Αναφέρθηκε ήδη (#37, 39) από το Απολείπειν ο θεός Aντώνιον ο στίχος «αποχαιρέτα την, την Aλεξάνδρεια που χάνεις», που έχει δώσει διάφορα «αποχαιρέτα το Χ που χάνεις». Να προσθέσω, από το ίδιο ποίημα, το «σαν έτοιμος από καιρό» (as one long prepared).
Το Μαργιό είχεν αρνάκι, το ζηλέψανε πολλοί
Ο Μπιτλάκος με τη μέντα, ο Στιβάρης τεχνική
Μα το είπε κι ένας άλλος, εις τρανός, πολλά μεγάλος
Του Μαρζιού τ' αρνάκι τότε πρωταπόχτησε ψυχή
Το είδα σήμερα σε τίτλο πολιτικού κειμένου: Χρέος, εθνοσωτηρία και άλλα ηχηρά παρόμοια. Από την σχολήν του περιωνύμου φιλοσόφου:
[...] Ή τέλος, δυνατόν και στα πολιτικά
να επέστρεφεν —αξιεπαίνως ενθυμούμενος
τες οικογενειακές του παραδόσεις,
το χρέος προς την πατρίδα, κι άλλα ηχηρά παρόμοια.
Εμπειρίκος, Ο πλόκαμος της Αλταμίρας
Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου. Μέσα της όλοι μεγαλώνουμε. Οι δρόμοι είναι λευκοί. Τ’ άνθη μιλούν. Από τα πέταλά τους αναδύονται συχνά μικρούτσικες παιδίσκες. Η εκδρομή αυτή δεν έχει τέλος.
Σαράντα πέντε μάστοροι κ’ εξήντα μαθητάδες
Γιοφύρι νεθεμέλιωναν ‘ς της Άρτας το ποτάμι. Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν.
Μοιριολογούν οι μάστοροι και κλαίν οι μαθητάδες:
«Αλίμονο ‘ς τους κόπους μας, κρίμα ‘ς τις δουλεψαίς μας,
ολημερίς να χτίζουμε, το βράδυ να γκρεμειέται».
Πουλάκι εδιάβη κ’ έκατσε αντίκρυ ‘ς το ποτάμι,
δεν εκελάιδε σαν πουλί, μηδέ σα χιλιδόνι,
παρά εκελάιδε κ’ έλεγε, ανθρωπινή λαλίτσα:
Το είδα χτες να χρησιμοποιείται για να σχολιάσει τη στάση αρχηγού κόμματος και θα ταίριαζε σε πολλούς πολιτικούς. Από τους στίχους που έγραψε ο Μανώλης Ρασούλης για το τραγούδι «Πότε Βούδας, πότε Κούδας» (που τραγούδησε ο Νίκος Παπάζογλου). Επειδή οι γενιές αλλάζουν, δεν είναι περιττό να προσθέσουμε ότι ο Γιώργος Κούδας υπήρξε εμβληματική μορφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, με το ειδικό πλεονέκτημα εδώ της πρόσφορης ρίμας. Στους στίχους του τραγουδιού υπάρχει και η παραλλαγή γνωστής φράσης: «Σ’ το ’πα μια και σ’ το ’πα δυο, σ’ το ’πα χίλιες δέκα δυο» — στίχος που πρέπει να υπαγορεύουν σε διαγωνισμούς σωστής στίξης. Αναφέρθηκε ήδη (στο #32) ο στίχος «Βρε δεν είν' εδώ το Σούλι, εδώ είναι του Ρασούλη».