Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

nickel

Administrator
Staff member
Αφελής η ερώτηση, αλλά γιατί θεωρείται "άγνωστος" ο κ. Παπαδήμος;
Την είσοδό μας στην Ένωση με πλαστά στοιχεία, για τα οποία μας λοιδορούν οι Ευρωπαίοι, ποιος την έκανε;

Που σημαίνει ότι πιστεύει διπλά στο ευρώ και θα προσπαθήσει διπλά να μας κρατήσει μέσα. Κάτι που, όπως γνωρίζουμε, επιθυμεί και η πλειοψηφία.

Αλλά αιτιολογείται η χρήση τού «άγνωστος». Ή και του «γνωστός άγνωστος». Δεν γνωρίζουμε πώς θα πολιτευτεί. Στο πρόσωπό του βλέπουμε έναν ικανό άνθρωπο, που μπορεί να συνομιλήσει ισότιμα με τους πολιτικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και, όταν λένε και κάποια αηδία για τα οικονομικά θέματα, θα μπορεί στα γρήγορα να εξηγήσει τη λογική κάποιων πραγμάτων. Στο καπιταλιστικό και τεχνοκρατικό πλαίσιο, πάντα. Δεν περιμένει κανείς να αρέσει στην αριστερά.

Ελπίζουμε λοιπόν ότι θα δούμε αυτό που θεωρούμε γνωστό (τις ικανότητες) και να μη μας βγει στη μέση τίποτα άγνωστο που θα θυμίζει τα πολιτικάντικα που έχουμε σιχαθεί. Δεν σημαίνει ότι στο άγνωστο επενδύει ο καθένας τη δική του φαντασίωση.
 
Που σημαίνει ότι πιστεύει διπλά στο ευρώ και θα προσπαθήσει διπλά να μας κρατήσει μέσα. Κάτι που, όπως γνωρίζουμε, επιθυμεί και η πλειοψηφία.
Κάτσε να δούμε αν θα υπάρχει σε λίγο ευρώ at all. [Άραγε ο ίδιος ο Παπαδήμος αυτή τη στιγμή πιστεύει στο ευρώ; όχι για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη] Άντε να δούμε ποια θα είναι η τρίτη χώρα που θα έχει πρωθυπουργό τραπεζίτη.
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε στο ευρώ αν δεν γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν για να λειτουργήσει σωστά ένα κοινό νόμισμα. Δεν έχει νόημα να έχουμε χωριστά κράτη με χωριστά νομίσματα όπου θα υποτιμούμε συνεχώς το νόμισμά μας για να είμαστε ανταγωνιστικοί. Μια κάποια εσωτερική υποτίμηση είναι αναπόφευκτη, αλλά, χωρίς στήριξη των περιφερειακών οικονομιών ώστε να αμβλύνονται οι διαφορές μέσα στην ομοσπονδία, τι διάολο κάνουμε;
 
Εμ, το λες και μόνος σου: τι διάολο κάνουμε; [Εννοείται ότι αν το ευρώ καταργηθεί, θα είναι επειδή το αποφάσισαν οι ισχυροί του ευρώ, όχι η Ελλάδα.]
 

spuko

New member
@Palavra: βλέπαμε τους ίδιους εφιάλτες...τώρα τσιμπιέμαι για να ξυπνήσω, αλλά πλέον είναι η φριχτή πραγματικότητα. Ψάχνω σε ποια χώρα να ζητήσω πολιτικό άσυλο...Προς το παρόν με έχει πιάσει κλαυσίγελος.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Εγώ πάλι θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στα κόμματα της αριστεράς που δεν δέχτηκαν να συμμετάσχουν στη μεταβατική κυβέρνηση, επιτρέποντας έτσι στο ΛΑΟΣ να κάνει υφυπουργό τον Άδωνη Γεωργιάδη και υπουργό τον Μάκη Βορίδη (!!!), και αναπληρωτή υπουργό τον Γεώργιο Γεωργίου (κατά της μετανάστευσης, των Σκοπίων κ.ο.κ.). Μπράβο, παιδιά. Είστε και οι πρώτοι. :angry:
 

crystal

Moderator
Είναι που δεν προλάβαιναν να ηχογραφήσουν άλλη κασέτα, οπότε έπαιξαν αυτή που ήξεραν ήδη. Αν οι Παπαράς ήταν η Μαιρούλα κι ο Γιαννάκης, η αριστερά είναι το κακομαθημένο παρανυφάκι που δεν πήγε στην εκκλησία επειδή δεν του άρεσε η λαμπάδα. Ή επειδή μόνο ως νύφη θα καταδεχτεί να πάει στην τελετή...
 

