Συμπλεκτικοί σύνδεσμοι και κόμμα

Connie_Miller

New member
Καλησπέρα! :)
Longtime lurker (και fan!) εδώ :-)
Θα ήθελα μια γνώμη για το εξής: στο διοργανικό εγχειρίδιο σύνταξης κειμένων της ΕΕ, στην ενότητα για τη στίξη, συναντάμε τον εξής κανόνα:

Δεν χωρίζονται καταρχήν με κόμμα οι όροι της πρότασης που συνδέονται με τους συμπλεκτικούς συνδέσμους και, ούτε [...]
Χωρίζονται, όμως, με κόμμα οι όροι της πρότασης που συνδέονται με το ούτε, όταν είναι περισσότεροι από δύο:
π.χ. Ούτε η Επιτροπή, ούτε το Συμβούλιο, ούτε το Κοινοβούλιο κινητοποιήθηκε.

Είμαι βέβαιη ότι έχω συναντήσει την άποψη αυτή και αλλού εκτός από το εν λόγω εγχειρίδιο (όπου υπάρχει παραπομπή στο βιβλίο του Δ. Λυπουρλή, Γλωσσικές παρατηρήσεις ΙΙΙ), ωστόσο δεν μπορώ να βρω άλλη τεκμηρίωση.
Μήπως γνωρίζετε πού στηρίζεται αυτή η οδηγία;

Ευχαριστώ πολύ!

nickel

Administrator
Staff member
Καλησπέρα, καλή αρχή!

Τον κανόνα τον ξέρω και τον εφαρμόζω από παλιά. Δεν θυμάμαι όμως πού τον πρωτοδιάβασα. Μετά την εισαγωγή της δημοτικής κυκλοφόρησαν πολλοί γλωσσικοί οδηγοί και είναι πιθανό να έβρισκες τον κανόνα σε όλα εκείνα τα βιβλία. Σίγουρα υπάρχει και στον Οδηγό της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ιορδανίδου. Ο ίδιος δεν καταλάβαινα ποτέ γιατί να μπαίνει κόμμα στα τρία ούτε και πάνω, αλλά συχνά ακολουθούμε τους κανόνες όχι επειδή είναι γλωσσικά απαραίτητοι, αλλά για να μη διαφωνούμε περί όνου σκιάς.

Connie_Miller

New member
Ευχαριστώ πολύ!
Συμπτωματικά, τον έχω πρόχειρο τον Οδηγό της Ιορδανίδου, αλλά δεν είμαι σίγουρη αν μπορώ να βρω ακριβώς αυτό.
Στην ενότητα για τη χρήση κόμματος με συμπλεκτικούς συνδέσμους, έχει το εξής παράδειγμα: Δεν ήρθε ούτε ο Πέτρος ούτε η Μάνια, ούτε ακόμα κι αυτός ο Νίκος, που είχε τόσες υποχρεώσεις απέναντί μας.
Μάλλον δεν πρόκειται για την ίδια περίπτωση (δεν έχει καν κόμμα πριν από το δεύτερο ούτε :)), αφού, αν κατάλαβα καλά, αφορά απλώς τη χρήση κόμματος για έμφαση.
Δεν θα θελα να σας ζαλίσω περισσότερο — αναρωτιέμαι απλώς αν η παράλειψη του κόμματος στα τρία ούτε (ή στα τρία είτε) είναι κάτι που θα πρεπε να διορθώνεται στο πλαίσιο αναθεώρησης/επιμέλειας σε κάθε περίπτωση, ή αν εξαρτάται, κατά κανόνα, από την προτίμηση του αναθεωρητή.

nickel

Administrator
Staff member
αναρωτιέμαι απλώς αν η παράλειψη του κόμματος στα τρία ούτε (ή στα τρία είτε) είναι κάτι που θα πρεπε να διορθώνεται στο πλαίσιο αναθεώρησης/επιμέλειας σε κάθε περίπτωση ή αν εξαρτάται, κατά κανόνα, από την προτίμηση του αναθεωρητή.
Ένας επιμελητής που δεν επιμελείται με το «ευαγγέλιο» (ή το φραγγέλιο) στο χέρι είναι πιθανό να επιτρέψει τα τρία ούτε χωρίς κόμμα, αλλά ταυτόχρονα θα είναι καλό να βεβαιωθεί ότι το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στο έργο. Συχνά δηλαδή διορθώνουμε και διορθώνουμε κάθε φορά για να εξασφαλίζουμε την ομοιομορφία.

Connie_Miller

New member
Ένας επιμελητής που δεν επιμελείται με το «ευαγγέλιο» (ή το φραγγέλιο) στο χέρι είναι πιθανό να επιτρέψει τα τρία ούτε χωρίς κόμμα, αλλά ταυτόχρονα θα είναι καλό να βεβαιωθεί ότι το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στο έργο. Συχνά δηλαδή διορθώνουμε και διορθώνουμε κάθε φορά για να εξασφαλίζουμε την ομοιομορφία.
Ασφαλώς :)
Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι!

nickel

Administrator
Staff member
Εύκολη και γρήγορη διατύπωση στο Κόκκινο βιβλιαράκι του κειμενογράφου:

ούτε.jpg

Καλημέρα, υπάρχει αναφορά στη Γραμματική Τσέπης Γ. Κατσούδα, σελ. 280 για το "ούτε".

Δεν χρησιμοποιούμε κόμμα:
α) Όταν ανάμεσα σε προτάσεις έχουμε συμπλεκτικό ή διαζευκτικό σύνδεσμο (και, ούτε, μήτε, ή-ή, είτε-είτε, κ.ά.)

