Την ίδια ώρα, στην Τουρκία...

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Χθες το πρωί πέθανε ο 15χρονoς Μπερκίν Ελβάν (Berkin Elvan). Ο Μπερκίν τραυματίστηκε στο κεφάλι από δακρυγόνο τον περασμένο Ιούνιο στις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν και ήταν σε κώμα από τότε. Ακολούθησε διαδήλωση και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Turkey clashes after boy hurt at Istanbul protest dies

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν πέρυσι με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης της Τουρκίας να μετατρέψει το πάρκο Γκεζί στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης σε εμπορικό κέντρο και κατοικίες. Η τουρκική αστυνομία αντιμετώπισε τις διαδηλώσεις με δακρυγόνα και κανόνια νερού και σύντομα μετατράπηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία και γενικευμένες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν. Το αποτέλεσμα ήταν 11 νεκροί, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός, και χιλιάδες τραυματίες. Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε αστυνομική βία: όπως και στην περίπτωση του Μπερκίν, και άλλοι διαδηλωτές πέθαναν επειδή χτυπήθηκαν στο κεφάλι από σπρέι δακρυγόνου που είχε πεταχτεί στον αέρα.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Turkey: ‘Surreal, Menacing…Pompous’, από το The New York Review of Books.


Ένα άρθρο που συνοψίζει τη σημερινή πολιτική κατάσταση της Τουρκίας: πώς από τον εθνικιστικό Κεμαλισμό και τη λατρεία του Ατατούρκ -και ταυτόχρονα την καταπίεση των μειονοτήτων και τη βίαιη επιβολή κοσμικού χαρακτήρα στα δημόσια πράγματα- η χώρα πέρασε στην προεδρεία του Ερντογάν: στην αρχή έμοιαζε με στροφή προς τη Δύση, όμως η νίκη του Ερντογάν στις τελευταίες εκλογές έδωσε ένα διαφορετικό τόνο στην κυβέρνησή του. Τώρα πια το Ισλάμ φαίνεται να κυριαρχεί παντού, οι άνθρωποι κατακρίνονται για τις επιλογές τους και κρίνονται με βάση την ευσέβειά τους - όχι μόνο ως ιδιώτες αλλά και στις συναλλαγές τους με το κράτος. Η καταπίεση αυτή έδωσε ουσιαστικά το έναυσμα για τις εξεγέρσεις του περασμένου καλοκαιριού, όμως και σε αυτήν την περίπτωση οι διαμαρτυρόμενοι δεν είναι μια ομοιογενής μάζα - και τα προβλήματα της Τουρκίας δεν φαίνεται να έχουν τελειώσει ακόμα.
 

daeman

Administrator
Staff member


«Ησυχία να κάνετε όταν τα παιδιά κοιμούνται, όχι όταν τα σκοτώνουν»
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Τελικά δεν περίμενε τις εκλογές: Με εντολή Ερντογάν έκλεισε το Twitter

Οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν την επόμενη Κυριακή, 30 Μαρτίου, και ο Ερντογάν τις έχει ανακηρύξει σε άτυπο δημοψήφισμα: έχει δηλώσει πως αν χάσει, σκοπεύει να παραιτηθεί. Φαίνεται όμως πως σκουραίνουν τα πράγματα, καθώς η κίνηση να απαγορεύσει την πρόσβαση στο Τουίτερ είναι ουσιαστικά κίνηση αυτοπροστασίας, καθώς το Τουίτερ χρησιμοποιήθηκε ως τώρα κατά κόρον για να διαδοθούν οι ενοχοποιητικές ηχογραφήσεις που, μεταξύ άλλων, θέλουν τον Τούρκο πρωθυπουργό να συζητά για απόκρυψη παράνομων κεφαλαίων με το γιο του.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Και ένα αναλυτικό άρθρο που εξηγεί πολύ καλά τη μάχη στο παρασκήνιο μεταξύ του Ερντογάν και του πρώην συνεργάτη του, Φετουλάχ Γκιουλέν: Turkey: The Fakir vs. the Pharaoh.

