Ολυμπιάδα 2012, Λονδίνο

SBE

¥
Με αφορμή το άρθρο που ανέφερε ο Νίκελ. Λέει:
Εκτός από τον Σιδέρη Τασιάδη, λοιπόν, τον Ελληνα-Γερμανό, άλλοι τέσσερις αθλητές με ρίζες ελληνικές αγωνίζονται με τα χρώματα της χώρας υποδοχής: ένας με τις ΗΠΑ, δύο με τη Βρετανία κι ένας με τη Νέα Ζηλανδία, ο νεοαποκτηθείς από τον ΠΑΟ...
Ποιοί έιναι αυτοί;
Κι επειδή με απασχόλησε αρκετά το ζητημα της υπηκοότητας και της συνείδησης τελευταία, και με αφορμή το ζήτημα με τον ελληνογερμανό, και για προσωπικούς λόγους, ενδιαφέρομαι για απόψεις. Πιστεύω ότι η καταγωγή της μητέρας και ο τόπος που περνάει κανείς τα παιδικά του χρόνια είναι καθοριστικότατα. Χωρίς να υπάρχει κι εκεί κανόνας, όμως.

SBE

¥
Νομίζω υπάρχει και ο τρόπος για την "ομορφιά" που κρύβεται εντέχνως με το κατάλληλο πορτοφόλι — αλλά κάτι τέτοια πετάω και τσινάει τρελά η SBE. :twit:
Καθόλου. Όλοι σχεδόν οι μεγαλοεφοπλιστές που έχω γνωρίσει είναι ωραίοι άντρες.
Αλλά έχει και μια βάση αυτό: ο προγονός τους με τα πολλά λεφτά αγόρασε την καλύτερη νύφη και επειδή αυτό γίνεται για πολλές γενιές, στο τέλος αραιώνουν τα άσχημα γονίδια και μόνο που και που βγαίνει κανένα τέρας. Βάλε και το ότι υπάρχει οικονομική δυνατότητα για να βελτιωθείς όσο γίνεται (με σπορ, με διακοπές, με περιποιήσεις, με κατάλληλη ένδυση κλπ), μεγάλο πλεονέκτημα, πριν ακόμα φτάσουμε στο πορτοφόλι.

SBE

¥
Ο ΠΑΟ μετράει για χώρα; Τι μαθαίνει κανείς...

Το'φαγα και δεν είναι εμφανές ότι προκειται για αναφορική πρόταση, Νεοζηλανδός ο νεοαποκτηθείς από τον ΠΑΟ

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Και αμφότερες είχαν φυσιολογική σωματική διάπλαση, όχι τις ακρότητες της κολύμβησης ή της γυμναστικής.
Οι μόνες αθλήτριες στην κολύμβηση που κάνουν άσχημο* σώμα είναι αυτές που πέφτουν πεταλούδα, και πρόσθιο. Οι του υπτίου και του ελευθέρου δεν έχουν και μεγάλη διαφορά από όσες ασχολούνται γενικώς με άλλα αθλήματα σε επίπεδο πρωταθλητισμού.

Mια που λέτε για ωραίες αθλήτριες (και αθλητές, ισότητα!),
Τσάκω: Oι πιο σέξι κολυμβητές των Ολυμπιακών (με τη σειρά: το 9 και το 4 :D)

SBE

¥
Kαι μερικές απορίες: πόσο κοστίζει ο πρωταθλητισμός;
Βρήκα αυτό το άρθρο, που λέει πόσο κοστίζει στις ΗΠΑ να γίνεις χειμερινός ολυμπιονίκης, αλλά οι χειμερινοί χρειάζονται και εργαλεία, και να ταξιδεύουν όπου έχει χιόνια κλπ. Ψάχνω για αντίστοιχες τιμές για στίβο, ομαδικά αγωνίσματα κλπ.
Ξέρω ότι για πολλά αγωνίσματα, τα αμερικάνικα πανεπιστήμια προσφέρουν υποτροφίες, που μετριάζει το κόστος για μια φτωχή χώρα. Έβλεπα προχτές στην τηλεόραση την Αλγερινή δρομέα που κέρδισε χρυσό στην Ατλάντα που είπε ότι πήγε σε αμερικάνικο πανεπιστήμιο με υποτροφία, χάρη στις αθλητικές της ικανότητες.
Λέγεται σαν δικαιολογία ότι πολλοί γονείς στην Ελλάδα διστάζουν να αφήσουν το παιδί τους να κάνει κάτι αβέβαιο, που θα επηρεάσει τη μόρφωσή του. Όμως υπάρχουν αθλήματα που δεν χρειάζεται να τα ξεκινήσεις με το που γεννιέσαι. Στο Καίμπριτζ, οι μισοί συμφοιτητές μου είχαν ξεκινήσει κωπηλασία με το κολλέγιό τους. Βέβαια, αυτοί που ήταν στην ομάδα είχαν ξεκινήσει πιο μικροί, αλλά γενικά δεν ξεκινάς σοβαρά πριν τα 16-17, οπότε δεν συγκρούεται με τις σχολικές επιδόσεις όσο π.χ. η γυμναστική. Και υπάρχει και το σπορ που θα ξεκινήσω κάποια στιγμή, η σκοποβολή, που είναι η μόνη ελπίδα για αθλητική διάκριση χωρίς σπουδαία φυσική κατάσταση.

