Ολυμπιάδα 2016 - στο Ρίο της Βραζιλίας και όχι του Αντίρριου

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Είναι πάντως γεγονός ότι δεν είναι όλες οι διαδρομές ίδιες. Συνήθως στους αγώνες οι καλύτεροι αθλητές παίρνουν τις μεσαίες, γιατί οι ακριανές έχουν κύμα που αντανακλάται από τα τοιχώματα της πισίνας και σε καθυστερεί - και γι' αυτό συνήθως δεν τρέχει κανείς σε αυτές. Δεν είδα βέβαια τι έγινε στο Ρίο, αλλά αυτή είναι η γενική πρακτική.

Οι μεσαίες διαδρομές (δηλαδή στις πισίνες με 10 διαδρομές συνήθως η 4 και η 5) δεν έχουν συγκεντρωμένο κύμα από τις πλαϊνές και είναι καλύτερες. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι πέφτουν σε αυτές οι καλύτεροι αθλητές, σημαίνει ότι οι υπόλοιποι τρώνε μεγάλο κύμα, ιδίως όταν γυρίζουν πίσω. Γι' αυτό θα δείτε και όταν κάνουν στροφές (πάνε δηλαδή στον τοίχο για να στρίψουν και να γυρίσουν πίσω) κολυμπούν για όσα μέτρα μπορούν κάτω από το νερό.

Edit: το έψαξα και λίγο γιατί είπα μήπως έχουν αλλάξει τα πράγματα με τον καθορισμό του ποιος τρέχει πού, αλλά φαίνεται πως όχι. Βρίσκω βέβαια πως οι σύγχρονες πισίνες έχουν ειδικά συστήματα που μειώνουν τον κυματισμό στις ακριανές διαδρομές.

Ρίο 2016: Πόσο βοηθά η πισίνα στην κατάρριψη των ρεκόρ στην κολύμβηση
 
Παλιά οι διάδρομοι χωρίζονταν μόνο με σκοινί, σήμερα έχουν κάτι πραγματάκια περασμένα πάνω που απορροφούν τους κυματικούς κραδασμούς. Η πισίνα του Ρίο νομίζω ότι έχει υψηλές προδιογραφές κατασκευής.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Να πούμε και κάπου εδώ ότι η ελληνική ομάδα στους Παραολυμπιακούς σκίζει με 13 μετάλλια ως τώρα:
Χρυσό στα 100 πεταλούδα από τον Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη, χρυσό από τον Γρηγόρη Πολυχρονίδη στο μπότσια, χρυσό για τον Παύλο Μάμαλο και θα βρω και τους υπόλοιπους κάποια στιγμή που θα αδειάσω να τους αναφέρω εδώ ονομαστικά.
 
Top