Οπωροφόρες λέξεις

drsiebenmal

HandyMod
Staff member


Η χυμώδης ιστορία των καρπών και των ονομάτων τους

Σε αυτό το πρωτότυπο βιβλίο, ο Νίκος Σαραντάκος διαλέγει τους πιο νόστιμους και ζουμερούς καρπούς και σας παραθέτει ένα ιστορικό, γλωσσικό, λογοτεχνικό και λαογραφικό συμπόσιο με περισσότερα από 40 φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Πώς και πότε έφτασε στα μέρη μας ο κάθε καρπός; Τι έλεγαν γι’ αυτόν οι αρχαίοι και οι Βυζαντινοί συγγραφείς; Ποια ήταν τα παλαιότερα ονόματά του αλλά και οι διαλεκτικές ονομασίες του; Ποια είναι η ετυμολογία του στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες; Ποιες παροιμιακές και ιδιωματικές φράσεις υπάρχουν στην ελληνική γλώσσα γι' αυτόν και, γενικότερα, ποια είναι η παρουσία του στη λογοτεχνία και τη λαογραφία μας –δηλαδή, η θέση του κάθε καρπού στον πολιτισμό μας;

Η χυμώδης αυτή ιστορία των καρπών και των ονομάτων τους –τερπνή αλλά και έγκυρη– συνοδεύεται από αποσπάσματα κορυφαίων έργων της ποίησης και της πεζογραφίας μας, και προσφέρει στον αναγνώστη μια πανδαισία γεύσεων και πληροφοριών, αλλά και την ευκαιρία να δει τα φρούτα με άλλο μάτι.

Μεταξύ πολλών άλλων, στις σελίδες του βιβλίου θα βρείτε τις απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

  • Ποια ήταν τα περσικά μήλα και ποια τα αρμενικά δαμάσκηνα;
    [*] Γνώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες τα λεμόνια;
    [*] Τι εστί βερίκοκο;
    [*] Ποιο είναι το άλλο φρούτο του Παραδείσου και ποιο το βελανίδι του Δία;
    [*] Ποιον καρπό έπρεπε να δαγκώσουν οι νύφες στην αρχαία Αθήνα πριν από το πρώτο τους φιλί;
    [*] Πού θα βρείτε δέσπολα, ζαρταλούδια και χρυσόμηλα;
    [*] Ποιο είναι το κινέζικο φρούτο με το ελληνικό όνομα;
    [*] Γιατί λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη;
    [*] Ποιο είναι το ελληνικό «μαύρο χρυσάφι»;

(Από το Δελτίο Τύπου των Εκδόσεων Κλειδάριθμος)

Καθώς δεν αναφέρεται στο ΔΤ, θέλω επίσης να επισημάνω την αναδημοσίευση (ως Επίμετρο), του γλωσσικά πολύ σημαντικού βυζαντινού κειμένου Ο Πωρικολόγος και το εισαγωγικό λογοτεχνικό απόσπασμα (από ποίηση ή πεζό) που συνδέεται με το προβαλλόμενο φρούτο σε κάθε κεφάλαιο.

Η εικόνα του εξωφύλλου είναι από την ελαιογραφία Καλοκαίρι του Τζιουζέπε Αρτσιμπόλντο (1527-1593), που βρίσκεται στο Kunsthistorisches Museum της Βιένης.

Καλοτάξιδο!
 

nickel

Administrator
Staff member
Τετάρτη 30.10.2013 / Ώρα 18:00
ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ (ΣΤΑΔΙΟΥ 24) - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Οι εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο ΙΑΝΟS παρουσιάζουν το βιβλίο Οπωροφόρες λέξεις. Η χυμώδης ιστορία των καρπών και των ονομάτων τους του Νίκου Σαραντάκου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας Σωτήρης Δημητρίου και ο επιμελητής της έκδοσης Δημοσθένης Κερασίδης. Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο.


http://www.ianos.gr/ekdiloseis/niko...ria-ton-karpon-kai-ton-onomaton-tous/01355pp/
 
Top