Χωρίς να θέλω να σε απογοητευσω, Άλεξ, οποιαδήποτε δίαιτα και να κάνεις θα χάσεις πέριπου πέντε κιλά τον πρώτο μήνα χωρίς να πεινάς.
Να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω στο τελευταίο: το "χωρίς να πεινάς". Το ξέρω ότι με οποιαδήποτε δίαιτα θα χάσεις πέντε κιλά σ' έναν μήνα, αλλά όχι χωρίς να πεινάς. Δυστυχώς μιλάω εκ πείρας. Όταν οι άλλες δίαιτες σού επιτρέπουν να φας για πρωινό δημητριακά, ψωμί, τυρί, φρούτα, ακόμα και μέλι, μετά από δύο ώρες πεινάς φοβερά. Όταν φας για πρωινό μόνο (άπαχες) πρωτεΐνες, διαπιστώνεις ότι για πολλές ώρες μετά, δεν πεινάς. Η εξήγηση είναι απλή και έχει σχέση με το επίπεδο του ζαχάρου στο αίμα. Απλώς ο Άτκινς έκανε το λάθος να συνδυάζει τις πρωτεΐνες με λίπη, και επέτρεπε λιπαρά κρέατα, μπέικον, κρέμες γάλακτος και τέτοια. Το αποτέλεσμα ήταν μάλλον πενιχρό, άσε που βούλωναν και οι αρτηρίες με όλα αυτά τα λίπη. Η δίαιτα Dukan επιτρέπει μόνο άπαχες πρωτεΐνες και μη αμυλώδη λαχανικά, τίποτε άλλο. Δεν πεινάς και τα κιλά χάνονται με σταθερό ρυθμό.
Μόνο κάποιος που νιώθει ακατανίκητη επιθυμία (λύσσα, θα έλεγα) για φαγητό μπορεί να καταλάβει τον πόνο ενός άλλου με το ίδιο πρόβλημα. Οι από τη φύση τους λεπτοί και εγκρατείς το μόνο που κάνουν είναι να λένε στους άλλους "είναι θέμα θέλησης". Στην πραγματικότητα πρέπει να μπορείς να καταπολεμήσεις με κάποιον τρόπο την πείνα, αλλιώς δεν μπορείς να τηρήσεις καμία δίαιτα.
Επίσης, όταν λέμε σε κάποιον "επιτρέπεται να τρως απ' όλα, αλλά λίγο", πραγματικά είναι σαν να τον κοροϊδεύουμε. Μα, αν μπορούσε να τρώει λίγο, δεν θα είχε παχύνει. Αυτό που διαπίστωσα σ' αυτή τη δίαιτα, είναι η απλότητά της όσον αφορά αυτά που επιτρέπει και απαγορεύει. Αν κάτι δεν είναι στη λίστα των επιτρεπόμενων, είναι απαγορευμένο, αυτό είναι όλο. Όταν τρως τα επιτρεπόμενα, δεν χρειάζεται ούτε εγκράτεια ούτε μέτρημα ούτε ζύγισμα. Απλώς βγάζεις από το ψυγείο σου τα απαγορευμένα και ξεχνάς ότι υπάρχουν.