rogne

¥
Εγώ πάλι θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στα κόμματα της αριστεράς που δεν δέχτηκαν να συμμετάσχουν στη μεταβατική κυβέρνηση, επιτρέποντας έτσι στο ΛΑΟΣ να κάνει υφυπουργό τον Άδωνη Γεωργιάδη και υπουργό τον Μάκη Βορίδη (!!!), και αναπληρωτή υπουργό τον Γεώργιο Γεωργίου (κατά της μετανάστευσης, των Σκοπίων κ.ο.κ.). Μπράβο, παιδιά. Είστε και οι πρώτοι. :angry:

Πλάκα κάνουμε; Και τι είναι δηλαδή η μνημονιακή συγκυβέρνηση, μουσικές καρέκλες; Μπαίνουν οι αριστεροί και πιάνουν τις θέσεις των ακροδεξιών; Τι πάει να πει "η αριστερά επιτρέπει στο ΛΑΟΣ να κάνει υπουργούς τους δικούς του"; Ούτε η αριστερά επιτρέπει τίποτα στην ακροδεξιά, ούτε βέβαια το ΛΑΟΣ "κάνει υπουργούς" όποιους θέλει. Άλλοι τη φυτεύουν την ακροδεξιά εκεί μέσα, και ουχί τυχαία: μετρημένα κουκιά είναι τα φαιογαλαζοπράσινα υπουργεία...
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Αν κανείς συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις, μπορεί να εκφέρει γνώμη, όπως επίσης και να προσφέρει αντίβαρο, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Αντιθέτως, διακρίνω μια τάση μη απογοήτευσης των δυνάμει ψηφοφόρων, και κριτικής από μακριά. Και όσο για τις διάφορες ανακοινώσεις των κομμάτων της αριστεράς (και αυτό το λέω χωρίς καμία μα καμία απολύτως προσωπική μομφή προς εσένα, rogne), εγώ διαβάζω «μπλα μπλα μπλα ο Βορίδης στην κυβέρνηση».
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εγώ πάλι πρέπει να είμαι μάλλον ιδιαίτερα αφελής όταν νομίζω ότι όλα τα κόμματα έχουν πολιτικά κέρδη στη συγκεκριμένη συγκυρία:

Το ΠΑΣΟΚ θα πάρει μια ανάσα αναγκάζοντας τα υπόλοιπα φιλοευρωπαϊκά κόμματα να συμμετάσχουν στις επερχόμενες διαδικασίες, ενδεχομένως αναχαιτίζοντας τις εσωτερικές του διαλυτικές διαδικασίες (όχι για πολύ πάντως· το πολύ ως τις επόμενες εκλογές).

Η ΝΔ κατάφερε να κάνει σχετικά ανώδυνα μια σειρά από κωλοτούμπες που θα αναγκαζόταν έτσι κι αλλιώς να πραγματοποιήσει, το αργότερο πριν από τις επόμενες εκλογές, να βγάλει στο φως μερικά «σαμαρικά» στελέχη και να φράξει τους ενοχλητικούς φιλοευρωπαίους της Μπακογιάννη.

Και οι δύο μονομάχοι θα αρχίσουν να εκπαιδεύουν τα στελέχη τους και να συνηθίζουν τον λαό σε κυβερνήσεις συνεργασίας και σε μεγάλους συνασπισμούς.

Ο ΛΑΟΣ, υπουργό, αναπληρωτή, δύο υφυπουργούς ...ούτε στο όνειρό τους! Για το 2020 είχαν προγραμματίσει την κυβερνητική τους συμμετοχή...

Το ΚΚΕ αναδεικνύεται ξαφνικά σε αξιωματική αντιπολίτευση και θα μπορέσει να αξιοποιήσει μαχητικά τις νέες δυνατότητες που του προσφέρουν οι συγκυρίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει ακόμη πιο σκληρά να αναδειχτεί σε δεύτερη --και πιο ριζοσπαστική-- αντιμνημονιακή δύναμη και τα στελέχη του θα έχουν τώρα ακόμη περισσότερες δυνατότητες μετωπικής αντιπαράθεσης και ανάδειξης.

