Οικολογικά καθαριστικά, εντομοκτόνα και απωθητικό μυρμηγκιών

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Με το λευκό ξίδι όχι, στο ίντερνετ τουλάχιστον. Σήμερα αύριο θα πάω στα Lidl, και θα επανέλθω - όχι τίποτ' άλλο, αλλά το φτηνό που παίρνω από το σουπερμάρκετ (0,20 λεπτά ευρώ :twit:) βάφει, και δεν κάνει για να το βάζεις στα ρούχα.


Α, για λευκαντικό άρχισα να χρησιμοποιώ μαγειρική σόδα στη θήκη του απορρυπαντικού (μαζί με απορρυπαντικό). Προς το παρόν, δεν έχω επιπλοκές, και τα άσπρα δεν έχουν κιτρινίλες.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Να σου πω, είναι όντως λευκό ξίδι, ή είναι ξίδι από λευκό κρασί; Υπάρχει διαφορά, πρόσφατα το έμαθα. Το λευκό ξίδι είναι άσπρο σαν βότκα, δεν έχει καθόλου χρώμα.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καταλαβαίνετε βέβαια ότι η επίδραση των ουσιών που χρησιμοποιούνται είναι διαφορετική και στα μηχανήματα --δεν ξέρω π.χ. αν το καθαρό ξίδι, η γνήσια σόδα, η ποτάσα επηρεάζουν τα μέταλλα περισσότερο ή λιγότερο...
 

Elsa

¥
Γνήσιο λευκό ξύδι (sic), 6 βαθμών, χωρίς στοιχεία για τα σταφύλια. Λες η πονηριά να κρύβεται στο υ; :p
Είναι σχεδόν διαφανές με μια υποψία κίτρινου, σαν τεκίλα περισσότερο παρά σαν βότκα...
Τώρα διάβασα το άρθρο στη Βίκι, δε μου φαίνεται σαν προϊόν απόσταξης, μυρίζει λίγο πιο απαλά από το κανονικό. Λες να αραιώνουν το κόκκινο; :confused:
 

daeman

Administrator
Staff member
Λευκό ξίδι "Μετέωρα" στο Σκλαβενίτη, 0,75€ τα 400ml! :)

Το χρησιμοποιούμε στο σπίτι αραιωμένο για τον καθαρισμό των χαλιών (δεν αφήνει σημάδια, όμως είναι σκούρα τα χαλιά οπότε δεν ξέρω). Έψαξα να βρω για να δω τι γράφει στη συσκευασία, αλλά δυστυχώς ξεμείναμε. Έχω μια αμυδρή ανάμνηση της λέξης απόσταγμα, ωστόσο με τόσες λέξεις που ζογκλάρω κάθε μέρα, δεν είμαι καθόλου βέβαιος.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Βρήκα (και αγόρασα) πολύ φτηνά αιθέρια έλαια εδώ. Λευκό ξίδι πουθενά, ωστόσο :(
 

SBE

¥
Επειδή έχασα μερικά μηνύματα και βλέπω σύγχυση ως προς το λευκό ξίδι, όπως λέει η παλάβρα, το ξίδι από λευκό κρασί, το οποίο έχει το χρώμα του λευκού κρασιού περίπου, παλιά το έβγαζε μόνο η Τοπ κι όχι από πάντα, από τη δεκαετία του '80 περίπου και ήταν το γκουρμέ ξίδι τους (μετά γίναμε όλοι γευσιγνώστες). Το κανονικό ξίδι ήταν πάντα αυτό το θολό καφέ-κόκκινο χρώμα κι εμείς το αγοράζαμε χύμα από την οινοποιία της γειτονιάς, πήγαινες με το μπουκάλι σου και σου το γέμιζαν.

Οι βόρειοι που δεν έχουν σταφύλια έχουν το άλλο ξίδι, που είναι διαφανές σα νερό, παράγεται εργαστηριακά με απόσταξη βύνης και είναι διάλυμα οξικού οξέος μέχρι και 20%, δηλαδή είναι πιο δυνατό από το άλλο και γι'αυτό είναι πιο δραστικό στα άλατα κλπ.

Επειδή εδώ στα ξένα το κρασόξιδο είναι ακριβό, για οικιακή χρήση έχουμε το άλλο, αλλά η εμπειρία μου είναι ότι κανένα ξίδι δεν κάνει τίποτα στα άλατα.
Τα τζάμια τα καθαρίζουν όλα τα ξίδια.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Τα άλατα καθαρίζουν με το ξίδι, απλώς πρέπει να μείνει - μπορείς να βρέξεις, π.χ. ένα ύφασμα με διάλυμα ξιδιού 1-1, να το αφήσεις στην μπαταρία σου και μετά από κανένα εικοσάλεπτο να το βγάλεις.

