Ιδού κάποιες έξτρα ερωτήσεις, πιο πολύ προς επιβεβαίωση ότι καταλαβαίνω τις απαντήσεις σας:
Αυτό το "εάν δεν είσαι ακόμη επαγγελματίας ματαφράστρια", δεν το καταλαβαίνω. Προφανώς θεωρώ τον εαυτό μου μεταφράστρια. Από τη στιγμή που πληρώνομαι -έστω και αστεία ποσά- φαντάζομαι θα μπορούσα να θεωρηθώ "επαγγελματίας" για την Εφορία. Γι'αυτό άλλωστε το μετ. γραφείο κόβει αποδείξεις. Η ερώτηση εδώ είναι τι θεωρείται "επαγγελματίας μεταφράστρια" για την Εφορία; Μόνο όσοι μεταφραστές είναι ΕΛΕ θεωρούνται "επαγγελματίες"; Δεν θεωρούνται οι μεταφραστές εν γένει ΕΛΕ;
Φυσικά, αν ήμουν "ερασιτέχνης" δεν θα πληρωνόμουν καθόλου κι ούτε θα έπρεπε να δηλώνω τίποτα στην Εφορία. Ή όχι;
OK, ερώτηση επ'αυτού παρακάτω.
Ναι, αυτό το κατάλαβα :).
Η ερώτησή μου αφορούσε το τι να κάνω: να κόψω τιμολόγιο ή να τους ζητήσω να μου κόψουν αποδείξεις/τίτλους. Κατάλαβα από την απάντησή σας ότι οι τίτλοι στο παρόν στάδιο είναι ΟΚ.
Δεν είναι οι μεταφράσεις ελευθέριο επάγγελμα;
(Μάλλον επιστρέφουμε σ'αυτό που γράψατε παραπάνω περί "επαγγελματία μεταφραστή", ε;)
OK, εδώ ήθελα να ρωτήσω για επιβεβαίωση το εξής: το μετ. γραφείο εκδίδει 1 απόδειξη κάθε τρίμηνο για όλα τα πρόντζεκτς που ολοκληρώθηκαν μέσα στο διάστημα αυτό. Άρα μιλάμε για αυτές τις αποδείξεις (τίτλους) έτσι; να μην ξεπερνούν τις 2 ανά 6μηνο.
Γιατί στην αρχή το διάβασα ότι δεν μπορώ να κάνω πάνω από δύο πρόντζεκτς το 6μηνο, χωρίς να θεωρηθώ "επιχειρηματίας", που είναι λίγο τρελό αφού -όπως γνωρίζετε- μερικά "πρόντζεκτς" είναι απλά μία σελίδα πρωτοτύπου (<400 λέξεις) προς μετάφραση. Αν μετράνε με την εργασία, και θλελυν μάξιμουμ 2 το εξάμηνο, μάλλον θεωρούμαι επιχειρηματίας ή μη-περιστασιακός επαγγελματίας για την Εφορία!
Αν όμως αυτό που μετρά η Εφορία είναι οι αποδείξεις που κόβει το γραφείο, τότε είμαι εντάξει αφού όντως βγάζουν 2 το εξάμηνο για όλους μας ανεξαρτήτως όγκου δουλειάς που έχει ο καθένας.
Α, οπότε "αυτόματα" θα υπάρχουν στην επόμενη Ε1 που θα συμπληρώσω στο taxisnet;
Γνωρίζετε τι ποσοστό παρακρατείται; (Προφανώς ρωτάω για να δω τι θα μένει στην τσέπη μου. Η αμοιβή ανά λέξη είναι γελοία. Δεν ξέρω αν είναι η μικτή, δηλ. πριν την παρακράτηση του φόρου. Αν είναι, την έβαψα, ούτε για καφέ δεν βγαίνει. )
OK, good to know. Ο εκδότης του τίτλου έχει την ευθύνη αν οι τίτλοι δεν φανούν στο πεδίο του Ε1 της δήλωσής μου; Μπορεί δηλ. να μην τα δήλωσε; Ή μπορεί να είναι απλά λάθος του taxis?
Urgh. Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα περισσότερο.
Γενικά νομίζω ότι κατάλαβα τι γίνεται, απλώς θα εκτιμούσα μια επιβεβαίωση στα παραπάνω.