Τους μικρούς εκ διασπάσεων --λογικά, ίσως-- δεν τους έπαιξε κανείς. Η Μπακογιάννη θα συμπιεστεί μέχρι εξαφάνισης, οι περί τον Κουβέλη θα χρειαστεί να πάρουν σημαντικές αποφάσεις. Είτε θα παίξουν τους καθεστωτικούς ριζοσπαστικούς φιλελευθέρους του Παπαναστασίου, είτε θα βρουν οδούς συνεργασίας και επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ. Η (αναμενόμενη, νομίζω) στάση τους μάλλον δείχνει προς τη δεύτερη πορεία. Χώρος για τρίτο διακριτό αριστερό αντιμνημονιακό πόλο δεν νομίζω ότι θα υπάρξει, όσο και αν θα υπάρξει προσπάθεια για σύμπηξη κάποιου πόλου με αποχωρήσαντες/δυσαρεστημένους πασόκους κλπ. που ενδεχομένως να αποκτήσει και για μια φορά κοινοβουλευτική παρουσία.

Θα περιμένω τις επόμενες δημοσκοπήσεις, όπου μαντεύω ότι θα δούμε τον δικομματισμό να αρχίσει να ανεβαίνει... Πάντως, αν δεν αλλάξει το εκλογικό σύστημα (πώς; δεν είναι στα καθήκοντα της κυβέρνησης; ε, αν είναι προς το αναλογικότερο, ποιος θα πει όχι...) ας ετοιμαστούμε για βουλή πολλών κομμάτων και συνεργατικές κυβερνήσεις περιορισμένης διάρκειας.
 
Δηλαδή η αριστερά έπρεπε να πει "Διαφωνώ τελείως με την μνημονιακή πολιτική. Πιστεύω ότι καταστρέφει την χώρα. Αλλά θα πάρω μέρος γιατί .." τι; Θα έχω κι εγώ ένα υπουργό κι έναν υφυπουργό στην ίδια κυβέρνηση με το ΛΑΟΣ; Θα αρθρώνω διαφωνίες που θα πνίγονται πριν αλέκτορα λαλήσαι (είδαμε πόσο λουρί μας αφήνει η ΕΕ και το ΔΝΤ) και με το έξτρα επιχείρημα "Τί φωνάζεις; Αν δεν ήθελες να πάρεις μέρος στην κυβέρνηση να μην συμφωνούσες".

Δεν συζητάω καν εδώ αν η Αριστερά έχει ή όχι άδικο θεωρώντας την μνημονιακή πολιτική καταστροφική. Εφόσον όμως αυτή είναι η θέση τους θα ήταν το λιγότερο υποκριτικό να μπουν σ' αυτήν την κυβέρνηση.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται να είναι κανείς κατά του μνημονίου, και να εισπράττει παράλληλα δυσθεώρητους βουλευτικούς μισθούς και κομματικές επιδοτήσεις από μνημονιακά χρήματα. Αυτό δεν είναι υποκρισία;
 
Δηλαδή η αριστερά έπρεπε να πει "Διαφωνώ τελείως με την μνημονιακή πολιτική. Πιστεύω ότι καταστρέφει την χώρα. Αλλά θα πάρω μέρος γιατί ..".

Προφανώς. Άλλοι πώς το κάνουν; Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ βγαίνουν συνεχώς στο γυαλί και κλαίγονται για τις αρχές τους που αναγκάζονται να τις παραβιάζουν. Αναρωτιέται κανείς, αν οι αρχές δοκιμάζονται πραγματικά όταν όλα είναι -ή μοιάζουν- εύκολα, ή στα δύσκολα.

Υπάρχει όμως λύση. Οι αριστεροί που αντιτίθενται στο σύστημα αλλά αναγκαστικά ζουν μέσα σ' αυτό -αφού τίποτα έξω απ' αυτό δεν υπάρχει για να ζήσουν- θα μπορούσαν κάλλιστα να αυτοκτονήσουν. Έτσι δεν θα αναγκαζόταν κι ο καημένος ο Γιωργάκης να έχει συνειδησιακό πρόβλημα με την επιλογή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση. Όλα θα ήταν μόνο ΛΑΟΣ. Εναλλακτικά, ίσως είναι καλό να παραδεχτούμε ότι πολύ απλά αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ ιδεολογικά ταυτίζεται με το ΛΑΟΣ -και όχι γιατί ο Καρατζαφέρης έγινε ξαφνικά σοσιαλιστής.
 