Από τη μία ο Ερντογάν, που είχε ως πρόσφατα τη στήριξη μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, ευσεβής μουσουλμάνος από λαϊκή οικογένεια ο οποίος έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για την πίστη του (μερικούς μήνες στη φυλακή επειδή απήγγειλε κάπως επιθετικά στίχους από το Κοράνι) και από την άλλη ο Γκιουλέν, πλούσιος εξόριστος πνευματικός ηγέτης (κατέφυγε στις ΗΠΑ όταν κινήθηκαν διώξεις εναντίον του την περασμένη δεκαετία) που κινεί τα νήματα στο παρασκήνιο, καθώς ελέγχει δεκάδες οργανισμούς, μεταξύ των οποίων σχολεία και κάποιες εφημερίδες. Ουσιαστικά, μια μάχη μεταξύ ισλαμιστών που απειλεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, ενώ οι άνθρωποι που ζητούν μια πιο ελεύθερη κοινωνία με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και περισσότερες ελευθερίες φαίνεται να χάνουν το παιχνίδι.
 

nickel

Administrator
Staff member
Μέσω Twitter και στα τουρκικά η απάντηση της ΕΕ στον Ερντογάν

Βολές και προειδοποιήσεις από τη διεθνή κοινότητα δέχεται η κυβέρνηση Ερντογάν μετά την απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού να κλείσει το Twitter, προκειμένου να δείξει «την ισχύ της Τουρκίας».

Παρά τα μέτρα αποκλεισμού, πολλοί χρήστες ξεπέρασαν ήδη την απαγόρευση χρησιμοποιώντας άλλους servers ή τα δίκτυα VPN

Όλη η είδηση εδώ:
http://news.in.gr/world/article/?aid=1231305199
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Και το τιτίβισμα:

#Türkiye @twitter yasağından derin endişe duyuyoruz.İletişim ve iletişim araçlarını seçme özgürlüğü temel bir AB değeridir.
— Štefan Füle (@StefanFuleEU)​

Νιώθουμε βαθιά ανησυχία λόγω της απαγόρευσης του Τουίτερ στην Τουρκία. Η ελευθερία επιλογής σε ό,τι αφορά την επικοινωνία και τα μέσα επικοινωνίας είναι θεμελιώδης αξία της Ε.Ε.
-Στέφαν Φούλε​
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ισχυρότερος Ερντογάν, διχασμένη Τουρκία

Ι. Ν. Γρηγοριάδης*, Καθημερινή

Αυτήν τη φορά οι δημοσκοπήσεις οι οποίες δημοσιεύθηκαν λίγο πριν από τις τουρκικές δημοτικές εκλογές αποδείχθηκαν ακριβείς. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Αναπτύξεως (ΑΚΡ) συγκέντρωσε στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής ποσοστά μικρότερα από τις βουλευτικές εκλογές του 2011, αλλά σαφώς μεγαλύτερα από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2009. Δεδομένων των συνθηκών, το αποτέλεσμα αποτελεί μείζονα και προσωπική επιτυχία του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αξιοσημείωτη είναι και η αποτυχία της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), να κεφαλαιοποιήσει πολιτικώς την κυβερνητική φθορά. Η διατήρηση του μητροπολιτικού δήμου της Σμύρνης και η ήττα με μικρή διαφορά στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα δεν αρκούν για να συγκαλύψουν την ισχνή παρουσία του κόμματος στο μεγαλύτερο μέρος της τουρκικής περιφέρειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεγαλύτερα εκλογικά κέρδη από τη φθορά του ΑΚΡ τα είχε το τρίτο κατά σειρά, ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσεως (ΜΗΡ), το οποίο ενίσχυσε την παρουσία του στην ενδοχώρα της Ανατολίας. Ικανοποιητική κρίνεται και η επίδοση του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) το οποίο κατόρθωσε να διατηρήσει τους κυριότερους δήμους στην κατοικούμενη από Κούρδους νοτιοανατολική Τουρκία παρά την ισχυρή πίεση του ΑΚΡ.

Τέλος, αποδεικνύεται ότι η εκλογική επιρροή της οργανώσεως του Φετουλάχ Γκιουλέν είναι περιορισμένη παρά την ισχυρή παρουσία της στα έντυπα ΜΜΕ. Αυτό μπορεί να σημάνει και την ένταση των κυβερνητικών διώξεων κατά στελεχών και οργανισμών που συνδέονται με την οργάνωση.

