Ας έρθουμε και σε έργα πιο κοντά χρονικά σ' εμάς. Στο Εγκυκλοπαιδικό Εικονογραφημένο Λεξικό Oxford λημματογραφείται επίσης το γενικό όνομα (παρατηρήστε τις ορθογραφικές διορθώσεις, σε σχέση με τη ΜΕΑ ανωτέρω):
Αμενχοτέπ ή Αμένοφις. Όνομα φαραώ τής Αιγύπτου.
- Ο Α', της 21ης δυναστείας. Θεωρείται απόγονος του Ραμσή, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται ιστορικά.
- Ο Δ' ή Ακενατόν, της 18ης δυναστείας. Βασίλευσε μαζί με τη σύζυγό του Νεφερτίτη και δημιούργησαν μονοθεϊστική θρησκεία λατρείας τού Άμμωνα, που ωστόσο μετά το θάνατό του έπαψε να υφίσταται.
Και οι αναπόφευκτες ερωτήσεις: Απαιτείται να πούμε ότι ήταν φαραώ «τής Αιγύπτου»; Και, τελικά, ο Ακενατόν τον Άμμωνα εγκαθίδρυσε ή τον Άτον; Ειδικά για το δεύτερο ερώτημα, φαίνεται ότι οι συντάκτες τού εν λόγω λεξικού έκαναν μέγα λάθος.
Από την άλλη τώρα, στη National Geographic Α-Ω Μεγάλη Μαθητική Εγκυκλοπαίδεια λημματογραφείται ο
Ακενατόν (και κανονικοποιείται το όνομα με τη μορφή
Αμένοφης):
Ακενατόν [Akhenaten] Ο Ακενατόν ήταν φαραώ τής Αιγύπτου γνωστός και ως Αμένοφης Δ. Ήταν ο δεύτερος γιος του Αμένοφη Γ' με ασθενική κράση και παράξενο παρουσιαστικό. Είναι γνωστός ως ο μεταρρυθμιστής φαραώ, καθώς, όταν ανέλαβε την εξουσία μετά τον πρόωρο θάνατο του αδελφού του, προσπάθησε να εκτοπίσει τη μέχρι τότε ισχυρή λατρεία του Άμμωνα, προβάλλοντας τη λατρεία του θεού Ατόν.
Τέλος στο Μείζον έχουμε:
Αμένοφις (Αμενόφεως κ. Αμένοφης, Αμένοφη): εξελληνισμένο αιγυπτιακό όνομα τεσσάρων φαραώ τής 18ης δυναστείας.
Ακενατών (ή Αμενχοτέπ ή Αμένοφις): βασιλιάς τής Αιγύπτου (1379 - 1362 π.Χ.), εισηγητής τού μονοθεϊσμού.