Ομιλία του Γιάννη Σταυρακάκη
Τρεισήμισι λεπτά "σύντομη" εισαγωγή, από τον κύριο με το γκρίζο μαλλί, που έχει προβλημα με τη χρηση της ελληνικής.
Μετά εισαγωγή μέχρι το 14 λεπτό, χωρίς να λέει τίποτα και επιτέλους αρχίζει ο ομιλητής γύρω στο 25 να λέει πιο ουσιώδη κι εκεί συνειδητοποιώ ότι κάνει αναδρομή στη βιβλιογραφία αφήνοντας πολύ χαλαρή τη συνδεση με τα τρέχοντα [και μάλιστα τη γαλλόφωνη βιβλιογραφία], και κάπου εκεί το παράτησα παρόλο που το ffw μου λέει ότι αρχίζει να μιλάει για το ψητό γύρω στο 55.
Αχ, είχα ξεχάσει πως είναι οι ομιλίες στα ελληνικά...
Καλημέρα. Να πούμε μερικά πράγματα για να μην είμαστε παραπονιάρηδες. Πρώτα απ’ όλα, πολλοί ανεβάζουν εδώ λογιών λογιών πράγματα, χωρίς να ακολουθεί κανένα σχόλιο. Εδώ προσωπικές δουλειές ανεβάζουμε και ο σχολιασμός παραμένει από αναιμικός μέχρι μηδενικός, τόσο που ήρθε φίλη από άλλο φόρουμ να σχολιάσει ότι εμείς έχουμε πιει το αμίλητο νερό ενώ στο άλλο φόρουμ γίνεται ο χαμός — και εμείς ήμασταν ευγενικοί και πάλι δεν σχολιάσαμε.
Προτιμάμε να καταθέσουμε κάτι εδώ επειδή το φόρουμ είναι καλαίσθητο και νοικοκυρεμένο, επειδή έχει πολλούς ιδιοκτήτες, που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να έχει μεγαλύτερη ζωή από τη μέση, επειδή έχει ανθρώπους που δεν θα αφήσουν μια συζήτηση να ξεπεράσει κάποια όρια, επειδή προτιμούμε τα λίγα και καλά από τα πολλά και τρέχα γύρευε. Σίγουρα δεν καταθέτουμε κάτι εδώ για να προκαλέσει μια συζήτηση που θα δείχνει ότι φιλοξενούμε τουλάχιστον μισή ντουζίνα εξειδικευμένους επιστήμονες της κάθε κατηγορίας που επίσης δεν έχουν άλλη δουλειά από το να καταθέτουν σε φόρουμ τις απόψεις τους για κάθε θέμα. Δόξα τω διαδικτυακώ θεώ, οι άνθρωποι με ειδικεύσεις που μας τιμούν με την παρουσία τους καταθέτουν περισσότερα κείμενα απ' όσα θα μπορούσαμε να ελπίσουμε σε ένα φόρουμ που στο κάτω κάτω δεν πληρώνει.
Από την άλλη, η SBE, που είναι η μόνη που σχολίασε την ομιλία με τον ιδιότυπο τρόπο της, είναι γνωστή «ξινή». Για ταινία του 8.2/10 μάς είπε ότι τη βρήκε απλώς ευχάριστη. Για μια από τις παλιές δουλειές μου για την οποία είμαι περήφανος, βρήκε να πει ότι αυτά δεν ενδιαφέρουν πια! Από την άλλη, αν ήμασταν φόρουμ που πληρώνει, θα την πληρώναμε για να γράφει μ’ αυτόν τον τρόπο. Κάθε φόρουμ χρειάζεται την SBE του.
:)
Εγώ τώρα, ειδικότερα, να ζητήσω συγγνώμη που δεν ανίχνευσα σωστά το σκοπό την ανάρτησης ή το κεντρικό νόημα της ομιλίας (την οποία, πού θα πάει, θα την ακούσω κάποια στιγμή). Ωστόσο, κατέθεσα κάποια προσωπική άποψη για τον λαϊκισμό που διαφέρει από την άποψη του ομιλητή. Δεν αξίζει αυτό το σχόλιό μου; Δεν έπαιξα καλά το πινγκ πονγκ; Δεν είναι αρκετά έγκυρο ώστε να συζητηθεί; Γιατί να αρπαχτούμε από ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας και να μην αξιοποιήσουμε την κατάθεση που μπορεί να έχει απόδοση;
Βάλ' το στα γλωσσικά. Θα προτείνω το high maintenance.Δύσκολη, που δύσκολα ευχαριστιέται. Να το βάλω στα γλωσσικά;
Σε ό,τι αφορά το σχόλιό σου για τον λαϊκισμό, φυσικά και αξίζει να συζητηθεί. 1-2 διασαφηνιστικά ερωτήματα. Απ' ό,τι καταλαβαίνω ταυτίζεις τον λαϊκισμό με την δημαγωγία, θεωρείς δηλαδή ότι ο λαϊκισμός είναι πάντα κακόσημος, σωστά; Επίσης, με βάση τον ορισμό που παρέθεσες τον ταυτίζεις με τα πολιτικά άκρα και με βάση κάποιο άλλο γραφτό τον θεωρείς βασικό πρόβλημα ( της πολιτικής, της κρίσης, της αδυναμίας διεξόδου από την κρίση; όλων αυτών; ) Προκύπτει επομένως ότι το πρόβλημα είναι γενικώς τα άκρα; Και ότι ο λαϊκισμός της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς δεν έχει ποιοτικές διαφορές στους στόχους, τις πρακτικές, στην ίδια του την έκφραση ως γλώσσα και ως ιδεολογία;