Αντιγράφω από το τεύχος 9-10 (2009) του Δελτίου Επιστημονικής Ορολογίας και Νεολογισμών της Ακαδημίας Αθηνών τμήμα της Εισαγωγής (σελ. 14-15) που έχει γράψει η κ. Αναστασία Χριστοφίδου και αφορά τα Κριτήρια επιλογής αθησαύριστων λέξεων ως νεολογισμών:
Το πρώτο κριτήριο είναι η εμφάνιση της λέξης σε έγκριτο ημερήσιο ή εβδομαδιαίο τύπο (συμπεριλαμβανομένων των ένθετων φυλλαδίων και των περιοδικών). Θεωρούμε ότι τα είδη λόγου που εμφανίζονται στον τύπο αντανακλούν πιστά και με πολυμέρεια τον λόγο που χρησιμοποιείται εν πολλοίς από την ελληνική γλωσσική κοινότητα.
Το δεύτερο κριτήριο αφορά στο περιεχόμενο του νεολογισμού, το οποίο πρέπει να σημασιοδοτεί μια ευρύτερη και μονιμότερη (όχι ευκαιριακή ή προσωπική), για την πραγματικότητα της γλωσσικής κοινότητας, έννοια.
Το τρίτο κριτήριο είναι ποσοτικό. Για να συμπεριλάβουμε μια λέξη στον κατάλογο των αθησαύριστων νεολογισμών, πέρα από τα ποιοτικά κριτήρια, τα οποία ίσχυαν και στα προηγούμενα τεύχη του Δελτίου Επιστημονικής Ορολογίας και Νεολογισμών, στον τόμο αυτό προσθέσαμε και το ποσοτικό κριτήριο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο. Για να καταγράψουμε μία λέξη ως νεολογισμό αποφασίσαμε ότι πρέπει να παρουσιάζει τουλάχιστον 50 εμφανίσεις στη μηχανή αναζήτησης Google. (Σημ. Επειδή οι εμφανίσεις στο Google αλλάζουν καθημερινά, οι αριθμοί εμφάνισης έχουν ενδεικτικό χαρακτήρα. Οι αριθμοί που παρατίθενται στον τόμο αφορούν στην περίοδο τελικής σύνταξης του καταλόγου αθησαύριστων νεολογισμών, δηλαδή το 2008.) Οι λέξεις που παρουσίαζαν έως 50 εμφανίσεις απορρίπτονταν, εκτός εάν κρίναμε ότι καλύπτουν έννοιες ιδιαίτερα σημαντικές για τη γλωσσική κοινότητα (βλ. και πιο πάνω). Όσες παρουσίαζαν περισσότερες από 50 εμφανίσεις καταγράφηκαν όλες, εκτός εάν ανήκαν σε εξειδικευμένο λεξιλόγιο. Σε αυτή την περίπτωση έπρεπε να έχουν τουλάχιστον τρεις εμφανίσεις στον ημερήσιο / εβδομαδιαίο, μη επιστημονικό, τύπο. Παραδείγματος χάριν, η λέξη 'βιοτοξίνη', που εμφανίζεται περισσότερες από 1.200 φορές στο Google, κυρίως όμως σε ειδικά επιστημονικά κείμενα, συμπεριλήφθηκε μόνο αφού βρέθηκε τρεις φορές στον ημερήσιο τύπο.
Το τέταρτο και αποφασιστικό κριτήριο είναι η απουσία των νεολογισμών από έγκυρα λεξικά της Ελληνικής, και συγκεκριμένα τα λεξικά: Μείζον Ελληνικό Λεξικό (1997) των Τεγόπουλου & Φυτράκη, Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (2008) του Γ. Μπαμπινιώτη, Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής (1998) του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη.