Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

Μπα, ο κυριούλης είπε ότι η πόρτα δεν θα κλείσει ποτέ:

Dijsselbloem replies that it was Greece that broke off talks last night, not the creditors. The door is open to more talks with Greece.

He then adds that “the process hasn’t ended, it will never end, probably...

Το επόμενο από το phorum.gr:

Dwarven Blacksmith said:
petit_bourgeois said:
enaon said:
He then adds that “the process hasn’t ended, it will never end, probably...”
Κάτι τέτοιο υποψιαζόμαστε όλοι πλέον, δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ όλο αυτό. :lol:
Μάλλον έχει πατήσει το δεύτερο

SBE

¥
Πιστεύεις δηλαδή ότι εμείς θα είμαστε ταπί και θα μας παρακαλάνε να μη φύγουμε. ΟΚ.
Η κυρία από το Βερολίνο όμως είπε στο καλό, κι ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα.
Τελικά ποιόν να πιστέψεις, ε;

Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη -υποτίθεται- και η χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω ELA δεν έχει καμμιά σχέση με τις αποφάσεις κανενός Eurogroup, της κομισιόν ή οποιουδήποτε άλλου θεσμικού οργάνου, επίσημου ή μη, τουλάχιστον όσο είμαστε στην Ευρωζώνη. Είναι δε πολύ ακριβότερος δανεισμός από τον απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ (ως και δεκάδες φορές ακριβότερος, με τα τρέχοντα επιτόκια). Το μόνο θέμα που υπάρχει αφορά το καταστατικό λειτουργίας του ELA που ορίζει μέγιστο όριο βραχυχρόνιου δανεισμού τους έξι μήνες (που κοντεύουν να εκπνεύσουν). Βέβαια αυτό είναι τεχνικό θέμα που λύνεται.

Το ουσιαστικό κριτήριο για να παρέχει ρευστότητα μέσω ELA η ΕΚΤ είναι να έχει αξιολογήσει τις τράπεζες που αιτούνται χρηματοδότηση ως solvent. Stress tests έχουν περάσει όλες οι συστημικές τράπεζες, οπότε τεχνικά δεν υπάρχει ακόμα θέμα.

Με περιορισμένες απώλειες άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως ακριβώς περίμενα. Να δούμε πώς θα πάει η μέρα.

SBE

¥
Και για να αφήσουμε τα χρηματιστήρια να πάμε σε κάτι πιο γενικό: εγώ φέτος έχω για πρώτη φορά ελεύθερο σχεδόν όλο το καλοκαίρι, χωρίς δουλειές ή μάλλον με δουλειές που γίνονται από οπουδήποτε. Οπότε την περασμένη εβδομάδα την έφαγα να κοιτάζω για αεροπορικά εισιτήρια γιια ένα- δυο ταξίδια Ελλάδα (δυστυχώς, δεν μπορώ να έρθω για ένα δίμηνο σερί). Και μου έβγαζε διάφορα λίγο τσιμπημένα τις ημερομηνίες που με βόλευαν κλπ κλπ.
Σήμερα που είναι να το ξαναπιάσω το ζήτημα μου έβγαλε πολύ περισσότερες επιλογές σε πολύ καλύτερες τιμές.
Γνωρίζω πλέον ποιές εταιρίες βγάζουν καινούργια εισιτήρια και πότε (η Swiss π.χ. στις τέσσερεις και στις οχτώ εβδομάδες πριν), και δεν πρόκειται για τέτοια περίπτωση. Και παρεμπιπτόντως, τα φτηνά τα βρήκα με τη Swiss, που είναι εταιρία που φέρνει κόσμο από αλλού μέσω Ελβετίας στην Ελλάδα.
Το διασταύρωσα με φίλους στις ΗΠΑ που μου είπαν ότι σήμερα έβρισκαν ΗΠΑ- Αθήνα με 1000-1200 δολλάρια, που είναι πρωτοφανές για Αύγουστο.
Οπότε δεν είναι φημολογίες απλά, δεν είναι κινδυνολογίες των ΜΜΕ, έγιναν ακυρώσεις.

Όσο για μένα, δεν ξέρω τί να κάνω γιατί δεν ξέρω πόσο ακόμα θα έχουμε περιορισμούς στις αναλήψεις και δεν θέλω να έρθω εκεί και να ξεμείνω -θεωρώ σχεδόν σίγουρο ότι δεν πρόκειται να λήξουν οι περιορισμοί σύντομα, γιατί με το που θα ανοίξουν οι τράπεζες θα πάνε όλοι να βγάλουν λεφτά και θα έχουμε bank run, ό,τι και να έχει γίνει. Θα χρειαστεί να περάσει λίγος καιρός με ενδιάμεσα μέτρα για να επιστρέψουμε στα φυσιολογικά μας.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Θα σου έλεγα ότι οι κάρτες εξωτερικού δεν έχουν περιορισμούς αναλήψεων (αρκεί βέβαια να υπάρχει χαρτί στο μηχάνημα).

