όπου ως γνωστόν έχει την έδρα της η Samsung. Θα ακολουθήσει το 2020, η «κανονική» Ολυμπιάδα, στο Τόκιο.

Όπως γνωρίζουμε όλοι, η Ιαπωνία δεν τα έχει πάει σπουδαία ως τώρα τον πόλεμο στις φορητές ψηφιακές συσκευές που συνηθίσαμε να λέμε «εξυπνόφωνα». Έτσι, δεν είναι τυχαίο που έριξε το γάντι στους Νοτιοκορεάτες ανακοινώνοντας τον στόχο της να οργανώσει αγώνες που θα μεταδοθούν εξ ολοκλήρου με κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς και θέτοντάς τους μπροστά σε δυσυπέρβλητα προβλήματα ανταγωνισμού (δυο χρόνια λιγότερα είναι μεγάλο διάστημα, τα στάνταρ της 5ης γενιάς είναι ακόμα ρευστά και όποιος επιβάλει τα δικά του θα αποκομίσει μεγάλα κέρδη) με αποτέλεσμα ορατά προβλήματα στην κορεάτικη πλευρά του λόφου.

Και τι μας νοιάζουν εμάς όλα αυτά; Εδώ έχουμε [... προσθέτουμε σειρά προβλημάτων κατά βούληση...], τα κινητά 5ης γενιάς μάς μάραναν; Εμάς, τους απλούς πολίτες, ίσως όχι. Μού φαίνεται όμως αδιανόητο (όχι όμως και ακατανόητο, δυστυχώς) να μη συνειδητοποιοιεί τόσο η πολιτική ηγεσία της χώρας, όσο και οι κεφαλαιοκράτες της (όρος επιλεγμένος με ειρωνική χροιά) ότι ένας διαγωνισμός για τηλεοπτικές άδειες δεκαετούς (2017-2027) προοπτικής σήμερα είτε ανοίγει μια τρύπα στο νερό είτε δημιουργεί άλλον έναν τομέα όπου η δημόσια γραφειοκρατία θα προσπαθεί με απαγορευτικές διατάξεις να εμποδίσει την τεχνολογική εξέλιξη να διαδοθεί στη χώρα.

Βλέπετε, ο στόχος της κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς είναι να μεταδίδει τηλεοπτική εικόνα υψηλής ποιότητας στα κινητά μας. Και όσο (πόσο, όμως) και να καθυστερήσει η έλευση της τεχνολογίας στην Ελλάδα, σίγουρα θα καλύψει πάνω από το δεύτερο μισό της επίμαχης δεκαετίας.

Οπότε, για ποιον ακριβώς λόγο (πέρα από τη συντήρηση των κεκτημένων, προφανώς) πουλάει ή αγοράζει κανείς σήμερα δεκαετή δικαιώματα και δεν ετοιμάζονται όλοι να τοποθετηθούν στους επερχόμενους νέους τεχνολογικούς δρόμους;
 
Top