Δε νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για ιδεολογική ταύτιση Πασόκ και ΛΑΟΣ. Εδώ ο Φλωράκης είχε πει κάποτε ότι, προκειμένου να..., μπορούν να συνεργαστούν και με το διάβολο. Η πολιτική τα έχει αυτά. Ο Λένιν συνεργάστηκε με τον Κάιζερ (ή το αντίστροφο) για να περάσει στη Ρωσία, και λοιπόν; Απλά, υπάρχει ταύτιση των 3-4 (βάζω και την Μπακογιάννη) με τις επιταγές του μνημονίου. Αυτό όμως δεν συνιστά ιδεολογική ταύτιση, μην υπερβάλλουμε.

Επίσης, δεν θεωρώ ότι πρέπει να δίνεται τόση πια σημασία στο ότι ο ΛΑΟΣ πήρε υπουργείο και υφυπουργεία, με βάση το χαμηλό προφίλ που έχει διαλέξει ο Καρατζαφέρης τα τελευταία χρόνια. Οι πολιτικοί αλλάζουν μάσκες, ως γνωστόν. Δεν θεωρώ δηλαδή ότι έχουμε το Χίτλερ στην εξουσία ή σχεδόν, όπως δεν θα θεωρούσα ότι αν συμμετείχε το ΚΚΕ θα είχαμε τον Στάλιν στην εξουσία ή σχεδόν. Ίσα-ίσα, νομίζω πως αν ο Καρατζαφέρης είχε αποφασίσει να το παίξει πραγματικά δεξιός, θα είχε υιοθετήσει εθνικιστική-αντιευρωπαϊκή-αντιμνημονιακή πολιτική, για να λαϊκίσει και να διεκδικήσει ψήφους από τις στρατιές των ανέργων που εποφθαλμιά και η Αριστερά. Όπως έχει δείξει και η Γαλλία, ένα μέρος της εκλογικής πελατείας ακροδεξιάς και καπακάπα συμπίπτει, και είναι τα λαϊκά στρώματα που χτυπιόνται αλύπητα από την κρίση, την ανεργία και τη ραγδαία υποβάθμιση της ζωής, του εισοδήματος και των γειτονιών τους. Δεν το έκανε, και άρα υιοθέτησε ένα κεντρώο προφίλ, με κάποιες δεξιές πατριωτικές-εθνικιστικές πινελιές. Άρα, λογικό είναι να μπει στην κυβέρνηση. Ας αφήσουμε τις σειρήνες του συναγερμού για καμιάν άλλη περίσταση (π.χ. για την είσοδο του Μιχαλολιάκου στο Δήμο Αθηναίων).
 

LostVerse

Member
Εγώ πάλι θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στα κόμματα της αριστεράς που δεν δέχτηκαν να συμμετάσχουν στη μεταβατική κυβέρνηση, επιτρέποντας έτσι στο ΛΑΟΣ να κάνει υφυπουργό τον Άδωνη Γεωργιάδη και υπουργό τον Μάκη Βορίδη (!!!), και αναπληρωτή υπουργό τον Γεώργιο Γεωργίου (κατά της μετανάστευσης, των Σκοπίων κ.ο.κ.). Μπράβο, παιδιά. Είστε και οι πρώτοι. :angry:

Πολιτική παρακαταθήκη (και καλά):

Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, πρωθυπουργός-διασώστης της χώρας, με τη συμφωνία όλων, πλην της Αριστεράς, ανήκει στην παγκόσμια κυβερνώσα ελίτ.


http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=324953

Δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται να είναι κανείς κατά του μνημονίου, και να εισπράττει παράλληλα δυσθεώρητους βουλευτικούς μισθούς και κομματικές επιδοτήσεις από μνημονιακά χρήματα. Αυτό δεν είναι υποκρισία;

Αν μιλάς για ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του είχε δηλώσει πρόσφατα ότι οι βουλευτές του παραχωρούν μεγάλο μέρος της μισθοδοσίας τους υπέρ του κόμματος, ενώ είχε ζητήσει ανοιχτά να γίνει μείωση στην βουλευτική αποζημίωση (κατά πόσο το εννοούσε είναι άλλο θέμα). Το ίδιο σε ένα βαθμό και στο ΚΚΕ. Αν δεν κάνω λάθος μάλιστα, η Παπαρήγα έχει παραιτηθεί εντελώς του μισθού της υπέρ του κόμματος (προς τιμήν της φυσικά, αν και η Lexus gs450h που την μεταφέρει δεν συμβαδίζει με την λογική αυτή).