Και στον Οδηγό της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ιορδανίδου, σελ. 56:

β. Το κόμμα και οι σύνδεσμοι
Ο γενικός κανόνας είναι ότι οι προτάσεις που συνδέονται μεταξύ τους με συμπλεκτικούς (ή διαχωριστικούς) συνδέσμους (δηλαδή προτάσεις ισοδύναμες) δεν χωρίζονται -η μία από την άλλη- με κόμμα:
134. Δεν έχουν ούτε πού να μείνουν ούτε τι να φάνε.

Connie_Miller

New member
Εύκολη και γρήγορη διατύπωση στο Κόκκινο βιβλιαράκι του κειμενογράφου:

View attachment 8041
Καλημέρα! Ευχαριστώ και πάλι, ήμουν σίγουρη ότι το έχω δει και αλλού εκτός από το Διοργανικό.
(Παρατήρησα μόλις —ουπς!— ότι υπάρχει και Β΄τόμος της Ιορδανίδου, τον οποίο, δυστυχώς, δεν έχω πρόχειρο...Ίσως να αναφέρεται εκεί).

@erenta, ευχαριστώ! — Το γνωρίζω αυτό, η ερώτησή μου αφορούσε ειδικά την περίπτωση όπου έχουμε πάνω από 2 συμπλεκτικούς.
Υπάρχει ένας σχετικός κανόνας που απαιτεί τη χρήση κόμματος σε τέτοιες περιπτώσεις και τον οποίο επίσης εφαρμόζω.
Ωστόσο, δεν ξέρω από πού έχει προκύψει (δεν αναφέρεται, για παράδειγμα, στη σχολική γραμματική) και γι' αυτό χρειαζόμουν μια επιπλέον τεκμηρίωση (πέραν του Διοργανικού Εγχειριδίου ανέφερα στο αρχικό ποστ). :-)

Ο β΄τόμος της Ιοαρδανίδου δεν έχει σχέση με τέτοια θέματα, τον έχω μπροστά μου, αναφέρει 1) δύσκολες περιπτώσεις σχηματισμού ονομάτων και ρημάτων και 2) δύσκολες περιπτώσεις σύνταξης και σημασίας.

Ίσως να υπάρχει αναφορά στο βιβλίο του Άρη Γιαβρή «Η στίξη στη γραπτή επικοινωνία», αλλά το έχω στο γραφείο μου, οπότε θα το ψάξω τη Δευτέρα.

Ένας επιμελητής που δεν επιμελείται με το «ευαγγέλιο» (ή το φραγγέλιο) στο χέρι είναι πιθανό να επιτρέψει τα τρία ούτε χωρίς κόμμα,
Ένας τέτοιος υπήρξα -με τη διαφορά ότι αγνοούσα αυτόν τον κανόνα / "κανόνα"

Σ' αυτό το σάιτ είχα βρει πολύ κατατοπιστικές πληροφορίες για κάτι άλλο που έψαχνα (διάκριση προσωπικής/δεικτικής αντωνυμίας θηλυκού) και βρίσκω ότι υποστηρίζει το κόμμα και όταν έχουμε 3 "ούτε": https://vprassas.blogspot.com/search?q=κόμμα

Κόμμα (,) (παυστικό σημείο στίξης: μικρότερο σε σχέση με την τελεία σταμάτημα της φωνής) βάζουμε στις εξής περιπτώσεις:

11) Στους όρους μιας πρότασης που συνδέονται με τους συνδέσμους μήτε, ούτε, όταν είναι περισσότεροι των δυο, π.χ.: Ούτε ο Κώστας, ούτε ο Γιάννης, ούτε Μαρία ήρθαν.

Connie_Miller

New member
Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια :-)
Τελικά, πρόκειται, απ ό,τι καταλαβαίνω, για διαδεδομένο κανόνα (και πέραν των εγχειριδίων που ανέφερα αρχικά). Παραδόξως, ωστόσο, δεν φαίνεται να προκύπτει ευθέως, ας πούμε, από τη σχολική γραμματική.

Last edited:
Ε, ναι, αυτό είναι και το δικό μου πρόβλημα στο loc, δεν μπορώ να βασιστώ στη Γραμματική όταν διορθώνω, γιατί περιέχει πολύ βασικά θέματα, ακριβώς επειδή προορίζεται για μαθητές Α-Β-Γ Γυμνασίου. Αφήστε που έχουμε βρει και λάθη.

Πάντως, ξαναδιαβάζοντας το νήμα, σκέφτομαι πως ούτε θα διόρθωνα ποτέ κάτι τέτοιο ούτε θα άφηνα να με διορθώσουν:-)

nickel

Administrator
Staff member
Πάντως, ξαναδιαβάζοντας το νήμα, σκέφτομαι πως ούτε θα διόρθωνα ποτέ κάτι τέτοιο ούτε θα άφηνα να με διορθώσουν:-)
Κάποιοι θα πουν ότι ούτε ενημερωμένος ούτε προσεκτικός ούτε ανεπίψογος είσαι. Διότι στα δύο «ούτε» δεν θα 'ρθει κανείς να σε διορθώσει. Εγώ να δούμε πώς θα γλιτώσω.

δεν θα 'ρθει κανείς να σε διορθώσει. Εγώ να δούμε πώς θα γλιτώσω.
Χμ...τι να σου πω..εγώ είχα και τη "φήμη" του κάπως τζόρα και είχε βγει και "σύνθημα" (και μεταξύ πανεπιστημιακών, μεταξύ άλλων): ό,τι πει ο ανεπίψογος:-)