Τα εφήμερα

SBE

¥
Μα Έλληνες εργάζονται στη Μίσκο, έλληνες φτιάχνουν τα ποδήλατα και ελληνες εργάζονται στις ζυθοποιίες της Ελλάδας. Επομένως;
 

daeman

Administrator
Staff member
Οι κοντοχωριανοί μου Επανωσηφιώτες ήταν άνω ποταμών και τα κάναν άνω κάτω, οι μοναχοφάηδες μονοφατσίτες.
Ενώ αν τη χτίζανε στο μιτάτο του Κατωσήφη... Μονή Υπερτιμολογημένου και Ιερόν Μετόχιον ΣΔΟΕλεγμένου, προστιμώ τη χάρη σου. Εμ, δίπλα είναι το Τσιφούτ Καστέλι. Αλλά δεν τους νοιάζει αυτούς, έχουν Μπάρτσα.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Με την ευκαιρία που είπα για το Μονοφάτσι, ένα εφήμερο άλλης εποχής:

Η επαρχία έλαβε την ονομασία της από το φρούριο Bonifacio, το οποίο έγινε Μονοφάτσι από τους κατοίκους. ...
Κατά την Επανάσταση του
1821 το φρούριο ονομάστηκε από τους επαναστάτες Μονοπρόσωπο, από λανθασμένη υπόθεση ότι η λέξη Μονοφάτσι παραγόταν από το μόνος+φάτσα (faccia), θέλοντας να εξελληνιστεί. Η ονομασία αυτή δεν επικράτησε.
http://www.easypedia.gr/el/articles/...ου_822c.html

Από τον Δρανδάκη:
Το όνομα έλαβε πιθανώς εκ παραφθοράς από του εν αυτή φρουρίου του Βονιφατίου (κάστρου Μπονιφάτσιο), κληθέντος ούτω προς τιμήν του πρώτου Λατίνου κυρίου της νήσου Βονιφατίου του Μομφερρατικού (1204). Εκτός του τύπου Μονοφάτσιον είχε παλαιότερον χρησιμοποιηθή επί το ελληνικώτερον ο τύπος Μονοπρόσωπον, όστις όμως δεν επεκράτησεν.

Και άλλες τρεις πηγές:

http://books.google.gr/books?id=Ffp...en&sa=X&ei=zPAdUrPhPMKt7Qbk-4HgAg&redir_esc=y

http://books.google.gr/books?id=ug4...en&sa=X&ei=FvEdUvXKOIHN7AbJ0oGIAw&redir_esc=y

http://books.google.gr/books?id=wwY...el&sa=X&ei=WfEdUrTqEc6h7AatnYG4Ag&redir_esc=y

Bonifacio Μονοπρόσωπη Διπρόσωπη ΕΠΕ. :laugh:
 

Zazula

Administrator
Staff member
Χριστέ μου, τι διαβάζουν τα ματάκια μου; Ήρθε η πολυπόθητη ώρα; Χωρίζει η Μόνικα;
Και πριν αλέκτωρ φωνήσαι, διά κάτι δις "ξεροκόμματα" ο υγροκόμματος απαρνήθη αυτόν·
http://www.protothema.gr/life-style...-o-adras-pou-eklepse-tin-kardia-tis-beloutsi/
ίνα πληρωθή το ρηθέν διά του προφήτου ότι «κουμούτσι το κουμούτσι, χορταίνει η Μπελούτσι».
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Δεν το πιστεύω. Απλώς πήραν αυτές τις φωτογραφίες από τη γνωριμία τους στα εγκαίνια ενός ξενοδοχείου, όπως αναφέρει το άρθρο. Αυτός καμαρώνει σαν γύφτικο σκεπάρνι στις φωτογραφίες, επειδή του έκανε την τιμή να φωτογραφηθεί μαζί του. Μη φτύσω...
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Γιατί, Αλεξάνδρα, το λες αυτό; Αφού το Πρώτο Θέμα έχει έγκυρες πληροφορίες:

Σύμφωνα με την la Repubblica, που επικαλείται δημοσίευμα της ιστοσελίδας του Αζερμπαϊτζάν «Haqqin. az», ο χωρισμός ενός από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια των φωτογράφων, προκλήθηκε από τη σχέση της γνωστής ηθοποιού με τον 57χρονο επιχειρηματία Τελμάν Ισμαΐλοβ, που είναι Ρώσος, αζέρικης καταγωγής.

