Τα εφήμερα

nickel

Administrator
Staff member
Σημαίνει αυτό ότι ο κάθε συμβασιούχος που δίδαξε ένα εξάμηνο σε πανεπιστήμιο μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται "πανεπιστημιακός";
Εγώ πάλι νιώθω τελευταίως ευγνώμων όταν δεν αυτοπροσδιορίζονται ως... ακαδημαϊκοί (με βούλα ΛΝΕΓ).

Πάντως, στο γλωσσικό ζήτημα έχουν διατυπωθεί θέσεις από ειδικούς και μη ειδικούς (π.χ. οικονομολόγους) που σε κάνουν να πιστεύεις ότι, για λόγους ιδεολογικούς ας πούμε, καταφέρνουν να ξεχνάνε βασικότατες αρχές της επιστημονικής σκέψης. Με τον κ. Διαμαντή οργίστηκα όχι επειδή απειλήθηκαν τα... φωνήεντα ή το βιβλίο της γραμματικής, αλλά επειδή επιστήμονας (ή «επιστήμονας», του ταιριάζουν τα εισαγωγικά όσο σε λίγους) αποφάσισε με τόσο προκλητικό τρόπο να ζητήσει να αδιαφορήσουμε για την άποψη 140 ειδικών και να αφουγκραστούμε... το λαό. Πόσο πιο μεσαιωνική θα μπορούσε να είναι η σκέψη του;

SBE

¥
Πάντως το ζήτημα παραμένει: πώς λέγεται ο δάσκαλος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;
Καμιά πρόταση κανένας;

Πάντως το ζήτημα παραμένει: πώς λέγεται ο δάσκαλος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;
Καμιά πρόταση κανένας;

Το ερώτημα είναι παραπειστικό. Γιατί να χρησιμοποιήσουμε τον όρο "δάσκαλος" για την τριτοβάθμια, όταν 3 από τις 4 βαθμίδες της (στην Ελλάδα) περιέχουν τη λέξη "καθηγητής"; Όσοι είναι ΠΔ407 είναι ΠΔ407, όσοι είναι μεταδιδακτορικοί συνεργάτες είναι μεταδιδακτορικοί συνεργάτες, όσοι είναι λέκτορες είναι λέκτορες, όσοι είναι καθηγητές είναι καθηγητές (κι όσοι είναι επιστάτες είναι επιστάτες - με γεια τους με χαρά τους, δεν προσπαθούν να πουν ότι είναι κάτι άλλο).

Για να συνεχίσω, και μεταπτυχιακοί φοιτητές διδάσκουν προπτυχιακούς πολλές φορές (αναπληρώνοντας λίγες διαλέξεις, στα εργαστήρια, κ.λπ.) αλλά αυτό δεν τους κάνει, βεβαίως, "πανεπιστημιακούς δασκάλους".

Όσοι είναι ΠΔ407 είναι ΠΔ407
Για την ακρίβεια, είναι «διδάσκοντες βάσει του Π.Δ. 407»... Αυτοί που έχουν πρόβλημα είναι οι καημένοι οι ερευνητές, π.χ. του ΕΙΕ ή του ΙΤΕ. Πώς θα πεις ότι είσαι επαγγελματίας ερευνητής χωρίς να σε περάσουν για θαμώνα του Χαρδαβέλλα; :confused:

Για την ακρίβεια, είναι «διδάσκοντες βάσει του Π.Δ. 407»... Αυτοί που έχουν πρόβλημα είναι οι καημένοι οι ερευνητές, π.χ. του ΕΙΕ ή του ΙΤΕ. Πώς θα πεις ότι είσαι επαγγελματίας ερευνητής χωρίς να σε περάσουν για θαμώνα του Χαρδαβέλλα; :confused:

Το ίδιο πάνω-κάτω πρόβλημα το είχα κι εγώ στην επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με τη διακοπή συνεργασίας του Γιάννη Χάρη:

140 ευχαριστώ, τα δύο διπλά, και μια μικρή διδακτική ιστορία

(Νομίζω είχα βάλει "Ερευνητικός Συνεργάτης" αλλά κατέληξε σκέτο "ερευνητής").

Elsa

¥
[...]
Όποιος αγαπάει τον αθλητισμό ας πάει να δει καμιά ταυρομαχία- εάν υπάρχει ακόμα-έναν αγώνα σκοποβολής, μπιτς Βόλεϋ ή κάποιο μάτς ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Το πολύ ας κάτσει να δει κανένα ματς της αγαπημένης ομάδας του. Άλλος αθλητισμός δεν υπάρχει.
Οι ολυμπιάδες είναι μια μηχανή του κιμά.

Ειδικά σε σύγκριση με τις ταυρομαχίες, ο κ. "πανεπιστημιακός", δεν θα μπορούσε να σκεφτεί ατυχέστερη έκφραση!
π.χ.
goredbybull.jpg, bullfight1.jpg, JULIO-APARICIO-GORED.jpg

SBE

¥
Με το να κολλάμε στο γιατί είπα δάσκαλος αντί για κάτι άλλο χάνουμε το νόημα. Επέλεξα επίτηδες αυτή τη λέξη γιατί είναι πιο ουδέτερη. Ίσως έπρεπε να είχα πει ο διδάσκων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά δεν θα άλλαζε κάτι.
Επιπλέον, τα Νόμου Τάδε, Συνεργάτες δείνα κλπ δεν μου αρέσουν. Μία απλή, απλούστατη ερώτηση κάνω, ΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Το ότι τον λένε κάποιοι υπάλληλο του νόμου Χ, συμβασιούχο του νόμου Υ κλπ δεν είναι απάντηση, γιατί κάποιος που είναι έξω από τον χώρο δεν ξέρει τον νόμο ΧΥ. Και όσο περίεργο και να φαίνεται στην Ελλάδα της τόσο εντατικής και παραγωγικής και πλούσιας πανεπιστημιακής έρευνας, υπάρχουν άνθρωποι που είναι μόνο δάσκαλοι τριτοβάθμιας και πανεπιστήμια που μόνο διδάσκουν (και μερικά θεωρούνται πολύ καλά) και μπορεί κάποια στιγμή κάποιος από τη Λεξιλογία να χρειαστεί να μεταφράσει τον τίτλο τους. Οπότε περιμένω προτάσεις.

