30/06/2008
Επιτέλους νόμιμα τα παιδιά μεταναστών
ΑΦΟΡΑ και το νησί μας και αφορά εκατοντάδες παιδιά κυρίως αλβανικής υπηκοότητας.
Νέα ρύθμιση σχετική με τους μετανάστες δρομολογείται από τον υπ. Εσωτερικών στο σ/ν «Αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας και ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων αρμοδιοτήτων του υπ. Εσωτερικών».
Σύμφωνα με αυτήν όσα παιδιά μεταναστών έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, εφόσον οι γονείς τους εξακολουθούν να διαμένουν νομίμως στη χώρα, μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους και εφόσον έχουν ολοκληρώσει την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, θα ενταχθούν στο καθεστώς των επί μακρόν διαμενόντων. Χωρίς τις προϋποθέσεις που θεσπίζονται στο Ν. 3386/2005 (ελάχιστο ετήσιο εισόδημα 8.500 ευρώ, ένσημα κ.α.) αλλά με όλα τα πλεονεκτήματα των επί μακρόν διαμενόντων: πενταετή άδεια παραμονής που ανανεώνεται αυτομάτως για δύο ακόμη πενταετίες και στη συνέχεια απόκτηση υπηκοότητας. Μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ε.Ε. για σπουδές ή εργασία, έχουν όλα τα ασφαλιστικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά δικαιώματα που έχει ένας έλληνας πολίτης. Οι άδειες θα χορηγηθούν απευθείας από τις περιφέρειες.
«Με αυτήν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για πρώτη φορά ανοίγει ένας σοβαρός διάλογος για το καθεστώς των παιδιών μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει στη χώρα μας» σημειώνει ο κ. Χρονόπουλος. «Είναι παράλογο ένας νέος άνθρωπος, που έχει εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο και έχει προχωρήσει σε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, να αναζητά δουλειά όπου να ‘ναι, όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του, για να μη γίνει παράνομος. Ξέρετε πόσα από αυτά τα παιδιά καταλήγουν να εργάζονται ως οικοδόμοι ή καθαρίστριες; Η πλειονότητα. Είναι παράλογο να απειλούνται με απέλαση από ένα κράτος που έχει πληρώσει τόσα χρόνια, τόσα χρήματα για την εκπαίδευσή τους»...
Το γεγονός ότι από τη ρύθμιση εξαιρούνται όσα παιδιά έχουν έρθει σε μικρή ηλικία (οπότε εκπαιδεύτηκαν εδώ) ή έχουν γεννηθεί εδώ, αλλά οι γονείς τους επέστρεψαν στη χώρα καταγωγής (κάτι που δεν μπορούν να κάνουν τα ίδια, διότι την Ελλάδα γνωρίζουν ως πατρίδα τους) είναι ελλείψεις που πρέπει να καλυφθούν. Αδιευκρίνιστο παραμένει, αν θα ζητηθεί η καταβολή του παραβόλου των 900 ευρώ που είχε προβλεφθεί για τους επί μακρόν διαμένοντες (κρίθηκε παράνομο και καταχρηστικό από το ΣτΕ).
http://www.alithia.gr/newspaper/2008/30062008/30062008,26761.html