:twit::twit:
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Η θεά και ο τριπίθαμος. Αζέρ αμάν. Μα και η Αφροδίτη τον κουτσό (Ἀμφιγύεις), κακιασμένο κι άσκημο πήρε, γιατί ήταν... βιομήχανος. :p Να δούμε ποιος θα παίξει τον ρόλο του Άρη...
 

nickel

Administrator
Staff member
Ο 83χρονος Κλιντ Ίστγουντ χώρισε μετά από 17 χρόνια γάμου την κατά 35 χρόνια νεότερή του Ντίνα Ρουίζ. Ο Κλιντ έχει επτά παιδιά από πέντε διαφορετικές γυναίκες και ο γάμος του με την Ντίνα ήταν μόλις ο δεύτερός του.

Χόλιγουντ, 2013

http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231263177
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το κολιέ της Μέρκελ έκλεψε την παράσταση στο ντιμπέιτ μας ενημερώνει ο ιστότοπος των Νέων. Το «πολύχρωμο» κολιέ, το «χρωματιστό» κολιέ, που απέκτησε λογαριασμό στο τουίτερ...

Προφανώς ο συντάκτης δεν πήρε είδηση ότι δεν είναι ένα απλό πολύχρωμο κολιέ. Είναι το κολιέ της με τα γερμανικά χρώματα (μαύρο, χρυσό, κόκκινο), που φοράει στα προεκλογικά ντιμπέιτ. Όχι όμως με τη «γερμανική σειρά» (μαύρο-κόκκινο-χρυσό) αλλά με τη βελγική, κάτι που σχολιάστηκε βέβαια δεόντως. Αντίστοιχο θα ήταν δηλαδή να βγει εδώ μια υποψήφια με γαλανόλευκο κολιέ. Big deal... ή, μάλλον, για να χρησιμοποιήσω μια γερμανική λέξη, Big Kitsch.

Στο μεταξύ, την καλύτερη «βαθμολογία» από το πάνελ των τεσσάρων «ανακριτών» (τρεις μεγαλοδημοσιογράφοι της τηλεόρασης και ένας «διασκεδαστής»), την κέρδισε φυσικά, ο διασκεδαστής Ράαμπ, που ήταν ο μόνος που επέμενε να μιλάει ζουμερά και να διατυπώνει τις ερωτήσεις του σε απλή και καθημερινή γλώσσα, χωρίς περικοκλάδες.
 

bernardina

Moderator
Don't we know it...

Life for the medieval peasant was certainly no picnic. His life was shadowed by fear of famine, disease and bursts of warfare. His diet and personal hygiene left much to be desired. But despite his reputation as a miserable wretch, you might envy him one thing: his vacations.

Why a medieval peasant got more vacation than you Αφιερωμένο εξαιρετικά στον Ρογήρο. :)

Υγ. Προσέξτε εκείνο το ultra politically correct her αντί για το πιο συνηθισμένο their στην πρόταση Some blame the American worker for not taking what is her due. Και, όχι, δεν μιλάει για κάποια συγκεκριμένη εργαζόμενη. Μιλάει για τους εργαζόμενους γενικά.
 