Ευχαριστώ και πάλι.
1. Εάν δεν είσαι ακόμη επαγγελματίας μεταφράστρια, μπορείς να μην κάνεις ακόμη έναρξη. Εάν οι τίτλοι κτήσης που θα λαμβάνεις είναι εντάξει συμφ. ΚΦΕ & ΚΦΑΣ, τότε με την Εφορία δεν θα έχεις πρόβλημα, μέχρι τα 5000€ ετησίως. (Ωστόσο αυτό δεν εγγυάται και πως δεν θα έχεις πρόβλημα με τον ΟΑΕΕ αργότερα, όταν έρθει η ώρα να κάνεις κανονικά έναρξη.)
Αυτό το "εάν δεν είσαι ακόμη επαγγελματίας ματαφράστρια", δεν το καταλαβαίνω. Προφανώς θεωρώ τον εαυτό μου μεταφράστρια. Από τη στιγμή που πληρώνομαι -έστω και αστεία ποσά- φαντάζομαι θα μπορούσα να θεωρηθώ "επαγγελματίας" για την Εφορία. Γι'αυτό άλλωστε το μετ. γραφείο κόβει αποδείξεις. Η ερώτηση εδώ είναι τι θεωρείται "επαγγελματίας μεταφράστρια" για την Εφορία; Μόνο όσοι μεταφραστές είναι ΕΛΕ θεωρούνται "επαγγελματίες"; Δεν θεωρούνται οι μεταφραστές εν γένει ΕΛΕ;
Φυσικά, αν ήμουν "ερασιτέχνης" δεν θα πληρωνόμουν καθόλου κι ούτε θα έπρεπε να δηλώνω τίποτα στην Εφορία. Ή όχι;
2. Ναι, εφόσον έχεις κάνει έναρξη. Με το τρέχον καθεστώς σου, όμως, θα έχεις πρόβλημα αν δεν ομαδοποιείς τις τιμολογήσεις, έτσι ώστε να μην είναι ποτέ πάνω από δύο (2) ανά κυλιόμενο διάστημα έξι μηνών (βλ. παρακάτω § 5).
OK, ερώτηση επ'αυτού παρακάτω.
3. Στην παρούσα κατάστασή σου (δλδ προ έναρξης εργασιών) «σου εκδίδουν (παναπεί κόβουν) τίτλο κτήσης».
Ναι, αυτό το κατάλαβα :).
Η ερώτησή μου αφορούσε το τι να κάνω: να κόψω τιμολόγιο ή να τους ζητήσω να μου κόψουν αποδείξεις/τίτλους. Κατάλαβα από την απάντησή σας ότι οι τίτλοι στο παρόν στάδιο είναι ΟΚ.
4. ΚΩΔΙΚΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ, Άρθρο 1 — Υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών«1. Κάθε ημεδαπό πρόσωπο των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 2 και των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 101 του ν.2238/1994, κοινοπραξία, κοινωνία ή νομική οντότητα που ασκεί δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια και αποβλέπει στην απόκτηση εισοδήματος από εμπορική ή βιομηχανική ή βιοτεχνική ή γεωργική επιχείρηση ή από ελευθέριο επάγγελμα ή από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση, καθώς και οι αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, έχει τις υποχρεώσεις του παρόντος νόμου σχετικά με την τήρηση βιβλίων, έκδοση στοιχείων και υποβολή δεδομένων για διασταύρωση.
2. Τις υποχρεώσεις της προηγουμένης παραγράφου έχει και κάθε αλλοδαπό πρόσωπο ή νομική οντότητα που αποκτά πραγματική-φυσική επαγγελματική εγκατάσταση στην ελληνική επικράτεια ή ασκεί δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια αποβλέποντας στην απόκτηση εισοδήματος από εμπορική ή βιομηχανική ή βιοτεχνική ή γεωργική επιχείρηση ή από ελευθέριο επάγγελμα ή από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση. Εξαιρετικά, τις υποχρεώσεις αυτές έχει και κάθε αλλοδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που δεν έχει εγκατάσταση στην ελληνική επικράτεια, εφόσον ανεγείρει ακίνητο κυριότητάς της εντός της ελληνικής επικράτειας ή πραγματοποιεί σε τέτοιο ακίνητο προσθήκες ή επεκτάσεις. Τα αναφερόμενα στο προηγούμενο εδάφιο δεν ισχύουν για τα πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 3.»