Δύο είναι τα συμπεράσματα που αβίαστα προκύπτουν από τις δημοτικές εκλογές. Πρώτον, παγιώνεται η εικόνα μιας Τουρκίας διχασμένης σε πολλούς άξονες. Τα ρήγματα μεταξύ κοσμικών και συντηρητικών, Τούρκων και Κούρδων, κατοίκων των παραλίων και της ενδοχώρας διατηρούν τη σημασία τους. Η εκμετάλλευση των κοινωνικών αντιθέσεων υπήρξε άλλωστε βασικό στοιχείο της εκλογικής εκστρατείας του κ. Ερντογάν. Η προσπάθεια, εξάλλου, να αναδειχθεί ένα νέο αριστερό κόμμα, το Κόμμα της Αδελφοσύνης των Λαών (HDP), που θα συσπείρωνε Τούρκους και Κούρδους απέτυχε παταγωδώς.

Δεύτερον, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση πως η προσωπική οικονομική ευημερία και όχι η δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα αποτελούν το αποφασιστικό κριτήριο εκλογικής συμπεριφοράς του τουρκικού εκλογικού σώματος. Ο κυκεώνας αποκαλύψεων για υποθέσεις διαφθοράς πρωτοφανούς μεγέθους που ενέπλεκαν τον Τούρκο πρωθυπουργό, την οικογένειά του και σημαίνοντες υπουργούς είχαν αμελητέα επίδραση στην εκλογική επίδοση του κυβερνώντος κόμματος. Ακόμη και οι περιορισμοί των ατομικών ελευθεριών φαίνεται να μη σημαίνουν πολλά για την πλειοψηφία των Τούρκων ψηφοφόρων, οι οποίοι ούτε smartphone διαθέτουν ούτε λογαριασμό στο Twitter. Η πίστωση της σχετικής οικονομικής ευημερίας που ο μέσος Τούρκος απολαμβάνει τα τελευταία χρόνια στην κυβέρνηση Ερντογάν και ο φόβος ότι πιθανή πτώση της κυβερνήσεως θα διακινδυνεύσει αυτά τα κεκτημένα βάρυναν αποφασιστικά. Μόνο μια μείζων οικονομική κρίση δύναται να ανατρέψει την ηγεμονική παρουσία του ΑΚΡ στην τουρκική πολιτική ζωή.

Το εκλογικό αποτέλεσμα, ωστόσο, κάθε άλλο παρά εγγυάται την οικονομική σταθερότητα. Η εκλογική νίκη δεν θεραπεύει τις γενεσιουργούς αιτίες της πολιτικής και οικονομικής κρίσεως. Αντιθέτως, η ερμηνεία της εκλογικής επιτυχίας ως λευκής επιταγής για τη λήψη περαιτέρω αυταρχικών μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερους περιορισμούς των ατομικών δικαιωμάτων και ένταση της οικονομικής και κοινωνικής αστάθειας. Οι προεδρικές εκλογές, εξάλλου, βρίσκονται επί θύραις.

* Ο κ. Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Με αφορμή την χτεσινή πανηγυρική εκλογή του Ερντογάν ως προέδρου της Τουρκίας (με αυξημένες εξουσίες, αρμοδιότητες κ.λπ.), σκέφτηκα να σπρώξουμε και το νήμα για τη γείτονα που, σύμφωνα με τον νεοεκλεγέντα, κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Για μαγιά, ιδού ο χάρτης με τις «τρεις Τουρκιές» (Αιγαίο, Ανατολία, Κουρδιστάν) όπως βγήκε από τα χτεσινά αποτελέσματα (διαδραστικός χάρτης από εδώ, δείτε πόσα ονόματα νομαρχιών αναγνωρίζετε και για ποιον λόγο...).

 

Attachments

  • 3trk.JPG
    3trk.JPG
    59.8 KB · Views: 352

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Σαν τη Ραχήλ Μακρή που έκραζε τον Μπουτάρη εδώ, ένα πράμα. Βέβαια, όπως έχει πει και η ίδια, το Ραχήλ δεν είναι εβραϊκό όνομα...
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μια άλλη Τουρκία, τετρακομματική βουλή, με ισχυρό κουρδικό κόμμα και 3 εκατομμύρια λιγότερους ψηφοφόρους για το κόμμα του Ερντογάν, βγήκε από τις χτεσινές κάλπες (οι εικόνες από εδώ).

Οι τρεις Τουρκιές (βλ. #15) ενισχύονται και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.


 

Attachments

  • tk-1.JPG
    tk-1.JPG
    34.4 KB · Views: 299
  • tk-2.JPG
    tk-2.JPG
    36.6 KB · Views: 313
Top