Ούτε το τραίνο ούτε η μπύρα ούτε το γαρύφαλλο

nickel

Administrator
Staff member
Κι εσείς νομίζατε ότι το τραίνο, η μπύρα, το γαρύφαλλο ή το στυλ είναι οι λέξεις που προβάλλουν τη μεγαλύτερη αντίσταση στην απλογράφηση. Άντε και κάποιες άλλες που δεν θυμάμαι τώρα. Κάνατε λάθος!

Υπάρχουν λέξεις που όχι μόνο αντιστέκονται σθεναρά αλλά οι περισσότεροι αγνοούμε ότι έχει αλλάξει η ορθογραφία τους. Και σίγουρα αγνοούσα τον βωξίτη. Έτυχε να τον γράψω κάπου σήμερα και σκέφτηκα: Γιά στάσου, αυτός εδώ δεν είναι ελληνική λέξη κι ας έχουμε μπόλικο στα χώματά μας. Κάτι θυμόμουν για γαλλική πόλη, το κοίταξα, και πράγματι βγαίνει από το γαλλικό χωριό Baux (Μπω ή Μπο) της Προβηγκίας, όπου το 1821 τον ανακάλυψαν και έκαναν τα βαφτίσια του σε bauxite.

Σήμερα λοιπόν, ή μάλλον από τον καιρό που έγινε η απλοποίηση της γραφής των λέξεων ξενικής προέλευσης, πρέπει κι αυτός εδώ να κάνει το ωμέγα του όμικρον, όπως το έκαναν το σωμόν και η κολώνια. Πήγα λοιπόν ο καλός σας να πιάσω τα λεξικά αδιάβαστα και έπιασα μόνο το ΛΚΝ και το Μείζον. Αυτά τον ξέρουν μόνο σαν βωξίτη. Ο Κριαράς και το ΛΝΕΓ παραπέμπουν σε βοξίτη.

Το διαδίκτυο σχεδόν αδιαφορεί. 8 χιλιάδες με ωμέγα, ούτε 100 οι βοξίτες με όμικρον. Αλλά και το Google δεν ξέρει ότι υπάρχει η λέξη: θέλει να γράψεις κάθε κλιτικό τύπο χωριστά. Είμαι περήφανος για το διορθωτή μου: μου υπογράμμισε τραίνο, μπύρα, γαρύφαλλο, στυλ. Άφησε απείραχτα και το βοξίτη και το βωξίτη. Δημοκρατικότατος.

Καταλάβατε; Την ελληνικότατη ώσμωση βλέπουμε osmosis και την προδίδουμε σε *όσμωση, αλλά τον βοξίτη τον βλέπουμε με το au του και επιμένουμε: βωξίτης!

Ξέρετε εσείς λέξη που να αντιστέκεται περισσότερο; Αν και εδώ δεν πρόκειται νομίζω για συνειδητή αντίσταση όσο για καραμπινάτη άγνοια. Δική μου πρώτα απ’ όλα.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Εγώ νομίζω ότι αντιστέκονται όσα έχουν σχέση με τη Χημεία. (Και κανένας δεν πρόκειται να με πείσει να γράψω τον βωξίτη με όμικρον.)
 
(Και κανένας δεν πρόκειται να με πείσει να γράψω τον βωξίτη με όμικρον.)

Να γιατί επιμένουν οι παλιοί τύποι! :)

Στα σοβαρά, δεν ξέρω γιατί ο βοξίτης αντιστέκεται τόσο. Όμως εξίσου ή περισσότερο αντιστέκεται, θαρρώ, η λαίδη στο να γίνει λέδη. Βρήκα 47000 προς 160, αν μέτρησα καλά. Περιέργως η μιλέδη αναλογικά είναι πιο συμμορφωμένη.

Ο κομ(μ)ουνισμός και οι παραφυάδες του είναι επίσης εξόχως ασυμμόρφωτοι αλλά έχουν μεγαλύτερα ποσοστά ανανέωσης από την αριστοκρατία (τη λέδη).

Τούτων λεχθέντων, που λέμε, και παρόλο που κι εγώ γράφω η κομμουνίστρια λαίδη, δεν υπάρχει δυστυχώς καμιά λογική βάση σ' αυτό. Αν θα γράψεις κασέτα θα γράψεις και κομουνίστρια, νομίζω.

Μεγάλα ποσοστά αντίστασης στη νεότερη ορθογραφία παρουσιάζει το "νεώτερος", αν και δεν υπερτερεί. Απ' όλα τα παραθετικά που κάποτε γράφονταν με "ω", αυτό είναι το πιο ανθεκτικό στην αλλαγή. Τόσο μεγάλη είναι πια η επιδραση του νεωτερισμού;
 
Ο βωξίτης αντιστέκεται γιατί περνάει ως Ελληνική λέξη. Και γιατί να απλοποιηθεί στο κάτω-κάτω της γραφής; Τώρα θυμήθηκα το απλοποιημένο τσίμα-τσίμα που το ΛΝΕΓ το θέλει τσύμα-τσύμα. Απλοποίηση κάβουρας;
 
Top