Χέλλε, πρέπει να αποφασίσεις ποια πολιτική λογική θα υποστηρίζεις, συνολικά ή ad hoc, για να μπορεί κανείς να συζητάει τεκμηριωμένα τα θέματα που αναφέρεις.
Αν συζητάς από τη φιλελεύθερη οπτική, το φορολογικό, ασφαλιστικό κλπ αντιμετωπίζονται αλλιώς. Αν συζητάς από τη λαϊκοδεξιά, αλλιώς. Αν συζητάς σοσιαλδημοκρατικά, αλλιώς. Αν συζητάς αριστερά, αλλιώς. Κομμουνιστικά, αλλιώς.
Στο τρέχον σύστημα στην Ελλάδα, το ασφαλιστικό στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Εισφορές εργαζομένων, εισφορές εργοδοτών (για μισθωτούς) και εισφορά του κράτους (μέσω της γενικής φορολογίας). Άρα, ναι, και από φόρους θα στηρίζεται το ασφαλιστικό. Αυτή είναι η τρέχουσα κοινωνική συναίνεση.
Η ουσία είναι αλλού σε αυτά που λες. Ότι από την αγορά αφαιρείται, συστηματικά εδώ και τέσσερα χρόνια, η δανεική ρευστότητα, που είχε φτάσει το 2010 στα 35 δις, σχεδόν 15% του τότε ΑΕΠ, ενός ΑΕΠ όμως που δεν στηριζόταν σε παραγωγή αλλά κυρίως σε ανταλλακτικές υπηρεσίες (=δανειζόμασταν για να αγοράζουμε τα πάντα απέξω και να τα πουλάμε ο ένας στον άλλον,σε υπερβολικές τιμές που ήταν ανεκτές επειδή δανειζόμασταν και για να στηρίζουμε αυτό το βιοτικό επίπεδο).
Μέχρι να ισορροπήσει κάπου το σημερινό σύστημα, όλα τα υπόλοιπα θα κρέμονται από μια κλωστή. Το κράτος θα βάζει φέσια (χρηματικά και ποιοτικά) στους πολίτες, οι πολίτες θα κλέβουν το κράτος και θα βάζουν ο ένας το χέρι στην τσέπη του άλλου και, γενικώς, θα μοιάζουμε με Βαλκάνια του 18ου αιώνα. Η κατάσταση δεν θα διορθωθεί ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα.
Εδώ είδαμε σήμερα ένα «εσιόδοξο μήνυμα». Μέσα στο κείμενο διαβάζουμε το παράπονο ενός από τους πρωταγωνιστές:
«Εργαζόμαστε από τα γραφεία μας στην Αγία Παρασκευή και κάθε σαράντα μέρες πετάμε για Μπουένος Αϊρες, όπου διαμένουμε δεκαπέντε μέρες» περιγράφει ο δρ Α., που υπολογίζει ότι την περασμένη χρονιά πέρασε 187 μέρες εκτός των συνόρων και μακριά από την οικογένειά του για τον σκοπό αυτό....» Γκούγκλισε να μάθεις τι άλλο σημαίνουν αυτές οι «187 ημέρες»...
Το σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό ότι η φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, οτιδηποτεδιαφυγή τελικά επιβαρύνουν το σύνολο. Δικαίους και αδίκους. Και περισσότερο τους ασθενέστερους, φυσικά, που έχουν λιγότερες τεχνικές και νόμιμες δυνατότητες να αποφύγουν την άμεση φορολογία, τον ΦΠΑ κλπ. Και βέβαια, δεν επιτρέπουν τη μείωση ίσως κάποιων φόρων, εισφορών κλπ κλπ, ακόμη και αν ήθελε να το κάνει κάποιος. Και γιατί να μη θέλει να γίνει ήρωας;