Τα αγγλικά ως δεύτερη επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους

Zazula

Administrator
Staff member
[...] υπάρχει μεγάλο πλεονέκτημα, που δεν το έχουν οι Ισπανοί π.χ. οι οποίοι δεν τα μιλάνε και τόσο τα αγγλικά, μιλάνε όμως γαλλικά ή ιταλικά.
Ομοίως οι Ρουμάνοι συνεννοούνται στα ιταλικά και χωρίς να τα έχουν διδαχθεί (γι' αυτό και προτιμούν την Ιταλία όταν μεταναστεύουν), οι Ρώσοι μπορούν να κατανοήσουν τη βουλγαρική γλώσσα κλπ.

Όσο για την Ελλάδα, όταν ήμουνα μικρή η μητέρα μου μου μίλαγε αγγλικά όταν ήμασταν έξω από το σπίτι και δεν ήθελε να καταλάβουν οι άλλοι τι λέμε.
Εμένα πάντως στο σόι της μάνας μου (Μικρασιάτες) μιλούσαν τουρκικά και στο σόι του πατέρα μου (Μακεδόνες με την ελληνική έννοια :D) μιλούσαν το μακεδονικό ιδίωμα που επισήμως αρνούμαστε ότι υπάρχει. :)
 
Nickel, και οι λοιποί, καλώς σας βρήκα.

Βάσιμες οι επιφυλάξεις της anef.
Όπως και ο φόβος της ότι οποιαδήποτε κίνηση προς την "καλή" έστω κατεύθυνση θα προκαλέσει αντιδράσεις και κινήσεις προς την αντίθετη μεριά (η καθιέρωση της δημοτικής και του μονοτονικού έπαιξε το ρόλο της στην εμφάνιση της νεοκαθαρεύουσας - μπαίνουν κι άλλοι λόγοι βέβαια).
Γι' αυτό έχει ενδιαφέρον (ή πλάκα, όπως θα το δει κανείς) τι εύκολα που περνούν οι αθόρυβες μεταρρυθμίσεις. Σημασία δεν έχει τι τους κάνεις αλλά αν τους λες ότι τους το κάνεις. Κι αυτό δεν είναι άσχετο με τη σχιζοφρενική στάση απέναντι στα αγγλικά. Αλλά εκεί περνάμε σε βαθύτερα ζητήματα, μπροστά στα οποία σηκώνω τα χέρια.

Πάντως, κουβέντα να γίνεται, εγώ θα προτιμούσα επίσημη γλώσσα τα γαλλικά. :-)
 

SBE

¥
Για τη Ρουμανία ξέρω ότι τα γαλλικά ήταν και είναι η ξένη γλώσσα που μαθαίνουν πολύ. Τα αγγλικά κερδίζουν έδαφος τώρα, αλλά πιο παλιά επέμεναν στα γνώριμα.
 
Εκτός από +1 Rogerios #9 (το αυτονόητο, δηλαδή), τα άλλα, νομίζω (δεν ενννοώ στο φόρουμ) αφορούν μάλλον κουβέντα για το πλασάρισμα της υπουργού από τότε και τις δικές της βλέψεις σταδιοδρομίας, και ως παραπροϊόν μόνο και την ελληνική εκπαίδευση. Οπότε και το παραπολιτικό μου σχόλιο είναι να θυμίσω ότι, στον πρώτο υπoυργικό μετασχηματισμό της κυβέρνησης Καραμανλή, έσταζε φαρμάκι η Άννα για τα νέα πρόσωπα. Με μία εξαίρεση: την Ντόρα, για την οποία μέλωσε το στόμα της για τις ικανότητές της. Και, όπως έλεγε σε πάνελ, καταλαβαίνονται οι γυναίκες.
Ε, και οι άντρες κάτι υποψιαζόμαστε όταν (τέτοιες) γυναίκες μιλούν έτσι, ανεπίσημα. :)
 

