SBE
¥
Παρεμπιπτόντως, εγώ δεν θα πω "ναι, αλλά έχω ένα φίλο καθολικό...", θα πω, ναι άλλα μεγάλωσα σε πόλη με μεγάλο αριθμό καθολικών, έχω στενούς συγγενείς καθολικούς, συμμαθητές, φίλους κλπ. Ξέρω καθολικούς που είναι επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, εργάτες, οδηγοί λεωφορείου, αγρότες, μηχανικοί ιχ κλπ (και σίγουρα όλοι ξέρετε και μία τηλεπαρουσιάστρια, πεταχτούλα και τσαχπινούλα). Τουλάχιστον τρία- τέσσερα άτομα σε κάθε τμήμα στο γυμνάσιο ήταν καθολικοί. Και μεγάλωσα σε πόλη που η μητρόπολη των ΧΟ και η ρωμαιοκαθολική εκκλησία- που την ξέρω καλά από γάμους, βαφτίσια, κηδείες και πρώτες μεταλήψεις- βρίσκονται πενήντα μέτρα η μία από την άλλη- αμφότερες νεοκλασσικά κτίρια του 19ου αιώνα. Και που ο πολιούχος και προστάτης άγιος της πόλης είναι πολιούχος και προστάτης όλων των χριστιανών της πόλης και γίνονται συχνά πυκνά λειτουργίες και των δύο δογμάτων στο προσκύνημά του. Και ξέρω τουλάχιστον τρεις μικτές οικογένειες (και δε νομίζω να υπάρχει καθολική οικογένεια στην Πάτρα που να μην είναι μικτή).
Από την άλλη, διακρίσεις είδα στην Ξάνθη, που έζησα μια πενταετία. Οπότε ξέρω τη διαφορά.
Επομένως όταν ακούω για διακρίσεις από ανθρώπους που ποτέ στη ζωή τους δεν έχουν συναντήσει καθολικούς και απλώς παπαγαλίζουν την γνωστή φιλολογία, βγάζω σπυράκια. Και δεν καταλαβαίνω γιατί έγινε ζήτημα όταν έγινε ζήτημα (ή μάλλον, καταλαβαίνω μόνο γιατί η καθολική εκκλησία μπορεί να θέλει να το κάνει ζήτημα, όλοι οι άλλοι όχι).
Μωδ: από συζήτηση που ξεκίνησε εδώ.
Από την άλλη, διακρίσεις είδα στην Ξάνθη, που έζησα μια πενταετία. Οπότε ξέρω τη διαφορά.
Επομένως όταν ακούω για διακρίσεις από ανθρώπους που ποτέ στη ζωή τους δεν έχουν συναντήσει καθολικούς και απλώς παπαγαλίζουν την γνωστή φιλολογία, βγάζω σπυράκια. Και δεν καταλαβαίνω γιατί έγινε ζήτημα όταν έγινε ζήτημα (ή μάλλον, καταλαβαίνω μόνο γιατί η καθολική εκκλησία μπορεί να θέλει να το κάνει ζήτημα, όλοι οι άλλοι όχι).
Μωδ: από συζήτηση που ξεκίνησε εδώ.