SBE

¥
Συγγνώμη Παλάβρα, ο 2 κι ο 4 είναι ωραίοι; Σε ποιό παράλληλο σύμπαν;

Καθόλου. Όλοι σχεδόν οι μεγαλοεφοπλιστές που έχω γνωρίσει έιναι ωραίοι άντρες.
Αλλά έχει και μια βάση αυτό: ο προγονός τους με τα πολλά λεφτά αγόρασε την καλύτερη νύφη και επειδή αυτό γίνεται για πολλές γενιές, στο τέλος αραιώνουν τα άσχημα γονίδια και μόνο που και που βγαίνει κανένα τέρας. Βάλε και το ότι υπάρχει οικονομική δυνατότητα για να βελτιωθείς όσο γίνεται (με σπορ, με διακοπές, με περιποιήσεις, με κατάλληλη ένδυση κλπ), μεγάλο πλεονέκτημα, πριν ακόμα φτάσουμε στο πορτοφόλι.

Κρίμα που αυτό δεν συμφωνεί με την πραγματικότητα, εκτός κι αν σού αρέσει ο Μπιλ Γκέιτς, ο Ζάκερμπεργκ, ο Λάρι Πέιτζ, ο Σέργκεϊ Μπριν, ο Κάρλος Σλιμ και ο Μπερνάρ Αρνό.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Λέγεται σαν δικαιολογία ότι πολλοί γονείς στην Ελλάδα διστάζουν να αφήσουν το παιδί τους να κάνει κάτι αβέβαιο, που θα επηρεάσει τη μόρφωσή του.
Στην Ελλάδα παλιότερα, όταν ένας αθλητής έπαιρνε μετάλλιο σε πανελλαδικούς αγώνες, έμπαινε ΤΕΦΑΑ χωρίς εξετάσεις. Αν έπαιρνε καλή θέση σε πανευρωπαϊκό ή παγκόσμιο (τότε ήταν μέχρι 8η θέση, και συμπεριλαμβανόταν η σκυταλοδρομία) έμπαινε όπου ήθελε χωρίς εξετάσεις.

Όμως υπάρχουν αθλήματα που δεν χρειάζεται να τα ξεκινήσεις με το που γεννιέσαι. Στο Καίμπριτζ, οι μισοί συμφοιτητές μου είχαν ξεκινήσει κωπηλασία με το κολλέγιό τους. Βέβαια, αυτοί που ήταν στην ομάδα είχαν ξεκινήσει πιο μικροί, αλλά γενικά δεν ξεκινάς σοβαρά πριν τα 16-17, οπότε δεν συγκρούεται με τις σχολικές επιδόσεις όσο π.χ. η γυμναστική.
Νομίζω ότι αυτό εξαρτάται από το άθλημα. Για το κολύμπι που ξέρω να σου πω, εγώ ξεκίνησα στα 9 και ήμουν ήδη πολύ μεγάλη. Οι αθλητές που είχαν διακρίσεις σε παγκόσμια πρωταθλήματα είχαν ξεκινήσει το πολύ στα 4. Γενικώς, τα 15 είναι μια ηλικία στην οποία ο αθλητής δίνει μια καλή ιδέα για τις ικανότητές του, ξέρει δηλαδή ο προπονητής του αν θα πάει καλά, αν έχει δυνατότητες για παγκόσμιες ή ολυμπιακές διακρίσεις κλπ. Είναι μια ηλικία ήδη πολύ μεγάλη για τα περισσότερα κλασικά αθλήματα.

