Ναι, το δεύτερο. Το πρώτο είναι ταμάμ για το "Όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι...".
... Το πραγματικό νόημα μάλλον είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις του κεφαλιού σου όταν οι πράξεις σου έχουν συνέπειες για τους άλλους. Ή, αντιστρόφως, αν σκοπεύεις να κάνεις κάτι ρισκαρισμένο ή εκκεντρικό, τις συνέπειες πρέπει να τις υφίστασαι μόνο εσύ, δεν μπορείς να πάρεις στον λαιμό σου κι άλλους χωρίς να τους λογαριάζεις. ...
+1. Ευελιξία και αυτονομία —μη επιβάρυνση άλλων κι επομένως ανάληψη αποκλειστικά ιδίων ευθυνών— μου δίνει η παροιμία, όχι αδυναμία συνεργασίας. Τη χρησιμοποιώ συχνά με αυτήν ακριβώς τη σημασία, ότι προτιμώ να χορεύω μοναχός για να μην τραβολογώ, να μη σπρώχνω, να μην τσαλαπατώ και να μην πηδώ τους άλλους, παρότι δε θα πω όχι και σε ομαδικά εγχειρήματα, αρκεί να χορεύουμε όλοι στον ίδιο σκοπό και με τα ίδια βήματα,
ανάλογα με τα καθήκοντα του καθενός βέβαια, γιατί αλλιώς χορεύει ο πρώτος που σέρνει το χορό, αλλιώς ο δεύτερος που τον βαστά, αλλιώς οι μεσιανοί, αλλιώς ο τελευταίος, να πηδούμε στους ίδιους χρόνους, για να μην είναι της αρκούδας ο χορός, ούτε «
Ο ένας χατζής, ο άλλος χατζής, ποιος θα γίνει μπογιατζής;» που ίσως μπορεί να ταιριάξει στο πρώτο παράδειγμα του δόκτορα με του καθενός το μακρύ και το κοντό, εφόσον οι συνθήκες είναι τέτοιες.
Έχω γίνει μερικές φορές μπογιατζής επειδή οι άλλοι βαστούσανε μπογιά αλλά κανείς δεν έπιανε πινέλο, γιατί όλοι θέλανε το χατζηλίκι μόνο και το χαρτζιλίκι, στην πλάτη μου. Μα πέντε ζάλα, πέντε ζάλα όλοι, όχι ένα εσύ, ένα εγώ, ένα εσύ και ξανά ένα εσύ, ένα εγώ, ένα εσύ.
Το μοναχό τ' αρνί το τρώει ο λύκος, αλλά ο λύκος
(κι ο Νίκος) έχει το σβέρκο χοντρό γιατί κάνει μόνος τις δουλειές
του.
Αν είναι δουλειές όλων, τότε κι ο λύκος στην αγέλη πάει. Όποιος μπει στο χορό πρέπει να χορεύει όπως λαλούν τα όργανα, κι αντικριστό χορό δε χορεύεις μόνος σου.
Μα
Ωσάν το έρημο δεντρί που 'ναι στ' αόρι απάνω
μ' αρέσει να 'μαι αμοναχός, με τσι πολλούς δεν κάνω
Σας μπέρδεψα αρκετά ή να χώσω κι άλλα;
Είναι σοβαρό το θέμα πάντως, γι' αυτό προτείνω να συστήσουμε μια επιτροπή ώστε να μη λυθεί ποτέ. :devil:
...
Δηλαδή αν είναι να κατεβάζουμε τσάμπα θεωρίες, ορίστε μία: η παροιμία αυτή είναι απόσταγμα της καταπίεσης του ελληνικού λαού από τον τούρκο δυνάστη που οδήγησε στον πόθο για ανεξαρτησία. Αμ, πώς!
Μη με τσιγκλάς, γιατί θα νατσουλίσω.