SBE

¥
To ξέρω, αλλά το ζήτημα είναι ότι όποτε έρχομαι Ελλάδα ξοδεύω το ενοίκιο του διαμερίσματός μου στην Ελλάδα, και δεν ξοδεύω το μισθό μου από το ΗΒ. Αν είναι να ξοδέψω το μισθό μου, πάω κι αλλού να τα ξοδέψω. Χωρίς περιορισμούς.

SBE

¥
Το άρθρο είναι τόσο κακογραμμένο που δε βγάζει νόημα σε κάποια σημεία, αλλά αυτό που κατάλαβα είναι ότι αποφασίστηκε ότι η Εφορία δεν μπορεί να ζητάει αναδρομικά στοιχεία για καταθέσεις κλπ. Το οποίο εντάξει, δε μου φαίνεται παράλογο. Αν αντί να βγαίνουν όλες οι αποφάσεις κατόπιν εορτής είχε ξεκινήσει ένας σοβαρός έλεγχος το 2010 για στοιχεία της περιόδου 2004-2009, αντί να κοιτάνε πίσω δεκαετία και δεκαπενταετία θα ήταν ίσως αλλιώς η απόφαση.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Από το άρθρο του Νίκελ:

Δεν μπορεί να νοηθεί και να χαρακτηριστεί αυτομάτως «προσαύξηση περιουσίας», κατά την προσφιλή τακτική της Εφορίας, κάθε τραπεζική συναλλαγή (π.χ. κατάθεση ποσού 100.000 ευρώ στην τράπεζα) μόνο και μόνο επειδή δεν δικαιολογείται από το δηλωθέν εισόδημα του φορολογουμένου, χωρίς να έχει συγκριθεί πρώτα με την προηγούμενη πραγματική ταμειακή κατάστασή του. Χωρίς να εξετάζει δηλαδή αν είχε πράγματι τα χρήματα σε μια τράπεζα και τα μετάφερε σε άλλη, οπότε δεν στοιχειοθετείται προσαύξηση περιουσίας, όπως αυθαίρετα θεωρούσαν πολλοί ελεγκτές.
Δηλαδή πρώτα είχες λεφτά στην τράπεζα Α και τα έβαζες στη Β και η εφορία θεωρούσε ότι είναι αυτοδικαίως μαύρα επειδή έβλεπε εισερχόμενο έμβασμα;

Μα ρε παιδί μου, δεν μπορεί να γίνει ένα περιουσιολόγιο, να κάνει η εφορία διασταύρωση της περιουσίας με τα Ε1 και τα δάνειά μας; Μου έλεγαν τις προάλλες για ανθρώπους που δηλώνουν κάθε χρόνο ζημιές ως ΕΕ ενώ ταυτόχρονα καταφέρνουν να εξυπηρετούν δάνεια με τετραψήφιες μηνιαίες δόσεις. Ας ξεκινήσουν από εκεί πρώτα, επιτέλους.

nickel

Administrator
Staff member
Το σύστημα είναι μια χαρά όταν του ζητηθεί να ελέγχει ότι δεν θα του κάνουμε οι ιδιώτες ή οι εταιρείες ανάληψη πάνω από ένα πόσο την εβδομάδα. Στα υπόλοιπα δυσκολεύεται. Να φταίνε οι προγραμματιστές, οι ελεγκτές, οι πολιτικοί, το σύστημα, το βαθύ και το βαθύτερο κράτος, ο κακός μας ο φλάρος; Τρέχα γύρευε...

SBE

¥
Διαβάζω για το συνταξιοδοτικό:
Στόχος από το 2022 και μετά, όλοι να συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη μόνο στα 67 με 15 έτη (4.500 ημέρες ασφάλισης) ή στα 62 με 40 έτη (12.000 ημέρες) και με μειωμένη στα 62 με 15ετία.