SBE

¥
Εγώ που είμαι τούβλο, γιατί δεν κατάλαβα τι λες Τσίου;
ΟΚ, κατάλαβα το κομμάτι ότι ο θόρυβος για την επίσημη γλώσσα ήταν πυροτέχνημα για να γίνει ευρύτερα γνωστή η Δ, κι έγινε γιατί όλοι τη θυμούνται από αυτό. Και προφανώς είχε μαρκάρει από τότε το Παιδείας. Γνωστό κόλπο για να γίνει πιο γνωστή. Αλλιώς θα έπρεπε να εμφανιστεί με αθλητικά (ή σαγιονάρες ακόμα καλύτερα) στην ορκωμοσία, για να την γράψουν οι εφημερίδες.
Αλλά από κει και πέρα, έχει ομοιότητες με τη Ντόρα. Είναι πολιτικοί που βρέθηκαν στην πολιτική σκόπιμα, όχι πρώην μανεκέν-ηθοποιοί, και προφανώς έχουν επαγγελματικές βλέψεις.
 
Last edited by a moderator:
Ευχαριστώ που ασχολήθηκες με το πιο οφ ποστ, αλλά μια χαρά κατάλαβες. Και, πέραν των άλλων, ακριβώς αυτό λέω, ότι έχουν και παπαραέχουν ομοιότητες, ότι είναι στο ίδιο πολιτικό πακέτο. :)
 

SBE

¥
Άντε, να το πάω και πιο πέρα: όποιος έχει περάσει από την Κομισιόν έχει βλέψεις πρωθυπουργικές (ή τουλάχιστον αρχηγίας κόμματος).
Αν ένας άντρας έχει μεγάλες φιλοδοξίες δε μας κάνει εντύπωση. Οι τζαναμπετιές μας φαίνονται αναμενόμενες, αρκεί να γίνονται με χαμηλούς τόνους.
Αν μια γυναίκα έχει παρόμοιες βλέψεις, τότε ανήκει στην κατηγορία Ντόρα- Άννα και δεν τη βλέπουμε τόσο θετικά. Και η αλληλεγγύη μεταξύ τους είναι μεμπτή.
Θα καταλήξω να υπερασπίζομαι τη Διαμαντοπούλου έτσι που πάμε! Έλεος!
 
"Άντε, να το πάω και πιο πέρα": θα καταλήξεις να υπερασπίζεσαι και τη Δαμανάκη έτσι που πάμε! :) Αλλά - να, βλέπεις - η πάλαι ποτέ Μαρία της Αριστεράς, όσο και να κάνει μακροβούτια εκσυγχρονισμού, της το χαλάει το ακσάν και όχι μόνο. Θα είναι πάντα ιμιτασιόν και θα λούζεται διπλά τα καμώματά της. (Για το ακσάν, μόνο, άλλο ο Αριστόβουλος - ο τέως παιδείας -, αυτός το παλεύει με τόση γλύκα και χαμογελάκι κολινός.)
(btw. επειδή αναφέρθηκε πιο πάνω, η Δαμανάκη ήταν υπεύθυνη παιδείας του ΠΑΣΟΚ)
Πάντως και για άντρες πολιτικούς με το ιδιο πολιτικό σελοφάν τα ίδια ακριβώς θα έλεγα. Η μεμπτή αλληλεγγύη είναι του κατεστημένου και του πολιτικού προσωπικού του. Κι από κει και πέρα το επικοινωνιακό βρυξελλοστυλάκι (το βρικολακοστυλάκι είναι γονιδιακό Ντόρας, δεν αντιγράφεται) εξειδικεύεται σε άντρικό και γυναικείο, στα ασήμαντα.
 
Εγώ που είμαι τούβλο, γιατί δεν κατάλαβα τι λες Τσίου;
ΟΚ, κατάλαβα το κομμάτι ότι ο θόρυβος για την επίσημη γλώσσα ήταν πυροτέχνημα για να γίνει ευρύτερα γνωστή η Δ, κι έγινε γιατί όλοι τη θυμούνται από αυτό.

