Ο αντίκτυπος, ο αντίχτυπος και ο ελέφαντας στο σαλόνι ("το αντίκτυπο")

nickel

Administrator
Staff member
Μετά από εκείνο το ακριτικό «διεθνές αντίκτυπο», αναρωτήθηκα μήπως έχουμε να κάνουμε με έναν ελέφαντα στο σαλόνι, έναν τύπο που κυκλοφορεί ανάμεσά μας αλλά κάναμε ως τώρα ότι δεν τον βλέπουμε.

Το ουδέτερο, «το αντίχτυπο», υπάρχει στο Αντίστροφο λεξικό. Παλιότερα τον είχαμε εντοπίσει και στο λεξικό των επιθέτων του Β. Κυριακίδη (βλ. συνημμένη εικόνα), παρέα με το αρσενικό, και το είχα αποδώσει σε κακή αποδελτίωση τύπων της αιτιατικής (άμεσο / ανυπολόγιστο / αρνητικό / ασήμαντο / διαφορετικό / έμμεσο / ηθικό / μεγάλο / μερικό / οικονομικό / σαρωτικό / σημαντικό / σοβαρό αντίκτυπο).

Να όμως «το αντίκτυπο» 2.580 φορές στο altavista. Αν ήταν αιτιατική, θα ήταν «τον αντίκτυπο», έτσι;

Οπότε ίσως δεν μπορούμε να πούμε ότι η Έλενα Ακρίτα έκανε λάθος που δεν προτίμησε ένα πιο σίγουρο ουδέτερο ουσιαστικό, κάτι σαν «το διεθνές στερέωμα», για να μπορέσει μετά να στηλιτεύσει το «*διεθνή στερέωμα». Μάλλον βρίσκεται πιο μπροστά από εμάς, κάτι σαν το «Διέκοψέ τη!».
 

Attachments

  • antiktypo.jpg
    antiktypo.jpg
    13.4 KB · Views: 242
Last edited by a moderator:
Σε όλη μας τη ζωή ξέρουμε ότι ο αντίκτυπος είναι αρσενικός. ' Εψαξα σε όλα τα λεξικά και τις εγκυκλοπαίδειες που έχω ακόμη και στο αντιλεξικό του Βοστατζόγλου και δεν βρήκα τη λέξη πουθενά σαν ουδέτερο.
(Και γιατί δεν θα μπορούσε να ξεκίνησε από κάπου λάθος και να συνεχίστηκε έτσι; )
 
Last edited by a moderator:

nickel

Administrator
Staff member
Μοιάζει με τον "φωτοστέφανο" η κατάσταση.

Καλημέρα. Από το γνωστό τριγενές και τρικατάληκτο ;) ο στέφανος, η στεφάνη, το στεφάνι.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Πιστεύω ότι ο προσφορότερος παραλληλισμός για το ζεύγος ο αντίκτυπος - το αντίκτυπο είναι τα πάρα πολλά σύνθετα σε -τυπος (αρσ.) και -τυπο (ουδ.)· βλ. π.χ. μορφότυπος ή μορφότυπο;. Η λ. αντίκτυπος έχει την ατυχία να τελειώνει και αυτή σε -τυπος, αλλά δεν έχει σχέση με τα σύνθετα της λ. τύπος (παρόλο που έχει εκφραστεί η άποψη ότι και η λ. κτύπος ίσως να ανάγεται στο ρ. τύπτω, όπως και η λ. τύπος). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, άλλο κτύπος κι άλλο τύπος. Η έλξη, ωστόσο, φρονώ πως δεν παύει να υπάρχει — και να δίνει την αίσθηση ότι το ουδ. αντίκτυπο συνιστά λογικό σχηματισμό.
 

nickel

Administrator
Staff member
Με πιο γνωστό το(ν) λογότυπο, όπως θα σκεφτεί όποιος διαβάζει το παραπάνω. Δεν αποκλείεται καθόλου να ισχύει αυτό που λες.
 
Top