Δεν είναι οι μεταφράσεις ελευθέριο επάγγελμα;
(Μάλλον επιστρέφουμε σ'αυτό που γράψατε παραπάνω περί "επαγγελματία μεταφραστή", ε;)
5. Τι συνιστά «συστηματική» (κι επομένως μη-περιστασιακή) εργασία (ΚΦΕ: Άρθρο 3, παρ. 21 Ν 4172/2013):«Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου ως «επιχειρηματική συναλλαγή» θεωρείται κάθε μεμονωμένη ή συμπτωματική πράξη με την οποία πραγματοποιείται συναλλαγή ή και η συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά με σκοπό την επίτευξη κέρδους. Κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων.»
OK, εδώ ήθελα να ρωτήσω για επιβεβαίωση το εξής: το μετ. γραφείο εκδίδει 1 απόδειξη κάθε τρίμηνο για όλα τα πρόντζεκτς που ολοκληρώθηκαν μέσα στο διάστημα αυτό. Άρα μιλάμε για αυτές τις αποδείξεις (τίτλους) έτσι; να μην ξεπερνούν τις 2 ανά 6μηνο.
Γιατί στην αρχή το διάβασα ότι δεν μπορώ να κάνω πάνω από δύο πρόντζεκτς το 6μηνο, χωρίς να θεωρηθώ "επιχειρηματίας", που είναι λίγο τρελό αφού -όπως γνωρίζετε- μερικά "πρόντζεκτς" είναι απλά μία σελίδα πρωτοτύπου (<400 λέξεις) προς μετάφραση. Αν μετράνε με την εργασία, και θλελυν μάξιμουμ 2 το εξάμηνο, μάλλον θεωρούμαι επιχειρηματίας ή μη-περιστασιακός επαγγελματίας για την Εφορία!
Αν όμως αυτό που μετρά η Εφορία είναι οι αποδείξεις που κόβει το γραφείο, τότε είμαι εντάξει αφού όντως βγάζουν 2 το εξάμηνο για όλους μας ανεξαρτήτως όγκου δουλειάς που έχει ο καθένας.
6. Δεν χρειάζεται να τους καταθέσεις κάπου, θα τους βρεις (μαζί με τα σχετικά ποσά, κρατήσεις κλπ) σε ειδικό πεδίο τού Ε1 σου, όταν με το καλό έρθει η ώρα να το συμπληρώσεις. Και φυσικά θα πρέπει να κάνεις δήλωση, διότι λογικά (αν δεν βγάζεις τεκμαρτό εισόδημα) θα έχεις επιστροφή απ' τον παρακρατηθέντα φόρο.
Α, οπότε "αυτόματα" θα υπάρχουν στην επόμενη Ε1 που θα συμπληρώσω στο taxisnet;
Γνωρίζετε τι ποσοστό παρακρατείται; (Προφανώς ρωτάω για να δω τι θα μένει στην τσέπη μου. Η αμοιβή ανά λέξη είναι γελοία. Δεν ξέρω αν είναι η μικτή, δηλ. πριν την παρακράτηση του φόρου. Αν είναι, την έβαψα, ούτε για καφέ δεν βγαίνει. )
7. Αυτά αφορούν τον εκδότη του τίτλου κτήσης, όχι εσένα. (Εσύ ανησυχείς μόνον εάν δεν βρεις τους αντίστοιχους τίτλους κτήσης στο πεδίο τού Ε1 για το οποίο μίλησα στην § 6 ανωτέρω.)
OK, good to know. Ο εκδότης του τίτλου έχει την ευθύνη αν οι τίτλοι δεν φανούν στο πεδίο του Ε1 της δήλωσής μου; Μπορεί δηλ. να μην τα δήλωσε; Ή μπορεί να είναι απλά λάθος του taxis?
Urgh. Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα περισσότερο.
Γενικά νομίζω ότι κατάλαβα τι γίνεται, απλώς θα εκτιμούσα μια επιβεβαίωση στα παραπάνω.
Ευχαριστώ και πάλι.