"Κατάθεση και ομολογία" πρώην δικαστικής διερμηνέως
Αγαπητέ Nickel, ναι, υπάρχω!(τώρα είδα το thread). Και ντρέπομαι που αναγκάστηκα (που να το'ξερα?) να ζήσω για έναν χρόνο σε καθεστώς ομηρίας -παραιτήθηκα όσο νωρίτερα μπορούσα...(Και εδώ δεν ισχύει το "δεν ήξερες, δε ρώταγες?" κάποιοι φίλοι δικηγόροι μου πρότειναν να συμμετάσχω στη διαδικασία, οι οποίοι επίσης δεν ήξεραν τίποτα άλλο εκτός από το ότι κάνω μια αίτηση το καλοκαίρι και περιμένω...) Το σύστημα απονομής δικαιοσύνης είναι για κλωτσιές, και ας ξεκινήσουμε από το υπουργείο πρώτα, μετά από μερικούς δικαστές, και ύστερα ας πιάσουμε τους διοικητικούς υπαλλήλους!
Προς επιβεβαίωσιν τον άνωθεν λεχθέντων, πράγματι, η αμοιβή είναι 17 € καθαρά για κάθε δίκη στην οποία καλείται ο διερμηνέας ή, πιο σωστά, για κάθε (συν)κατηγορούμενο για τον οποίο διερμηνεύει (απ' όπου μπορεί να ξεμπερδέψει σε 10 λεπτά, αλλά και σε 6 ώρες, ανάλογα με τον αριθμό πινακίου της δίκης, αλλά και από την "ροή" ή αναβολή των προηγούμενων στο πινάκιο δικών. Όπως και να 'χει, είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται στο δικαστήριο από τις 9 το πρωί, χωρίς να ξέρει πότε θα γίνει η δίκη, αλλά και αν θα γίνει, στην οποία περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να μην πληρωθεί, με δικαιολογία το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν οι υπηρεσίες του (παράνομο και λάθος, αλλά αυτά τα λένε οι ίδιοι οι δικαστές χωρίς κανένα αίσθημα δικαίου). Φευ! Αν η δίκη ξεκινήσει λίγο πριν τις 3, ώρα κατά την οποία γίνεται διακοπή, και τελειώσει στις 15:05 τουλάχιστον, η αμοιβή διπλασιάζεται.
Εάν πάλι πρόκειται για ανάκριση, η αμοιβή είναι 11 € καθαρά, και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 5 λεπτά έως 1,5 ώρα (σύμφωνα πάντα με την εμπειρία μου).
Στην περίπτωση αυτή ο διερμηνέας δεν είναι υποχρεωμένος να παραστεί αν δεν θέλει-η κλίση γίνεται τηλεφωνικά την ίδια μερα της ανάκρισης και απαιτείται η παρουσία του διερμηνέα στον ανακριτή μέσα σε 1-2 ώρες από το τηλεφώνημα. Αν δεν μπορεί, θα κληθεί ο επόμενος και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Για τις δίκες όμως η κλήση παραδίδεται έγγραφη από δικαστικό επιμελητή τουλάχιστον 1 μήνα νωρίτερα. Κανονικά πρέπει να γίνεται θυροκόλληση, αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια και η κλήση μπορεί να καταλήξει στα χέρια της κυρα-Κατίνας η οποία υπόσχεται στον επιμελητή να την παραδώσει στον ενδιαφερόμενο.
Όλα αυτά έχουν σημασία γιατί ο διερμηνέας απειλείται με ποινικές κυρώσεις (μάλλον για τα μάτια είναι) αλλά υπάρχουν. Οι κυρώσεις υποτίθεται ότι εφαρμόζονται όταν ο διερμηνέας δεν εμφανίζεται εγκαίρως/καθόλου στη δίκη και δεν ειδοποιεί για την απουσία του. Όταν λοιπόν δεν μπορεί ο διερμηνέας να παραστεί, πρέπει να στείλει ένα φαξ κάπου, κανείς δεν ξέρει που, και να δηλώσει την αδυναμία του. Φυσικά αυτά τα φαξ ποτέ δεν καταλήγουν εκεί που πρέπει και κανένας υπάλληλος δεν ξέρει ότι παρελήφθησαν. Εδώ υπάρχει θέμα με αυτόν που θέλει να "παραιτηθεί": Για να αφαιρεθεί το όνομα του διερμηνέα από τον κατάλογο πρέπει να γίνει μια αίτηση, για την τύχη της οποίας θα πρέπει να περιμένει την συνεδρίαση κάποιου δικαστικού συμβουλίου τον Δεκέμβρη! Αυτό σημαίνει ότι ο διερμηνέας, για να έχει τα νώτα του καλυμμένα, πρέπει -για κάθε κλήση που του γίνεται-να στέλνει και ένα φαξ, αν έχει αποφασίσει ότι δεν θέλει να προσφέρει άλλο τις υπηρεσίες του, μέχρι να μπορέσει να κάνει την αίτηση της διαγραφής.
Ο κατάλογος των διερμηνέων ανανεώνεται κάθε χρόνο, αλλά κατά έναν μυστήριο τρόπο όλοι οι διοικητικοί που τηλεφωνούν και που στέλνουν κλήσεις χρησιμοποιούν τον παλιό κατάλογο! Όπερ σημαίνει ότι μπορεί να έχεις παραιτηθεί νόμιμα και τυπικά, και αυτοί να συνεχίσουν να σε καλούν για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον!
