Σοβαρά θέλω να συζητήσουμε αλλά όχι κομματικά. Δεν με ενδιαφέρει να μου πεις τι έγινε τους 5 μήνες, αλλά τα τελευταία 5 χρόνια. Και εγώ βρίσκω λάθη πολλά στους 5 μήνες. Δεν είμαι οπαδός, είμαι πολίτης. Μόνο οι οπαδοί ειρωνεύονται, κράζουν και λοιδωρούν καθετί, επειδή δεν το κάνει η δική της κομματική προτίμηση και το έχω δει ουκ ολίγες φορές και εδώ από ορισμένους (λίγους ευτυχώς) και γι' αυτό απείχα. Αλλά τώρα έχουμε την πολυπόθητη συμφωνία και είπα να ακούσω τη δική σας γνώμη που ξέρω πόσο τη θέλατε. Εγώ επαναλαμβάνω ότι δεν ήθελα τη ρήξη, αλλά όχι και συμφωνία πάση θυσία. Επίσης, το δικό μου σχόλιο είναι ότι θέλω να πιστέψω ότι θα έρθει η ανάπτυξη, θα έρθει η ανάκαμψη, θα γίνουμε πρωτίστως πολίτες με συνείδηση και παιδεία. Όλα αυτά ήταν τα θέλω μου από μικρός και δεν τα είδα ποτέ και τα θεωρώ και αιτία της τωρινής μας κατάστασης. Επίσης, δεν μου πήγε ποτέ στη ζωή μου ο ρόλος της Κασσάνδρας, αλλά ακόμα και τις καλύτερες προθέσεις να έχει ο τωρινός πρωθυπουργός, δεν βλέπω πώς μπορούν να πετύχουν όλοι αυτοί οι στόχοι και το πρωτογενές να γίνει 3,5 το 2018 (μεταξύ πολλών άλλων), ώστε να μη συζητάμε πάλι τα ίδια σε 3 χρόνια. Τέλος, δεν βλέπω πώς και πότε θα καλυτερεύσει η ζωή των ανθρώπων, ώστε να φτάσει σε ένα αξιοπρεπές (λέξη της γλώσσας μας και όχι του Σύριζα) επίπεδο. Δεν ξέρω πόσο έχετε επηρεαστεί εσείς που κυρίως μιλάτε σε αυτά τα θέματα και διαχειρίζεστε τη Λεξιλογία, αλλά απ' όσο ξέρω υπάρχει σίγουρα κόσμος που έχει επηρεαστεί περισσότερο και από εσάς και από μένα. Και αυτός είναι ο γνώμονας, όχι ας πούμε οι πλούσιοι που έγιναν λιγότερο πλούσιοι, αλλά πάντα θα έχουν ευκαιρίες... Είναι ο μέσος πολίτης που έχασε τη δυνατότητα μέσω της δουλειάς του να πραγματοποιήσει αυτά που μέσω της δουλειάς του, επαναλαμβάνω, ήταν αυτονόητα για τον ίδιο και τα παιδιά του. Μεγάλο θέμα με πολλές παραμέτρους, αλλά πολύ σημαντικό για μένα τον ίδιο και για τους γύρω μου...
Συμφωνώ με τον νίκελ στη σοβαρότητα και την ευκαιρία που μας δίνεται να αναμορφώσουμε το κράτος και πραγματικά εύχομαι με όλη μου την καρδιά να το πετύχει.
Και περνάω στα σημεία για τον δόκτορα:
1) «Λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή». Κι εγώ έχω δουλέψει Πάσχα και Πρωτοχρονιά, αλλά λόγω της φύσης της δουλειάς μου από την οποία πληρώνομαι ή πληρωνόμουν άμεσα. Κι επειδή το κάνω εγώ, δεν σημαίνει πως θέλω να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Ουτοπικό μεν, αλλά θα ήθελα και οι μεταφραστές να έχουν σαββατοκύριακα και αργίες, όχι να τα χάσουν οι άλλοι!
