Τι είναι τσιμπητός ανασχηματισμός;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Είναι τίτλος είδησης του σημερινού Βήματος. Αν σας ενδιαφέρει το περιεχόμενο, εδώ.

Από το άρθρο, εμένα με ενδιαφέρει μόνο το γλωσσικό μέρος και η απάντηση που δίνει στην ερώτηση:

[...]Τι σημαίνει «τσιμπητός» ανασχηματισμός; Η κυρία Κατερίνα Παπακώστα (φωτογραφία) που ρωτήθηκε είπε ότι είναι στρατιωτικός όρος (γνωρίζει τους στρατιωτικούς όρους, λόγω του συζύγου της που είναι αξιωματικός) και σημαίνει ότι [ο Σαμαράς] θα «σηκώσει κάποιον επιλεκτικά από τη θέση του και θα τοποθετήσει έναν άλλον».

Με άλλα λόγια, τσιμπάνε κάποιον από εδώ και τον πηγαίνουν εκεί. ΟΚ, κατανοητό. Το σλανγκρ δίνει όμως και μια παρεμφερή χρήση από τη στρατιωτική σλανγκ: Με πήρε τσιμπητό για αγγαρεία. Είναι η χρήση 2β του τσιμπάω κατά το ΛΚΝ: 2β. γραπώνω, συλλαμβάνω: Tον τσίμπησε η αστυνομία, τον τσάκωσε.

Με την ευκαιρία, υπάρχει και μια άλλη χρήση του τσιμπητός: ο κολλητός φίλος, από την εικόνα αυτού με τον οποίο έχω τόση οικειότητα ώστε να του τσιμπάω τα μαγουλάκια χωρίς πρόβλημα. Ο και δικός μας Vrastaman, στο πιο πάνω λήμμα στο σλανγκρ, θεωρεί ότι η λέξη χρησιμοποιείται με ελαφρώς ειρωνική χροιά. Ενδεχομένως, ναι.

Πρώτη φορά το ακούω, αλλά ο νους μου πάει αλλού. Πρέπει μάλλον να έχει σχέση με το τσιμπολογάω. Αφορά επιλεκτικά ένα επιμέρους στοιχείο του συνόλου, ενώ εκείνο μένει ουσιαστικά αλώβητο. Υποθέσεις βέβαια.

bernardina

Moderator
Ανασχηματισμό πιτσικάτο πρώτη φορά ακούω. Ελπίζω να βγάζει ενδιαφέρον ηχόχρωμα.:D:whistle:

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τσιμπητός ανασχηματισμός:

Από εδώ (βίκη, λήμμα Claw crane).

nickel

Administrator
Staff member
Αναρωτιέμαι αν έχει σχέση και με το επιλεκτικός, κάτι σαν το αγγλικό επιθετοποιημένο pick-and-choose, μη αντικειμενικός, που διαλέγει ό,τι του κάνει κέφι/κλικ, π.χ. επιλεκτική μνήμη (Τα αγγλικά λεξικά έχουν μείνει στη ρηματική φράση pick and choose.)

A pick-and-choose tour of famous masterpieces ignores the full scope of the collection.
He's a pick-and-choose Christian.
He became frustrated by this “pick-and-choose” approach and wanted to figure out a better way.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τελικά, νομίζω ότι έχει δίκιο ο Θέμης. Κάτι σαν τσιμπολόγημα είναι, αλλά πού να πεις τσιμπολογητός ανασχηματισμός... :)

Νίκελ, επιλεκτικός ή κατεπιλογήν;

Και υπονοεί βέβαια ότι δεν είναι εκτεταμένος, δυο-τρεις υπουργοί αλλάζουν.

Το τσιμπητός σαν συνώνυμο του κολλητός το θυμάμαι από τότε που ήμουνα φαντάρος, έχω δεκαετίες να το ακούσω. Και τσιμποκολλητός, αν θυμάμαι καλά.