Τέλος, όσον αφορά τη μόλυνση και το περιβάλλον είναι πιθανόν να προκαλείται η ίδια ζημιά όταν καταστρέφονται τσιπάκια και λοιπά μέρη. Κάπου στη νότια Κίνα πάνε όλα. Ας τους ρωτήσουμε. :)
Nope. Είναι βέβαια προς συζήτηση το αν όντως τα βιβλία είναι υπαίτια για καταστροφή δασών, καθώς η αυξημένη ζήτηση οδηγεί σε νέα δάση (που όμως η περιβαλλοντική τους συνεισφορά είναι αμφίβολη), σίγουρα όμως η συνολική συνεισφορά στην μόλυνση είναι πολύ μεγαλύτερη για το παραδοσιακό βιβλίο.
Και κάτι ακόμα που ενισχύει την προσωπική μου άποψη υπέρ του χάρτινου βιβλίου: όταν δουλεύω 15 ώρες την ημέρα σε μια οθόνη, το τελευταίο που θέλω είναι να αλλάξω οθόνη για να διαβάσω κάτι να ξεκουραστώ ή να ψυχαγωγηθώ.
Εν πρώτοις να δηλώσω την 100% αντίθεσή μου με το διάβασμα σε iPad. Είναι απολύτως άθλιο για διάβασμα. Το παραδοσιακό Kindle όμως δεν βασίζεται σε οθόνη, είναι πιο ξεκούραστο κι από κανονικό βιβλίο.
Γενικά το συγκεκριμένο ζήτημα θα πάψει να είναι ζήτημα κάποια στιγμή στην επόμενη εικοσαετία, γιατί το βιβλίο δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα απέναντι στην ηλεκτρονική έκδοση, ενώ αντιθέτως η ηλεκτρονική έκδοση έχει ένα σωρό πλεονεκτήματα. Αυτό δεν το έγραψα για να τσακωθούμε.
Όσον αφορά την τακτοποίηση, τα βιβλία μου είναι σκορπισμένα σε όλο το σπίτι, σε μικρές βιβλιοθήκες και τα αδιάβαστα σε συρτάρια. Το σύστημα τακτοποίησης στις βιβλιοθήκες έχει ως εξής: βιβλία που έχουν σχέση μεταξύ τους (σειρές, εκδόσεις σε ένα θέμα) και μετά πάνε ανάλογα με το μέγεθος, με το χρώμα και με το αν τα γράμματα διαβάζονται γέρνοντας το κεφάλι αριστερά ή δεξιά (ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί δεν ακολουθούν οι πάντες ένα σύστημα).