Γι' αυτό μου έκανε εντύπωση τότε επί Κεντέρη που δεν είχε ψυλλιαστεί κανείς τη ντόπα. Θέλω να πω, ένας αθλητής δεν ακούγεται πρώτη φορά στα 27 του - η ηλικία αυτή είναι στα όρια της απόσυρσης :)

...Γι' αυτό μου έκανε εντύπωση τότε επί Κεντέρη που δεν είχε ψυλλιαστεί κανείς τη ντόπα. Θέλω να πω, ένας αθλητής δεν ακούγεται πρώτη φορά στα 27 του - η ηλικία αυτή είναι στα όρια της απόσυρσης :)

Χμ... είμαι ο τελευταίος που θα προσέτρεχε σε υπεράσπιση του Κεντέρη, αλλά... Ο εν λόγω είχε διακριθεί ήδη από έφηβος, αλλά σε άλλο αγώνισμα (τα 400 μ.). Στη συνέχεια κάποιοι τραυματισμοί τον πήγαν πίσω και κατόπιν έκανε αυτήν την εξωπραγματική επιστροφή ως μέλος του ιπποφορβείου Τζέκου και με τους γνωστούς απίστευτους χρόνους στα 200 μ. Ο Κεντέρης δεν ήταν ένας άγνωστος, επομένως. Σε υποψίες έπρεπε να βάλει το γεγονός ότι από το τίποτε στο αγώνισμα πήγε κατευθείαν σε χρόνους κάτω από 20 δεύτερα (κι ο μόνος λόγος που δεν διέλυε παγκόσμια ρεκόρ ήταν το ότι τερμάτιζε πάντα πανηγυρίζοντας και κόβοντας ταχύτητα).

SBE

¥
Σχετικά με την ηλικία, που λέει η Παλάβρα, ο Λουλούδης της κωπηλασίας ήταν στην ομάδα της Οξφόρδης πέρσι, ετών 18 κι όλοι οι σχολιαστές λέγανε ότι θα εξελιχτεί σε μεγάλο ταλέντο, αφού ήδη τόσο μικρός είναι τόσο καλός. Και οι περισσότεροι κωπηλάτες της Αγγλίας φαίνεται να συνεχίζουν μετά τα 30 την κωπηλασία. Και στα ομαδικά πολλοί παίκτες είναι 25+. Προφανώς από τα 15 ή από τα πέντε, έδειξαν κάποια έφεση όλοι αυτοί, όπως είναι φυσικό.

Οι ολυμπιονίκες του 2004 αμείφθηκαν ιδιαίτερα πλουσιοπάροχα, και οι ποδοσφαιριστές το ίδιο. Εντούτοις κι εκεί υπήρχε γκρίνια ότι δεν ήταν αρκετά κλπ. Τελικά πόσα είναι αρκετά; Και επίσης, όταν ένας αθλητής απορρίπτει μια πρόταση, τα κριτήρια είναι μόνο η εθνική του συνείδηση ή η αμοιβή του;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Γι' αυτό μου έκανε εντύπωση τότε επί Κεντέρη που δεν είχε ψυλλιαστεί κανείς τη ντόπα. Θέλω να πω, ένας αθλητής δεν ακούγεται πρώτη φορά στα 27 του - η ηλικία αυτή είναι στα όρια της απόσυρσης :)
Μα ο Κεντέρης δεν είχε πρωτακουστεί τότε. 6ος στο παγκόσμιο εφήβων το 1993 ήταν, αλλά, σύμφωνα με την επικρατούσα αφήγηση, δεν είχε μπορέσει να βελτιωθεί αργότερα, ως ενήλικος, λόγω μιας μικρής ανισομέρειας των άκρων. Να πεις για άλλους και άλλες...

Σόρι, τα είπε ήδη (αναμενόμενο) ο Ρογήρος, αλλά δεν το είδα... :(

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και υπάρχει και το σπορ που θα ξεκινήσω κάποια στιγμή, η σκοποβολή, που είναι η μόνη ελπίδα για αθλητική διάκριση χωρίς σπουδαία φυσική κατάσταση.
Χμμ, χωρίς φυσική κατάσταση; Και τότε τι χρειάζονται όλοι αυτοί οι «αντιβιταμινικοί» κανονισμοί;

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Αυτό που εννοώ είναι ότι δεν δικαιολογείται το διάστημα που έκανε να ξαναεμφανιστεί, ούτε η υπερηχητική βελτίωσή του - ούτε καν η 6η θέση το '93, όταν ο Κεντέρης ήταν ήδη 20 χρονών. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει και η αφήγηση περί τραυματισμών, ανισομέρειας των άκρων κλπ. Και όλα αυτά, και 27, και τέτοιοι χρόνοι;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ε, ναι, όπως τα έγραψε με το σι και με το νύγμα ο Ρογήρος... :)