Ελλάς το μεγαλείο σου! Αριθμητική δεν ξέρει κανένας;
Μέχρι τώρα πλήρωναν κάποια κοροίδα 35 χρόνια για να παιρνουν κάποιοι έξυπνοι πλήρη σύνταξη με μια 15ετία. Αναλογία 2.3
Στο εξής για να διορθωθεί το συνταξιοδοτικό πρόβλημα, θα πληρώνουν κάποια κοροίδα 40 χρόνια για να παιρνουν οι συνήθεις έξυπνοι πλήρη σύνταξη με 15ετία. Αναλογία 2.6
Αναρωτιέμαι σε ποιό σημείο αρχίζει να συμφέρει καλύτερα να πάρεις τη σύνταξη της 15ετίας αντί να πληρώνεις 40 χρόνια, και αν θα ανέβει η μαύρη εργασία.

rogne

¥
Υποθέτω το κρίσιμο στα παραπάνω είναι τα ηλικιακά όρια σε συνδυασμό με το "όλοι", όχι τα 35 χρόνια που γίνονται 40.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Στο εξής για να διορθωθεί το συνταξιοδοτικό πρόβλημα, θα πληρώνουν κάποια κοροίδα 40 χρόνια για να παιρνουν οι συνήθεις έξυπνοι πλήρη σύνταξη με 15ετία.
Πάντως δεν συμφέρει αυτό αν θέλει κανείς να το υποκαταστήσει με το κόλπο των πρόωρων συντάξεων. Ή θα δουλέψει 15 χρόνια από, ξερωγώ, 30 ως 45 και θα περιμένει μετά άλλα 22 χρόνια για να βγει στη σύνταξη, ή θα αρχίσει να δουλεύει στα 52. Πώς θα ζει εντωμεταξύ;

Alexandra

Super Moderator
Staff member
...ή θα αρχίσει να δουλεύει στα 52. Πώς θα ζει εντωμεταξύ;
Πολύ απλό και υπαρκτό παράδειγμα. Κυρία 52 ετών (μπορεί και μεγαλύτερη) κάθεται στο σπίτι της και κάνει τη νοικοκυρά, ζώντας με αυτά που βγάζει ο σύζυγός της. Ξαφνικά, καθιερώνεται ο θεσμός των σχολικών φυλάκων (τότε που καθιερώθηκε, δηλαδή). Τυχαίνει να έχει «δόντι» στον δήμαρχο της πόλης της. Διορισμός και προοπτική 15ετίας και σύνταξης στα 67 της.

Άλλη περίπτωση: Ξεκινάει κάποιος μια ιδιωτική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα μετά τα 52 του, επειδή μέχρι εκείνη τη στιγμή έκανε κάτι άλλο ή ήταν γυναίκα που καθόταν στο σπίτι της. Στα 67 έχει τη 15ετία στον ΟΑΕΕ. Αλλά θα δίνει πλήρη σύνταξη με 15ετία ο ΟΑΕΕ; Τώρα δίνει μειωμένη, κάτι ψίχουλα.

Zazula

Administrator
Staff member
Πάντως δεν συμφέρει αυτό αν θέλει κανείς να το υποκαταστήσει με το κόλπο των πρόωρων συντάξεων. Ή θα δουλέψει 15 χρόνια από, ξερωγώ, 30 ως 45 και θα περιμένει μετά άλλα 22 χρόνια για να βγει στη σύνταξη, ή θα αρχίσει να δουλεύει στα 52. Πώς θα ζει εντωμεταξύ;
Θα ζει πολύ εύκολα με μαύρη εργασία:
α. Υπάλληλος με μαύρα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ως προστατευόμενο μέλος (πχ σύζυγος).
β. Υπάλληλος με μαύρα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με άλλους τρόπους (διακεκομμένα διαστήματα ΙΚΑ, ανεργία κ.ά.).
γ. Υπάλληλος με μαύρα και χωρίς καθόλου κάλυψη για κάποιο διάστημα.
δ. Απασχολούμενος ανασφάλιστος σε οικογενειακή επιχείρηση.
ε. Αυτοαπασχολούμενος που κανονικά θα έπρεπε να είναι ασφαλισμένος (ελεύθερος επαγγελματίας, διαχειριστής κλπ εταιρίας, μηχανικός κττ, κ.ά.) αλλά που διενεργεί τις επαγγελματικές πράξεις του στο πλαίσιο λειτουργίας άλλης (νόμιμης) επαγγελματικής οντότητας, όπως λ.χ. γραφείο γονέα ή τέκνου, επιχείρηση με μπροστινό κάποιο νομίμως απαλλασσόμενο άτομο κ.ο.κ.

SBE

¥
Για να υπάρχει κίνητρο να πληρώσει κάποιος 40 χρόνια θα πρέπει η πλήρης σύνταξη με 40 χρόνια να είναι ικανοποιητικά μεγαλύτερη από την πλήρη σύνταξη με τα 15 χρόνια. Αν είναι με τη 15ετία 1000 ευρώ το μήνα και με την 40ετία 1200 ευρώ το μήνα, αξίζει τον κόπο;