Το ακόλουθο κείμενο είναι η απάντηση του Συλλόγου Μεταφραστών-Επιμελητών-Διορθωτών στην αρχική ανάρτηση - σχόλιο ανώνυμου blogger. Σε καμία περίπτωση δεν επιχειρείται να δοθεί απάντηση σε όλα τα ζητήματα που έχουν τεθεί στα σχόλια που ακολούθησαν. Όποιος θέλει να ενημερωθεί περαιτέρω για τις θέσεις του ΣΜΕΔ, μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.smed.gr, να επικοινωνήσει με το Σύλλογο ηλεκτρονικά, ή ακόμη και να επισκεφθεί τα γραφεία του Συλλόγου σε μία από τις ανοιχτές συνεδριάσεις του ΔΣ του και να συνομιλήσει με τα μέλη του.
Τι είναι και πού πάει ο ΣΜΕΔ
Ανώνυμα blogs, επώνυμες απαντήσεις
Την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012 αναρτήθηκε σε blog ανυπόγραφο κείμενο με τίτλο «Πού πάει ο ΣΜΕΔ;», στο οποίο παρατίθεται μια σειρά προβληματισμών για την πορεία του Συλλόγου μας.
Η κριτική είναι όχι μόνο ευπρόσδεκτη αλλά και απαραίτητη. Για να θεωρηθεί όμως καλοπροαίρετη και εποικοδομητική, πρέπει να έχει κάποια στοιχειώδη χαρακτηριστικά. Ο μηδενισμός, η επιλεκτική μνήμη και η ακόμα πιο επιλεκτική τσιτατολογία δεν συμβάλλουν στη γόνιμη κριτική, ιδιαίτερα όταν προσφέρονται ανώνυμα. Το ίδιο ισχύει και για την ανάσυρση μεμονωμένων και προσωπικών διαλόγων μελών του ΣΜΕΔ και την παρουσίασή τους σαν να ήταν τοποθετήσεις του συλλόγου ή σαν να χαρακτηρίζουν γενικότερα τη στάση του. Το ίδιο ισχύει και για το δήθεν επικοινωνιακό απομονωτισμό του Συλλόγου, τη στιγμή που οι ιστοσελίδες του μεταφραστικού χώρου και το διαδίκτυο γενικότερα φιλοξενούν πλήθος κειμένων του.
Λίγα λόγια για την ταμπακιέρα:
Τα μέλη του ΔΣ που εκλέχθηκαν στις εκλογές της 13ης Μαΐου είναι υπερήφανα για το έργο του απερχόμενου ΔΣ. Μια ματιά στα πεπραγμένα του Συλλόγου κατά τη διετία 2010-2012 αρκεί για να πεισθεί και ο πιο δύσπιστος για τη συνέπεια και τη συνέχεια της παρέμβασης του ΣΜΕΔ υπέρ των μεταφραστών, επιμελητών και διορθωτών. Ο ανώνυμος κριτής κατηγορεί το Σύλλογο για ιδεολογική και όχι συνδικαλιστική δράση. Είναι, όμως, ακριβώς η υπέρβαση των επιμέρους ιδεολογικών αναφορών που επέτρεψε και επιτρέπει τη δυναμική συνδικαλιστική παρέμβασή του. Η μόνη ιδεολογία που κατευθύνει τη δράση μας είναι η προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των μελών, καθώς και των υπόλοιπων συναδέλφων μας.
Ο blogger επισημαίνει τον αριθμό των ψηφισάντων στις εκλογές. Η έλλειψη μαζικότητας είναι πρόβλημα όλου του συνδικαλιστικού κινήματος. Το ερώτημα «Γιατί η συλλογική δράση δεν γοητεύει;» μας υπερβαίνει και αγγίζει τεκτονικές μεταβολές και προβλήματα ολόκληρης της κοινωνίας. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί για το συγκεκριμένο φαινόμενο και δεσμευόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε να ενεργοποιήσουμε όλο το ανθρώπινο δυναμικό του συλλόγου, διευρύνοντάς το παράλληλα.
Πάντως, το μέτρο με το οποίο μετράμε το Σύλλογο δεν είναι ο αριθμός όσων ψηφίζουν αλλά ο πολλαπλάσιος αριθμός των μελών μας, καθώς και ο μεγάλος αριθμός συναδέλφων που ζήτησαν και ζητούν τη συνδρομή του Συλλόγου δίχως να είναι μέλη του. Κάθε συνάδελφος και συναδέλφισσα, μέλος ή μη μέλος, τυγχάνει της αμέριστης επικοινωνιακής, ηθικής και φυσικής υποστήριξής του Συλλόγου. Αυτό είναι το μέτρο του Συλλόγου• όχι εμείς − ένας πάνω, ένας κάτω −, αλλά οι δειλές μας επιτυχίες, η κερδισμένη αξιοπρέπεια, η κατακτημένη αλληλεγγύη μας.
Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς. Γι’ αυτό και καλούμε τον ανώνυμο φίλο και κριτή μας να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες κριτικής και παρέμβασης εντός του Συλλόγου, μέσα από τις ανοιχτές συνεδριάσεις του ΔΣ, τις γενικές συνελεύσεις και τις ανοιχτές ομάδες εργασίας. Ο ΣΜΕΔ ακολουθεί βάσει καταστατικού απολύτως διαφανείς και ανοιχτές διαδικασίες. Κάθε μέλος μπορεί να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις, στις συνελεύσεις και στις συναντήσεις των ομάδων, να ακούσει τις απόψεις των συναδέλφων του και να τοποθετηθεί κι ο ίδιος• με άλλα λόγια, να συνδιαμορφώσει. Πρότεινε κάτι ο σχολιαστής προς όφελος της μαζικοποίησης του ΣΜΕΔ και κάποιοι το αρνήθηκαν; Προτείνει, ακόμα και τώρα, κάτι χειροπιαστό, που να οδηγεί σε μαζικοποίηση, αλλά συναντά κλειστές πόρτες;
Η απάντηση είναι αρνητική, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν κλειστές πόρτες στο Σύλλογο. Όπως κάθε ζωντανή συλλογικότητα, ο ΣΜΕΔ είναι χώρος ζύμωσης απόψεων, και οι αποφάσεις του αποτέλεσμα συσχετισμών των συμμετεχόντων. Όσοι δεν συμμετέχουν δεν έχουν και τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις αποφάσεις ή τη φυσιογνωμία του. Ως προς το Φόρουμ, π.χ., είναι παράδοξο που ο ανώνυμος blogger παραπονιέται για μια δήθεν «ομοφωνία τύπου Σοβιέτ» και την ίδια στιγμή αποφεύγει να εκφράσει την κριτική του μέσα από αυτό. Μήπως επειδή έτσι θα σπάσει η υποτιθέμενη ομοφωνία, την οποία ο ίδιος κατηγορεί;
Όσο για το ΕΚΕΜΕΛ, ο ΣΜΕΔ δεν κατάφερε να συνεννοηθεί μαζί του επειδή ακριβώς επέμεινε να συμμετάσχει ως θεσμικός συνομιλητής στην εκδήλωση ενός φορέα, τον οποίο επιπλέον είχε στο παρελθόν στηρίξει, και όχι με μία «επιστημονική» εισήγηση η οποία θα έπρεπε πρώτα να εγκριθεί από την επιτροπή του συνεδρίου. Ο Σύλλογος αποφάσισε όντως να κάνει παρέμβαση σε ένα συνέδριο για τη μετάφραση, και είναι κάπως αντιφατικό να επικρίνεται γι’ αυτό ενώ συγχρόνως κατηγορείται ότι δεν διαφημίζει τα πάρτι του «εκεί που είναι δεδομένο ότι συχνάζουν» περισσότεροι ΜΕΔ.
Τέλος, ο ανώνυμος σχολιαστής παρουσιάζει ως μείζον πρόβλημα την πρόσφατη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΔΣ με τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Προς τι η αγωνία; Οι συναντήσεις και οι επαφές με τρίτους φορείς αποτελούν καταστατική υποχρέωση του ΔΣ του ΣΜΕΔ. Δεν υπογράψαμε ούτε αποφασίσαμε κάτι ερήμην του ανώνυμου σχολιαστή. Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση γνωριμίας, διότι − είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι − ο Σύλλογος είναι θεσμικό όργανο, υποχρεωμένο να επιτελεί το θεσμικό του ρόλο, κινητοποιώντας τις μικρές ή μεγάλες δυνάμεις του. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον.
Η ύπαρξη, ο χαρακτήρας και η δράση του ΣΜΕΔ μέχρι σήμερα αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο. Με αφετηρία αυτό το κεκτημένο, καλούμε κάθε συνάδελφο να πυκνώσει τις γραμμές του Συλλόγου, ώστε όλοι μαζί να συνδιαμορφώσουμε τις θέσεις και τους αγώνες του αύριο. Η κριτική του πληκτρολογίου είναι ευπρόσδεκτη, όμως ακόμα πιο ευπρόσδεκτο είναι το πληκτρολόγιο της κριτικής, της συλλογικής οργάνωσης και της δράσης.
Το Δ.Σ. του ΣΜΕΔ