Σημειωτέον ότι υπάρχει τόση γραφειοκρατία, ώστε ΚΑΝΕΝΑΣ υπάλληλος, ούτε στην Ευελπίδων ούτω στον Άρειο Πάγο, δεν ξέρει ΠΟΙΟΣ στο καλό είναι υπεύθυνος για αυτόν τον κατάλογο, αν ο κατάλογος είναι κοινός για τα Πρωτοδικεία και τα Εφετεία και γενικά τις διάφορες δικαστικές υπηρεσίες...
Α! Να σημειώσω ότι η έγγραφη κλήση είναι τυποποιημένη και είναι η ίδια κλήση με αυτή των μαρτύρων. Οι υπάλληλοι δεν έμπαιναν καν στον κόπο να διαγράψουν τη λέξη "μάρτυρας" και να την αντικαταστήσουν με τη λέξη "διερμηνέας". Αυτό είναι το αστείο της υπόθεσης, όταν εμφανίζονται κλήσεις από το Εφετείο κακουργημάτων για δίκες κατά διαφόρων αλλοδαπών και εσύ εμφανίζεσαι ως μάρτυρας...Μια - δυο-τρεις, οι γριες της πολυκατοικίας αρχίζουν να πιστεύουν ότι είσαι του υποκόσμου. Το αποκορύφωμα ήταν όταν μου είπαν ότι με έψαχναν δύο αστυνομικοί (προφανώς για να επιδώσουν κλήση από το ανακριτικό τους γραφείο) και η διαχειρίστρια με ρώτησε: "Πού έχεις μπλέξει?"?!@*&%!!!!!
Για την ιστορία, να σημειώσω ότι μέσα σε έναν χρόνο παρουσιάστηκα σε 5-6 δίκες τυπικά (κανονικά πολλές περισσότερες), και αυτά τα ρημαδο - 80€ ακόμα μου τα χρωστάνε από το τέλος του 2009.
Ομολογώ ότι τέτοια ξεφτίλα δεν έχω ξαναζήσει στη ζωή μου! (Κάποτε μου έκαναν προφορική κλήση επειδή με είδαν μπροστά τους σε ένα γραφείο. Μου έδωσαν ημερομηνία και ώρα για να ξαναπάω. Τους λέω "Σίγουρα?" Ναι, μου λένε, δεν υπάρχει πρόβλημα, θα σου δώσουμε την κλήση και γραπτά όταν έρθεις. Πάω κι εγώ λοιπόν στο ραντεβού, και βλέπω άλλη συνάδελφο να περιμένει, την οποία έχουν καλέσει επίσημα από τον κατάλογο στο γραφείο του ανακριτή. Τολμάω να διαμαρτυρηθώ για την ταλαιπωρία που υπέστην αλλά, όπως καταλαβαίνετε...δίκιο δεν βρίσκεις εκεί μέσα...Οξύμωρο, ε?
Να σας πω πω πώς ξεκινά η "συνεργασία":ο ενδιαφερόμενος κάνει μία αίτηση στην Ευελπίδων σε ένα γραφείο (στο κτίριο όπου αναρτάται η ανακοίνωση για την έναρξη "συνεργασίας" με νέους διερμηνείς). Η αίτηση δεν υπάρχει έντυπη, γράφεις : "Αιτούμαι όπως επιλεγώ ως ....κλπ. ή οτιδήποτε τέτοιο. Κανένας από τους υπαλλήλους δεν γνωρίζει να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με αυτό. Όταν ρωτάς τι δικαιολογητικά πρέπει να επισυνάψεις στην αίτησή σου, σου λένε: "Βάλε ό,τι νομίζεις, βεβαιώσεις προϋπηρεσίας, συστατικές επιστολές, πτυχία (αν έχεις) κλπ." Γίνονται δεκτά και άτομα χωρίς πτυχίο σχετικό, χωρίς καν κάποιο δίπλωμα σε ξένη γλώσσα, εάν η γλώσσα αυτή είναι σχετικά σπάνια, λένε...Εμένα με δέχτηκαν με Proficiency, κάποιες βεβαιώσεις προϋπηρεσίας σε μεταφραστικά γραφεία, καθώς και αποδείξεις εξωτερικής συνεργασίας και συστατικές επιστολές. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να είναι και δημόσιος υπάλληλος και να παίρνει άδεια από την εργασία του για τον σκοπό αυτό! Εγώ τότε είχα freelance εργασίες και εργαζόμουν τα απογεύματα σε φροντιστήριο αγγλικών, γι' αυτό και μπορούσα να το κάνω. Μόλις είδα τα χάλια όμως (καθώς και ότι δεν αξίζει τον κόπο καθότι οι κλήσεις ήταν πολύ αραιές -καθώς και το άγχος που με έπιανε κάθε φορά στο ακροατήριο- δεν μπορούσα να παραιτηθώ πριν περάσει ένας χρόνος, γιατί έπρεπε να μπω στη διαδικασία με τα φαξ-φαντάσματα, όπως περιέγραψα παραπάνω.
(Συνεχίζω στο επόμενο post)