Καλά κι αυτή είναι τόσο χαζή, ώστε εν μέσω καιρών εθνικιστικής έξαρσης πήγε και διάλεξε μια ιδέα τόσο ανθελληνική όπως τα Αγγλικά δεύτερη επίσημη γλώσσα; Χάθηκε να διαλέξει κάτι πιο θετικό και σικ, π.χ. Ολυμπιακοί Νο.2, Φέρτε πίσω τα του Λούβρου, Η Μογγολία είναι Ελληνική και δε συμμαζεύεται;
 
Τσίου, έχω την εντύπωση ότι την επόμενη μέρα πήρε πίσω την κατάργηση του προγράμματος.
Η είδηση που βάζεις είναι λιγάκι μπαγιάτικη.
 

SBE

¥
Καλά κι αυτή είναι τόσο χαζή, ώστε εν μέσω καιρών εθνικιστικής έξαρσης πήγε και διάλεξε μια ιδέα τόσο ανθελληνική όπως τα Αγγλικά δεύτερη επίσημη γλώσσα; Χάθηκε να διαλέξει κάτι πιο θετικό και σικ, π.χ. Ολυμπιακοί Νο.2, Φέρτε πίσω τα του Λούβρου, Η Μογγολία είναι Ελληνική και δε συμμαζεύεται;

Έλα ντε!
Για το άλλο θέμα:
Τσίου: το θέμα ήταν να ακυρώσει τις προσλήψεις των εποχιακών γαλάζιων παιδιών, για να κάνει καινούργιες, των εποχιακών πράσινων παιδιών*. Οι μαθητές το πολύ να χάσουν ένα- δυό βδομάδες υποστήριξη.

*Βεβαίως, απ' όσο ξέρω σε αυτές τις δουλειές όλα τα παιδιά άχρωμα είναι.
 
το θέμα ήταν να ακυρώσει τις προσλήψεις των εποχιακών γαλάζιών παιδιών, για να κάνει καινούργιες, των εποχιακών πράσινων παιδιών*. Οι μαθητές το πολύ να χάσουν ένα- δυό βδομάδες υποστηριξη.

*Βεβαίως, απ'όσο ξέρω σε αυτές τις δουλειες όλα τα παιδιά άχρωμα ειναι.
Χρωματισμένος γίνομαι κι εγώ, στο παιδί κολλάω.
 

nickel

Administrator
Staff member
το θέμα ήταν να ακυρώσει τις προσλήψεις των εποχιακών γαλάζιων παιδιών, για να κάνει καινούργιες, των εποχιακών πράσινων παιδιών*.
Ακόμα κι έτσι να είναι (που εγώ δεν αποκλείω τίποτα αν δεν έχω καλή γνώση του θέματος), ένας από τους λόγους που εναλλάσσονται οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα είναι κι αυτός: να βολεύονται και τα δικά μας παιδιά. Έτσι τηρούνται οι ισορροπίες. Αν αυτή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (το οποίο κάποτε έδωσε το ΑΣΕΠ) πάει τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, θα είναι δύο βήματα κέρδος (σε σχέση με το ένα βήμα πίσω των προηγούμενων).
 
Ο Πεπονής έφερε το ΑΣΕΠ και τον χάσαμε από τη Βουλή.
Ο Μπένος έφερε τα ΚΕΠ και τον χασαμε κι αυτόν (ελέω Μπίστη μάλιστα)
 

SBE

¥
Νίκελ, νομίζω η απάντησή σου δείχνει ότι έχουμε αποδεχτεί την αρρωστημένη αυτή κατάσταση στην Ελλάδα και πλέον τη θεωρούμε φυσιολογική.

Όπως είπα, σε αυτές τις θέσεις δεν υπάρχει χρωματιστό βόλεμα. Κάνεις τα χαρτιά σου και πας με τη σειρά σου. Γιατί αν σε περάσει κανένας στη σειρά μπορείς να κάνεις ένσταση και δικαιώνεσαι στο τσάκα τσάκα (είχε συμβεί τρείς φορές αυτό με την αδερφή γνωστού μου).
Υποψιάζομαι ότι η κίνηση ήταν:
α. επίδειξη ισχύος από τη νέα υπουργό
β. δημιουργία εντυπώσεων στους οπαδούς ότι θα βολευτούν, μικρή ίσως δυνατότητα να βολευτεί κανένας χωρίς να χρειαστεί να κάνει ένσταση.
γ. κοίμισμα του οπαδού. Γιατί μιλάμε για θέση εποχιακή και έκτακτη, βόλεμα για μερικούς μήνες και μετά φτου κι απ'την αρχή.
Η κατάχρηση δε γίνεται στο επίπεδο του εποχιακού υπαλλήλου. Το πραγματικό βόλεμα γίνεται σε θέσεις υψηλές με μεγάλο ανταγωνισμό. Εκεί είναι τα πραγματικά ρουσφέτια, ο νεποτισμός, οι πελατειακές σχέσεις κλπ κλπ.
 
