Τα εφήμερα

SBE

¥
Καλά, βρε Νίκελ, δεν έχεις δει τα διάφορα με τους Σουηδούς να βγαίνουν από τη σάουνα και να κυλιούνται στο χιόνι και άλλα τέτοια γραφικά;

nickel

Administrator
Staff member
Καλά, σ' αυτό το φόρουμ πας να κάνεις μια ορθολογική διατύπωση, σου κάνουνε report το ποστ. Πας να κάνεις μια ανορθολογική για χιούμορ, σου την πέφτουν δυο ταυτόχρονα. Στο τέλος, θα πρέπει να προστατεύουμε τα αχαμνά μας από τα πιράνχας και τα νώτα μας από τους συμφορουμίτες.

Ένα άλλο θέμα είναι: το μαγιό προστατεύει, ή χρειάζεται κλουβί αγνότητας, και μάλιστα όχι πλαστικό αλλά ανοξείδωτο;

nickel

Administrator
Staff member
Να σου πω... Κι εγώ, όταν έγραψα για τα νώτα μου, το τσίγκινο βρακάκι σκεφτόμουν... :)

Γιατί, βρε συ; Πόσους βαθμούς είναι το νερό τον Αύγουστο στο Φώραι, π.χ., το αγαπημένο νησί του Μπέργμαν; 14-21 Κελσίου, αντέχεται.

Από τους Σουηδούς μπορεί, από εμένα κι εσένα δύσκολα. Δεν είναι τόσο η θερμοκρασία του νερού, όσο η εξωτερική θερμοκρασία. Αν κάνεις μπάνιο τον Μάρτη, θα το άντεχες.

Ανεξάρτητα από το ότι δεν έχω κάνει μπάνιο στη Σουηδία ούτε Μάρτη ούτε Αύγουστο (εσύ;), δεν καταλαβαίνω το συλλογισμό σου.

SBE

¥
Εγώ ξέρω ότι η Μεσόγειος στα μέρη μας είναι το χειμώνα στους 15C και το καλοκαίρι (στο τέλος) φτάνει 24-25. Και φυσικά σε παραλίες απομονωμένες και ξέβαθες πιο πολύ. Επομένως κάποια εποχή το καλοκαίρι θα έχει κι η Σουηδία θερμοκρασίες για μπάνιο. Και η θερμοκρασία περιβάλλοντος θα είναι μια χαρά για τέτοιες δραστηριότητες- μπορεί αυτά τα μέρη να έχουν βαρύ χειμώνα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν καλοκαίρι.
Κι απ' όσο θυμάμαι από την εποχή που τύπωνες τις φωτογραφίες στο εργαστήριο και το νερό έπρεπε να είναι 20C και το μετράγαμε με το θερμόμετρο, το κρύο της βρύσης δεν ήταν πολύ μακριά από 20C.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Να σας πω κι εγώ την εμπειρία μου, λοιπόν. Στα νιάτα μου ήμανε κολυμβήτρια. Η ιδανική θερμοκρασία της πισίνας για προπόνηση είναι περίπου 26 βαθμοί κελσίου*, ώστε να κάνεις προπόνηση και να ζεσταίνεσαι μετά από λίγο. Ένα χειμώνα, όχι από τους πολύ κρύους, που είχε χαλάσει** ο μηχανισμός της (ανοιχτής) πισίνας και το νερό ήταν περίπου 16-17 βαθμοί κελσίου, ήταν αδύνατο να ζεσταθείς. Όταν λέω αδύνατο, εννοώ αδύνατο, κρυώναμε και τις 2 ώρες περίπου, παρόλο που η κάθε προπόνηση ήταν ένα ταληράκι χιλιόμετρα, όχι μέτρα (=κολυμπάμε κολυμπάμε κολυμπάμε μέχρι να τελειώσουμε), αλλά σετ από σπριντ, που υπό κανονικές συνθήκες ζεσταίνεσαι και δεν καταλαβαίνεις τίποτα.

Ανεξάρτητα από το ότι δεν έχω κάνει μπάνιο στη Σουηδία ούτε Μάρτη ούτε Αύγουστο (εσύ;), δεν καταλαβαίνω το συλλογισμό σου.

Λέω: αν κάνεις μπάνιο στην Ελλάδα τον Μάρτη, λογικά θα αντέχεις να κάνεις μπάνιο στην Σουηδία τον Αύγουστο. Το θέμα με το κρύο δεν είναι μόνο το νερό, είναι και η εξωτερική θερμοκρασία. Μην ξεχνάς ότι μπάνιο κάνεις σχεδόν γυμνός. Όσο είσαι ολόκληρος κάτω απ' το νερό δεν τρέχει τίποτα τρομερό, όταν αρχίζεις να βγαίνεις, όμως...

Λέω: αν κάνεις μπάνιο στην Ελλάδα τον Μάρτη, λογικά θα αντέχεις να κάνεις μπάνιο στην Σουηδία τον Αύγουστο. Το θέμα με το κρύο δεν είναι μόνο το νερό, είναι και η εξωτερική θερμοκρασία. Μην ξεχνάς ότι μπάνιο κάνεις σχεδόν γυμνός. Όσο είσαι ολόκληρος κάτω απ' το νερό δεν τρέχει τίποτα τρομερό, όταν αρχίζεις να βγαίνεις, όμως...
Με όλο το σεβασμό, δεν νομίζω ότι γνωρίζεις προσωπικά το αντικείμενο.

nickel

Administrator
Staff member
Ωραίο! Απουσιάζουν, θαρρώ, οι ελληνικές εκδόσεις.
Καλημέρα. Έχει δύο (κάνε αναζήτηση Athens) και λείπει αυτή εδώ μόνο:
http://www.biblionet.gr/book/124776/Nabokov,_Vladimir,_1899-1977/Λολίτα