Τζαννής Τζαννετάκης

nickel

Administrator
Staff member
Ο Τζαννής προέρχεται από το ιταλικό Gianni, υποκοριστικό του Giovanni (όπως ο Γιάννης από το Ιωάννης). Ο τύπος Τζαννής συνηθίζεται στη νότια Ελλάδα και στα νησιά, μέρη απ' όπου πέρασαν Ιταλοί (ιδ. Ενετοί και Γενοβέζοι). Ο Τζαννέτος (Giannetto) είναι κι αυτό υποκοριστικό, Γενοβέζικο νομίζω. Οπότε στον Τζαννετάκη έχουμε αλυσίδα ολόκληρη υποκορισμού: Giovanni > Gianni > Giannetto + άκης.

Τώρα, δεν ξέρω αν η ταυτότητά του γράφει «Τζανής» ή «Τζαννής» (το πρώτο απλοποιημένο, τώρα που κόβουμε τα διπλά σύμφωνα στις ξενόφερτες λέξεις). Ο Πάπυρος έχει Τζαννής. Το ίδιο και η Βουλή.

Έχουμε, βέβαια, και τον δημοσιογράφο Γιάννη Τζαννετάκο...

Elsa

¥
Άσχετο με την ετυμολογία του ονόματος, αλλά επειδή δεν το βρήκα πουθενά στο διαδίκτυο, ξέρει κανείς σας την παροιμία (της οποίας το νόημα μου είναι εντελώς ακατανόητο): «Είχε ο Τζαννής κεφάλι;» :confused:
Σπάω το δικό μου κεφάλι, αλλά δεν θυμάμαι πούθε την έχω ακούσει...

Πρέπει να την έχει ο Λουκάτος στους Παροιμιόμυθους -αλλά δεν το έχω πρόχειρο.

Αν θυμάμαι καλά, χάθηκε ο Τζανής και τον αναζητούσε το χωριό. Και βρήκαν ένα πτώμα ακέφαλο -και ρώτησε κάποιος "Είχε ο Τζανής κεφάλι;"

nickel

Administrator
Staff member
Απόλαυση η ιστορία με το «Είχε ο Τζανής κεφάλι;»

Όπως μου επισήμανε ένα πουλάκι, η παρακάτω ιστορία έχει πολύ γέλιο (όπως θα καταλάβετε, από αυτή βγαίνει και η αγγλική λέξη zany :rolleyes: ).

Αν πάτε σ' αυτή τη σελίδα:
http://www.tzaneio.gr/
θα διαβάσετε για το Τζάνειο νοσοκομείο, που «ιδρύθηκε κατόπιν δωρεάς του εμπόρου ΝΙΚΗΤΑ ΤΖΑΝΝΗ ή ΤΖΑΝΝΕ» και βρίσκεται στην οδό Ζαννή!

Ο ευεργέτης λεγόταν Νικήτας Τζάννης ή Τζάννες και ήταν από τα Κύθηρα. Το νοσοκομείο ονομαζόταν Τζάννειο ή Ζάννειο. Η σύζυγός του Ελένη Τζάννη ή Ζάννη ίδρυσε το Τζάννειο ή Ζάννειο Ορφανοτροφείο.

Κάπου στη διαδρομή έχουν φαγωθεί κάποια «ν». (Πέρασε κι αποκεί η απλοποήση; )
Το έπαθε και το zany που έλεγα. Σαν επίθετο είναι αυτό που λέμε θεόμουρλη (π.χ. κωμωδία). Προέρχεται από το ιταλικό Zanni, που ήταν ο χαρακτήρας του υπηρέτη στην κομέντια ντελ άρτε.

Ε, δεν μπορώ ν' αντέξω στον πειρασμό και ρίχνω και την άρια από τον Gianni Schicchi (με τη συμπάθειά μου, την Άννα Νετρέμπκο):

Attachments

• 200px-SAND_Maurice_Masques_et_bouffons_01.jpg
    200px-SAND_Maurice_Masques_et_bouffons_01.jpg
    13 KB · Views: 811

Zazula

Administrator
Staff member
Αν θυμάμαι καλά, χάθηκε ο Τζανής και τον αναζητούσε το χωριό. Και βρήκαν ένα πτώμα ακέφαλο -και ρώτησε κάποιος "Είχε ο Τζανής κεφάλι;"
Ε, αυτό είναι πολύ διαδεδομένο ποντιακό (το θυμάμαι από μικρό παιδί): http://simela.wordpress.com/2008/07/18/kostikas-giorikas/.

SBE

¥
Εκτός από τον Τζαννή, μην ξεχνάμε και τη Τζανιώ, την Ιωάννα δηλαδή.