Last edited by a moderator:

nickel

Administrator
Staff member
Ας μη γίνει η απάντησή μου μέτρο των άλλων, μα ούτε καν των δικών μου απόψεων και του τι αποδέχομαι. Όταν μιλάω για τα εναλλάξ βολέματα, προφανώς γίνομαι ρεαλιστής και κυνικός. Όταν ο ίδιος δεν έχεις παίξει σ’ αυτό το παιχνίδι, έχεις την πολυτέλεια να μιλάς για αξιοκρατία και παραγωγικότητα. Αξίζει να αρχίσω αυτού του είδους τα κηρύγματα; (Και ποιος θα μ’ ακούσει;) Μα πολλοί μιλούν για αξιοκρατία στην αγορά (φόρουμ) και κοιτάνε ποιον δικό τους θα βολέψουν κατ’ ιδίαν.

Έχουν καταλάβει οι πολιτικοί ότι στο δημόσιο λόγο μας εκφράζουμε όλο και πιο συχνά την απέχθειά μας στο ρουσφέτι και στα βολέματα επειδή όλο και πιο πολύ καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι το πράγμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο μέσος πολίτης έγινε άγιος από τη μια μέρα στην άλλη, ότι συνδικάτα, πολίτες και μαθητές θα αρχίσουν να κατεβαίνουν σε διαδηλώσεις για την πάταξη του νεποτισμού, του κομματικού κράτους και της διαφθοράς που κινεί όλους τους τροχούς αυτού του κράτους.

Στο προκείμενο: Δεν έχω τόσες γνώσεις της μικροπολιτικής ή της πολιτικής ψυχολογίας για να εξηγήσω την ανορθογραφία της υπουργού και επίσης δεν έχω καμιά αντιπολιτευτική διάθεση ώστε να αρχίσω την κριτική με το καλημέρα. Αλλά θα μαζεύουμε δείγματα γραφής και θα κρίνουμε. Από την άλλη, tsioutsiou, ας φέρει κάποιος και τη ΣΕΠ (Σύγχρονη Ελληνική Παιδεία — να το αφήσω;) κι ας τον στείλουν στα Τάρταρα μετά.
 
Αλλά θα μαζεύουμε δείγματα γραφής και θα κρίνουμε. Από την άλλη, tsioutsiou, ας φέρει κάποιος και τη ΣΕΠ (Σύγχρονη Ελληνική Παιδεία — να το αφήσω;) κι ας τον στείλουν στα Τάρταρα μετά.

Θα μαζεύουμε δείγματα γραφής και θα κρίνουμε. Λογικό (και αχρωμάτιστο :) ) Η εκτίμησή μου πάντως είναι ότι, ενώ κρατική μηχανή θα δούμε καλύτερη γιατί απλώς δεν γίνεται αλλιώς (ακόμη και σε επίπεδο πολιτικού κόστους, φτάσαμε σε σημείο να κοστίζει πια η κυβερνητική ρουσφετολογία στην κοινή γνώμη κι ας κυνηγάμε ατομικά το ρουσφέτι), στη ΣΕΠ θα δούμε βελτιώσεις στο 'Σ" αλλά στασιμότητα και αδιαφορία στο "Π", αν είναι με κεφαλαίο και όχι επιμορφώσεις και πληροφόρηση. Το καλημέρα σ' αυτό φάνηκε πριν καν ξημερώσει η νέα ηγεσία, όπου στο τσακ ματαιώθηκε ο νέος τίτλος του υπουργείου σε Παιδείας και Κατάρτισης. Αλλά αυτό είναι ευρωπαϊκό ρεύμα, ελληνική θα είναι η διεκπεραίωση.
 
Top