Να πώς βραβεύεται ένας συμπατριώτης μας εκθέτοντας στα μάτια όλου του κόσμου τα απόκρυφα μέρη της συζύγου του.
Η υπόλοιπη φωτογραφία εδώ.
Η υπόλοιπη φωτογραφία εδώ.
Ελπίζω να κάνει πλάκα ο κύριος Ξυδάκης. Ποιος νεοσυντηρητισμός και πράσινα άλογα; Δεν θυμάμαι καμιά εποχή τα τελευταία 40 χρόνια που να θεωρούσαμε τέχνη το να δείχνει μια γυναίκα τα γεννητικά της όργανα στον φωτογραφικό φακό, ούτε θυμάμαι να υπήρχε τέτοια ανοχή, για να τη χάσουμε τώρα. Μπορεί να κάνω λάθος, οπότε θυμίστε μου εσείς.Άλλη είναι η συζήτηση που εγείρεται: Πόσο έχει διαβρωθεί η αντίληψη που έχουμε για το γυμνό, για το φυσικό, το αδιαμεσολάβητο; Πόσο έχει ελαττωθεί η ανοχή μας για τα επιτρεπτά όρια απεικόνισης της τέχνης, εξαιτίας του κύματος πολιτικής ορθοφροσύνης και νεοσυντηρητισμού που σαρώνει τα τελευταία χρόνια τα μίντια, τον ακαδημαϊκό χώρο, την κομφορμιστική «προοδευτική» διανόηση, την φορμαλιστική Αριστερά;
Μα δεν είναι αυτό ένα από τα βασικά συστατικά της τέχνης; Να προκαλεί προβληματισμό και συζήτηση;Μάλλον περάσαμε στην εποχή της reality-τέχνης: Η συζήτηση για την τέχνη είναι πλέον πιο... αποδοτική από την ίδια την τέχνη.
Μα δεν είναι αυτό ένα από τα βασικά συστατικά της τέχνης; Να προκαλεί προβληματισμό και συζήτηση;
[...]Δεν θυμάμαι καμιά εποχή τα τελευταία 40 χρόνια που να θεωρούσαμε τέχνη το να δείχνει μια γυναίκα τα γεννητικά της όργανα στον φωτογραφικό φακό, ούτε θυμάμαι να υπήρχε τέτοια ανοχή, για να τη χάσουμε τώρα. Μπορεί να κάνω λάθος, οπότε θυμίστε μου εσείς.[...]
Εμένα ξέρεις τι μ' ενοχλεί σ' αυτό το θέμα; Αν η φωτογραφία ήταν ακριβώς όπως είναι, αλλά με μια ελάχιστη διαφορά, η κυρία να φορούσε ένα εσώρουχο, ο κύριος Λάμπρου πιθανόν να είχε παραμείνει παγκοσμίως άγνωστος, και η φωτογραφία του να μην είχε μπει στη short list του διαγωνισμού. Αυτός πρόσθεσε λοιπόν το στοιχείο που σοκάρει, για ευνόητους λόγους. Εμείς γιατί πρέπει να αναφωνήσουμε, "Τι καταπληκτική τέχνη";
Προβληματισμό και συζήτηση μεταξύ άλλων, ναι. Αλλά επειδή τις ίδιες λέξεις χρησιμοποιούν και τα μεσημεριανά τηλεμαγκαζίνα για να χαρακτηρίσουν το προϊόν τους, μάλλον κάτι από την έννοια των λέξεων χρειάζεται να επαναπροσδιοριστεί.Quote:
Originally Posted by efi
Μάλλον περάσαμε στην εποχή της reality-τέχνης: Η συζήτηση για την τέχνη είναι πλέον πιο... αποδοτική από την ίδια την τέχνη.
Μα δεν είναι αυτό ένα από τα βασικά συστατικά της τέχνης; Να προκαλεί προβληματισμό και συζήτηση;
Σ' ευχαριστώ που με βοήθησες να εντοπίσω τι μ' έχει ενοχλήσει περισσότερο απ' όλα από την ώρα που είδα τη φωτογραφία: ο τίτλος της.β) λείπει το ξεγύμνωμα της ταυτότητας (κυρία τάδε) και της ιδιότητας (σύζυγος, βρετανίδα και δεν ξερωγώ τι άλλο).