nickel

Administrator
Staff member
Υγ. Προσέξτε εκείνο το ultra politically correct her αντί για το πιο συνηθισμένο their στην πρόταση Some blame the American worker for not taking what is her due. Και, όχι, δεν μιλάει για κάποια συγκεκριμένη εργαζόμενη. Μιλάει για τους εργαζόμενους γενικά.
Καλημέρα. Ακατανόητες (αν όχι ανόητες) ισορροπίες, όπως έχω πει σε συζήτηση με τον Κώστα, που θα έκανα και παραπομπή να τη βρεις, αλλά τέτοια ώρα (ώρα nickel) τέτοια λόγια.
 

nickel

Administrator
Staff member
Πιστεύω ότι όσοι κάνουν δημοσκοπήσεις και βάζουν σε ερώτημα τη φράση «με κάθε κόστος», ή είναι ηλίθιοι ή είναι παμπόνηροι (και επιδιώκουν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα).

Με είχε παλιότερα εκνευρίσει η χρήση της φράσης σε δημοσκοπικό ερώτημα ελληνικής εταιρείας, με εκνευρίζει και στο ειδησάριο του in.gr με τίτλο:

Μοιρασμένοι οι Γερμανοί για το εάν το ευρώ πρέπει να σωθεί «με κάθε κόστος»
Λίγο πριν τις εκλογές για το Μπούντεσταγκ, δημοσκόπηση επιβεβαιώνει ότι οι Γερμανοί τάσσονται μεν υπέρ του κοινού νομίσματος αλλά είναι μοιρασμένοι για το εάν πρέπει να σωθεί «με κάθε κόστος» -ενώ η πλειονότητα πιστεύει πως η χώρα θα έπρεπε να κρατήσει μεν το ευρώ, εάν όμως περιοριζόταν σε μία μικρότερη ομάδα «παρόμοιων χωρών».
[Συνέχεια]

Στην ελληνική δημοσκόπηση η φράση υπήρχε. Στη γερμανική δημοσκόπηση δεν ξέρω αν υπήρχε ή είναι δημοσιογραφικό / μεταφραστικό εύρημα. Με συγχωρείτε, αλλά, αν ρωτούσαν κάποιον λαό αν θα έκανε κάτι «με κάθε κόστος», η απάντηση θα έπρεπε να είναι πάντα ένα βροντερό «όχι» από το 100% των ερωτωμένων. Αυτό δεν λέει η λογική; Αφού πάντα μπορεί να φανταστεί κανείς κάποιο κόστος που να είναι πολύ πιο δυσβάστακτο από το αντικείμενο του ερωτήματος.
 

nickel

Administrator
Staff member

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αν διαβάζω σωστά αυτό το αρχαίο Sports Illustrated, to Diana Nyad πρέπει να είναι ψευδώνυμο. Επειδή, μάλιστα, σε μια πηγή βρήκα ότι ο θετός πατέρας της ονομαζόταν Aristotle Zason Nyad, θεωρώ πιθανό ότι το πατριωτάκι ονομαζόταν Jasonides και από εκεί προέκυψε το εξαμερικανισμένο...
 

nickel

Administrator
Staff member
Η πηγή σου είναι αυτή:
http://sportsillustrated.cnn.com/vault/article/magazine/MAG1085608/

Εγώ πάλι διαβάζω εδώ:

At 5 years old, Diana Nyad’s fate was sealed.

That’s when her Greek-Egyptian father, speaking in his thick accent, called her over and looked up her last name in the dictionary.

She still remembers her father telling her the word means "girl or woman champion swimmer.”

"He said, ‘Darling, this is your destiny,’” Nyad told an audience of 400 women Thursday at The Women’s Connection’s first — and sold-out — Quad-Cities Women’s Leadership Conference at the Quad-Cities Waterfront Convention Center in Bettendorf.

The 63-year-old author, journalist and world-famous distance swimmer — who made her third attempt in August to swim 103 miles between Florida and Cuba — said this is what she learned from her father that day: "Darling, you are important. You are powerful.”


Καλλιεργείται κάποιος μύθος, νομίζω...
 
Top