Εγώ ψάχνω λευκό ξίδι για να φτιάξω το μαλακτικό που γράφω παραπάνω, αλλά φευ!
 

SBE

¥
Αν βάλεις κιτρικό οξύ (ξινό, σκόνη δηλαδή) και νερό δεν θα γίνει φυσικά η μετατροπή του σε οξικό οξύ; Κάνας χημικός;
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Μη μου βάζεις ιδέες, ο Δαιμάνος είναι διακοπές, η Αλεξάνδρα δεν ξέρω, με βλέπω να ανατινάζομαι! :D
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member

Elsa

¥
Παλάβρα, το λευκό ξίδι της μάρκας Μετέωρα, το βρήκα και σε Καρφούρ. Δεν ξέρω αν είναι το αυθεντικό λευκό, αλλά μυρίζει λιγότερο ξιδίλα από το καφέ. Εγώ το έβαλα σαν μαλακτικό ρούχων στο πλυντήριο με λίγες σταγόνες βάμμα λεβάντας (αυτό είχα, αυτό έβαλα) και έκανε πολύ καλή δουλειά!
Το ξινό, το λεγόμενο και λεμόντοζο στη Βόρεια Ελλάδα, δεν έχει σχέση με το ξίδι. Αν δεν κάνω λάθος, άλλο κιτρικό κι άλλο οξικό οξύ.
 

daeman

Administrator
Staff member
Αν βάλεις κιτρικό οξύ (ξινό, σκόνη δηλαδή) και νερό δεν θα γίνει φυσικά η μετατροπή του σε οξικό οξύ; Κάνας χημικός;

Όχι, :) κι άμα γινότανε απ' το λεμόνι ξίδι, τότε τα μαρουλόφυλλα θα τα 'κανα κοψίδι :D
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Καθάρισα καμένα λίπη στο φούρνο μου ως εξής: άλειψα το φούρνο με πάστα μαγειρικής σόδας (σόδα + νερό μέχρι να γίνει σαν οδοντόκρεμα περίπου), άναψα το φούρνο να ζεσταθεί λίγο, ψέκασα με ξινό, και σκούπισα με σφουγγαράκι (αν και θα ήταν καλύτερα με βετέξ, γιατί με ταλαιπώρησε). Ο φούρνος καθάρισε, και εγώ δεν πέθανα από τις αναθυμιάσεις :)

Επίσης, ανακάλυψα κι αυτό το ωραίο ιστολόγιο: http://noikokyrokoritso.blogspot.com/
 

daeman

Administrator
Staff member
Λευκό ξίδι "Μετέωρα" στο Σκλαβενίτη, 0,75€ τα 400ml! :)

Κρασόξιδο "Μετέωρα", από το τοπικό πρατήριο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμπάκας που το παρα+συσκευάζει,
1,5€ τα 2 lt. Πληροφορίες εντός. Θα πάω μια μέρα να δω τι άλλο έχει και πόσο, δεν ξέρω όμως πότε θα τα καταφέρω.
 

Elsa

¥
Α, το ξέχασα. Βρήκα λευκό ξίδι (ελληνικό) στο Lidl, 0,69€ η συσκευασία του ενός λίτρου. :-)
 

daeman

Administrator
Staff member
[...]Επειδή εδώ στα ξένα το κρασόξιδο είναι ακριβό, για οικιακή χρήση έχουμε το άλλο, αλλά η εμπειρία μου είναι ότι κανένα ξίδι δεν κάνει τίποτα στα άλατα. [...]

Η δική μου εμπειρία είναι εντελώς αντίθετη. Με ξίδι - από κρασί συνήθως, σε αραιό και χλιαρό διάλυμα με νερό - λαμπικάρω την καφετιέρα, τον βραστήρα, όποια συσκευή πιάσει άλατα στο σπίτι, αντί να μοσχοπληρώνω τις σκόνες αφαλάτωσης που πλασάρουν οι κατασκευαστές (9€ για σακουλάκι δύο χρήσεων μού ζητούσαν για την καφετιέρα). Στον βραστήρα ιδίως, που βλέπεις το εσωτερικό, την πρώτη φορά εντυπωσιάστηκα βλέποντας πόσο γρήγορα έσπαγαν τα κομμάτια των αλάτων που είχαν κατακαθίσει στον πάτο. Και μετά βράζει πιο γρήγορα το νερό βέβαια, άρα και οικονομία στην ενέργεια.
Οξύ + άλας -> νέο άλας + νέο οξύ, και καλό ξέπλυμα μετά να απομακρυνθεί το νέο άλας (πριν προλάβει να κατακαθίσει σαν ίζημα), σαν καινούργια γίνονται. Δοκίμασέ το.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Εννοείται ξίδι για τα άλατα, είναι θαυματουργό.
(Και για τις ψείρες, πάλι ξίδι λέει. :))
 
Top