ΥΓ Οι Αγγλόφωνοι τους λένε associates, adjunct professors κλπ ανάλογα με την πλευρά του Ατλαντικού της αρεσκείας σας.

ΠΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Ευτυχώς που το έβαλες με κεφαλαία αυτό, μη νομίσει κανείς ότι εδώ είναι σοβαρός ο διάλογος. Επαναλαμβάνω: "αυτός που διδάσκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση" είναι όρος/έννοια αχταρμάς, καθώς συμπεριλαμβάνει και φοιτητές ακόμα.

ΥΓ Οι Αγγλόφωνοι τους λένε associates, adjunct professors κλπ ανάλογα με την πλευρά του Ατλαντικού της αρεσκείας σας.

Στη Βόρεια Αμερική η ορολογική κατάσταση είναι σαφώς πιο περίπλοκη. Adjunct professor μπορεί να είναι και κάποιος που είναι μόνιμος καθηγητής σε άλλο πανεπιστήμιο (δηλαδή συνώνυμο του affiliated professor). Τους μη μoνιμοποιήσιμους πιο συχνά τους λένε instructors (ΗΠΑ) και sessional lecturers (Καναδάς). Τώρα αυτούς συγκεκριμένα (δηλ. όχι όλους εκείνους που διδάσκουν στην τριτοβάθμια) θα μπορούσαμε να τους πούμε "συμβασιούχους διδάσκοντες στο πανεπιστήμιο" ή "διδάσκοντες στο πανεπιστήμιο με σύμβαση". Ο δείκτης μπλα-μπλα δεν είναι όσο άθλιος όσο φαίνεται εκ πρώτης όψης: θα μπορούσαμε να αφαιρέσουμε τη διευκρίνιση "στο πανεπιστήμιο" ανάλογα με το συγκείμενο, καθώς και στα αγγλικά το instructor ή το lecturer δεν κάνουν τη συσχέτιση με το πανεπιστήμιο από μόνα τους (ενώ το professor αυτόματα σημαίνει πανεπιστήμιο).

nickel

Administrator
Staff member
Σημαίνει αυτό ότι ο κάθε συμβασιούχος που δίδαξε ένα εξάμηνο σε πανεπιστήμιο μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται "πανεπιστημιακός";

Αλέξανδρε, για να πούμε ότι συμφωνείτε ότι διαφωνείτε, η SBE απαντάει στην ερώτησή σου καταφατικά και θεωρεί ότι ο «πανεπιστημιακός ((δι)δάσκαλος)» είναι ένα ικανοποιητικό υπερώνυμο ακόμα και για κάποιους που δίδαξαν ένα εξάμηνο σε πανεπιστήμιο.

ΥΓ. Να προσθέσω πάντως ότι εγώ έκανα τέσσερα χρόνια το δημοσιογράφο αλλά δεν έχω υπογράψει ποτέ «δημοσιογράφος».

SBE

¥
Δεν απάντησα καταφατικά, ούτε είχα υπόψη μου κάποιον που έκανε το επάγγελμα στο παρελθόν αλλά όχι τώρα. Δεν ξέρω γιατί τόσο αρνητική στάση στο λεξιλογικό ερώτημά μου, λες και είπα ότι έχει δίκιο ο τύπος που αυτοχαρακτηρίζεται πανεπιστημιακός (για την ιστορία, ΔΕΝ είπα γνώμη). Οπότε η μόνη πιθανή συμφωνία μου είναι όχι ότι διαφωνούμε αλλά ότι κάποιοι βλέπουν κριτική και εκεί που δεν υπάρχει.

ΥΓ Εγώ δηλώνω επάγγελμα university lecturer, αυτό δε σημαίνει academic.

Atomic Bombshell. Ένα χορταστικό κυριακάτικο ανάγνωσμα περί φροϋδισμού, σοβιετικής ατομικής βόμβας, κατασκοπείας και Στανισλάβσκι. (Tablet) [Βρήκα το λινκ σ' ένα άλλο ενδιαφέρον άρθρο περί της σοβιετικής ατομικής βόμβας (Restricted Data)]

Νάσαι καλά Κώστα, χορταστικά και τα δύο και επιπλέον με οδήγησαν σε μια περιήγηση σε βιογραφίες των κατασκόπων της εποχής με αποκορύφωμα τον σπουδαίο Ρίχαρντ Ζόργκε -πρότυπο του γνωστού Στίρλιτς εν πολλοίς.

now working with 3-D printers that can churn out actual physical objects. Say you need a wall hook or want to replace a bit of hardware that fell off your luggage. You can download a file and “print” these objects with printers that spray layers of plastic, metal or ceramics into shapes. (NYT) WTF!

nickel

Administrator
Staff member
Εκτός από την ευχάριστη επανάληψη της παρωδίας τού Total Eclipse of the Heart (Time magazine's 6th best viral video of 2009), και μια δική μου πρόβλεψη: Ο βιονικός τρισδιάστατος εκτυπωτής. Θα κατεβάζεις (πειρατικά, σιγά μην πληρώνεις) τα σχέδια για την κυρία ή τον κύριο που θέλεις για παρέα σου απόψε... Εντάξει, φανταστείτε μόνοι σας τη συνέχεια.