Αυτό το δεύτερο ξεγύμνωμα δεν είναι για μένα τέχνη. Είναι ριάλιτι. Όχι ότι δεν έχει το κοινό του κι αυτό. Αλλά είναι ριάλιτι, ίσως για κάποιους ριάλιτι-αριστούργημα.
Προσοχή! Η φωτογραφία (έτσι κατάλαβα τουλάχιστον) επιλέχτηκε ανώνυμα ανάμεσα σε δεν ξέρω πόσες χιλιάδες. Δεν καταλαβαίνω πώς σε έναν ανώνυμο (αρχικά) διαγωνισμό που γίνεται στην Αγγλία ο τίτλος «η Βρεταννίδα γυναίκα μου» μπορεί να είναι κάτι το εντυπωσιακό--εκτός αν θεωρήσουμε τι ακριβώς για τις Βρετανίδες;[...]β) λείπει το ξεγύμνωμα της ταυτότητας (κυρία τάδε) και της ιδιότητας (σύζυγος, βρετανίδα και δεν ξερωγώ τι άλλο).
Αυτό το δεύτερο ξεγύμνωμα δεν είναι για μένα τέχνη. Είναι ριάλιτι. Όχι ότι δεν έχει το κοινό του κι αυτό. Αλλά είναι ριάλιτι, ίσως για κάποιους ριάλιτι- αριστούργημα.
Πού μπορούμε να υπογράφουμε όσοι ΔΕΝ ενοχλούμαστε από καμία από αυτές τις φωτογραφίες ή τις όποιες άλλες, και μάλιστα ενοχλούμαστε από όσους ενοχλούνται; :) Η τέχνη, ως δραστηριότητα, χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι έτσι την ορίζει ο δημιουργός της: Αυτοανακηρύσσεται καλλιτέχνης, και ονομάζει τα δημιουργήματά του τέχνη. Το αν μας αρέσουν ή όχι αυτά τα (όποια) δημιουργήματα, είναι δικό μας θέμα. Κανείς δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να τα δούμε με θετικό μάτι ή έστω να τα δούμε καν. Αλλά το να διαλαλούμε ότι μας ενοχλεί κάποια έκφραση μιας μορφής τέχνης με βρίσκει εντελώς αντίθετο. Έχω πάει μερικές φορές στο MoMA αλλά και σε άλλα παρόμοια μέρη, και είδα εκεί πολλά εκθέματα που ΔΕΝ μου άρεσαν. Αλλά θεωρώ αδιανόητο το να κάνει κάποιος μπαντιέρα την ενόχλησή του από οτιδήποτε σχετίζεται με δημιουργία (τέχνη, συγγραφή και τα σχετικά), διότι έτσι λιπαίνεται το χωράφι τής λογοκρισίας και του πνευματικού[...] θα σας ενοχλήσει τουλάχιστον όσο η φωτό του Λάμπρου.
Καλημέρα. Νομίζω, αφού διάβασα και για τις άλλες φωτογραφίες και τις είδα, ότι η συγκεκριμένη έχει την περισσότερη δύναμη, αλλά και το περισσότερο νόημα: να επιστρέψουμε σε μερικές βασικές, στοιχειώδεις, θεμελιώδεις αξίες της ζωής. Αναφέρομαι, φυσικά, στη (φαγωμένη) ομελέτα.θα κερδίσει κάποια άλλη φωτογραφία, με πολύ περισσότερη δύναμη και νόημα.
Υπερβολαί!Επιπλέον εμένα δε μου φαίνεται αγγλόφατσα η Βρετανίδα σύζυγος, θα μπορούσε άνετα να είναι Ελληνίδα ή ίσως και Έλληνας- μου μοιάζει λίγο σα να αντροφέρνει.