Ωστόσο τα παραπάνω δεν αποτελούν δικαιολογία στις περιπτώσεις δανειοδότησης από τράπεζες των κομμάτων αυτών. Όλα τα κόμματα χρωστάνε εκατομμύρια € χωρίς προοπτική να αντιστραφεί αυτό, αντίθετα επιδιώκουν συνεχώς να δανείζονται περισσότερα και την ίδια στιγμή διατείνονται ότι είναι κατά του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος κτλ κτλ κτλ. Τουλάχιστον ο Αβραμόπουλος όταν είχε κάνει το Κίνημα Ελλήνων Πολιτών, είχε πάει παρουσία καμερών στην ΕΤΕ να ζητήσει δάνειο, δεν πούλαγε στα μούτρα μας φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Τώρα για τα μνημονιακά χρήματα, μέχρι και ο μεγάλος Μίκης είχε κάνει τα χαρτιά του για τα αναδρομικά πρώην βουλευτών. Λες και είναι κανένας βιοπαλαιστής χωρίς άλλους πόρους και τα είχε ανάγκη για να ζήσει. Μόνο όταν πήρε το θέμα δημοσιότητα δήλωσε ότι δεν ήξερε τίποτα ή κάτι τέτοιο. Η Νάνα Μούσχουρη τουλάχιστον έστω για τα μάτια του κόσμου είχε την ευθιξία να παραιτηθεί από την σύνταξη ευρωβουλευτή που είχε εξασφαλίσει...

Γενικότερα όμως, δεν βλέπω πού είναι το περιέργο στο να πληρώνεται κάποιος για να το παίζει επαναστάτης ή/και λαοσωτήρας στην Ελλάδα. Είναι γνωστό ότι ανέκαθεν υπήρξε προσοδοφόρο επάγγελμα.

Ας αφήσουμε τις σειρήνες του συναγερμού για καμιάν άλλη περίσταση (π.χ. για την είσοδο του Μιχαλολιάκου στο Δήμο Αθηναίων).

Συναγερμός επειδή μπήκε, ή επειδή βρέθηκε κόσμος που τον ψήφισε; Εγώ θα έλεγα το δεύτερο, στην οποία περίπτωση θα πρέπει να μας απασχολήσουν οι συνθήκες που ώθησαν τον κόσμο αυτό να τον ψηφίσει, πράγμα που δεν έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Προσωπικά ανέκαθεν ήμουν της άποψης ότι η χώρα δεν κινδυνεύει από επικίνδυνους/ακατάλληλους πολιτικούς, αλλά από επικίνδυνους/ακατάλληλους πολίτες.
 

nickel

Administrator
Staff member
Για το κείμενο στην «Ε»:

Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ανήκει σε ομάδα, μαζί με τον Παπαχελά, που «προστατεύσει τα συμφέροντα του καπιταλισμού»; Απίστευτο μού φαίνεται. Δεν το είχαν πάρει χαμπάρι αυτό, να αποτρέψουμε τις εξελίξεις;

Trilateral Commission
[...]
Criticisms

Sensing its ability to foster international cooperation, a number of prominent thinkers and politicians on the far left and far right have criticized the Trilateral Commission. On the right, in his book With No Apologies, former conservative Republican Senator Barry Goldwater lambasted the discussion group by suggesting it was "a skillful, coordinated effort to seize control and consolidate the four centers of power: political, monetary, intellectual, and ecclesiastical...[in] the creation of a worldwide economic power superior to the political governments of the nation-states involved." On the left, linguist Noam Chomsky criticized a report issued by the Commission called The Crisis of Democracy for suggesting that there was an "excess of democracy" in the 1960s and defending "the ideology of the liberal wing of the state capitalist ruling elite". Chomsky also argues that the group had an undue influence in the administration of Jimmy Carter.
http://en.wikipedia.org/wiki/Trilateral_Commission#Criticisms
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Είναι μυστική οργάνωση, αλλά την ανακάλυψα σχετικά εύκολα χάρη στο Ίντερνετ (κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί από το Ίντερνετ): http://www.trilateral.org/
 
Lost Verse, ο συναγερμός στον οποίον αναφέρομαι αφορά τις αντιδράσεις από χτες έως σήμερα, και άρα καθαρά το ότι μπήκε στην κυβέρνηση.

Διάβασα στο βιογραφικό τού Παπαδήμου ότι είναι από τη Δεσφίνα. Άρα είναι συμπατριώτης του ζωγράφου Παπαλουκά. Η δε γυναίκα του είναι ζωγράφος. (Κουφό, αλλά έτσι μού ήρθε και το 'γραψα!)
 
Top