Με τι μισθό και εργασιακές συνθήκες θα δουλεύουν οι υπάλληλοι τις Κυριακές; Θολό το τοπίο. Και τι τσουνάμι θα ξεκινήσει αυτό; Μήπως και οι δημόσιες υπηρεσίες που λες; Οι ιδιωτικές; Οι βιομηχανίες; Τα σχολεία; Και αυτοί που θα δουλεύουν 24/7 με 200 ευρώ τον μήνα θα λογίζονται ως εργαζόμενοι που ζουν τη ζωή τους ή ως άνεργοι; Και οι μητέρες τι θα κάνουν; Οι οικογένειες θα υπάρχουν; Και μη μου πείτε δα ότι δεν προλαβαίνετε να κάνετε τα ψώνια σας 6 μέρες και περιμένετε την Κυριακή για να τα κάνετε! Ας μας δώσουν και αυξήσεις τότε για να τα ξοδεύουμε τις Κυριακές... :)
2) «Υλοποίηση όλων των συστάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ». Καλά και κακά μέτρα. Όλα ανεξαιρέτως πρέπει να εφαρμοστούν όμως. Χωρίς κουβέντα ή δυνατότητα προσαρμογής στα ελληνικά δεδομένα.
3) «Ιδιωτικοποίηση της ενέργειας». Ποιος θα την πάρει και με τι αντίτιμο; Μεγάλη ιστορία... Σε δύσκολη συγκυρία θα ξεπουλήσεις τον λιγνίτη (φυσικό πλούτο) στον Μπόμπολα ή σε γερμανικές εταιρίες; Ή σε όποιον, χωρίς κέρδος για το κράτος; Και με τι επιπτώσεις στους πολίτες;
4) «Αυστηρή επανεξέταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Δηλαδή; Κατάργηση ή χαλάρωσή τους; Κατώτατος μισθός; Ασφάλιση; Θα υπάρχουν;
5) «Αυστηρή επανεξέταση των εργατικών κινητοποιήσεων». Συμφωνώ για την παρακώλυση των υπολοίπων και την υπερβολή των απεργιών, αλλά θα ρωτάμε τον εργοδότη ή τους θεσμούς αν θα κάνουμε απεργία για δίκαια αιτήματα; Ή μήπως η ζωή των εργαζομένων είναι δίκαιη και δεν έχουν λόγο να διαμαρτύρονται; Να το κάνουμε σαν τους Ιάπωνες; Μην ξεχνάμε ότι κάποιοι έκαναν αγώνες για το πενθήμερο, για τον εργασιακό μεσαίωνα, άσχετα αν τώρα όλα αυτά έχουν επανέλθει δριμύτερα!
6) «Θα ακολουθήσει τη βέλτιστη πρακτική της ΕΕ για τις ομαδικές απολύσεις». Βέλτιστη πρακτική και ομαδικές απολύσεις στην ίδια πρόταση; Με τι κριτήρια;
7) «25 δισ. ευρώ ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών». Ε, ναι, αλλά κάποιος πονηρός θα πει πάντα ότι όλα γι' αυτές γίνονται... ;)
8) «Η κυβέρνηση οφείλει να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς όσον αφορά όλα τα νομοσχέδια, αρκετό χρόνο πριν από την υποβολή τους σε δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή». Ασχολίαστο... Μένουμε Ευρώπη ή η Ευρώπη μένει σ' εμάς; Σε διορθώνω, δόκτορα. Δεν έφτασε το τελευταίο εξάμηνο εκεί, αλλά το τελευταίο 5χρονο... ;)
9) «Η ελληνική κυβέρνηση θα επανεξετάσει, με σκοπό να τις τροποποιήσει, τις θεσπισθείσες νομοθετικές πράξεις που δεν συνάδουν με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου». Οι 100 δόσεις που έσωσαν νοικοκυριά; Αυτές θα επανεξεταστούν; Μήπως να δώσουν αυτοί και pound of flesh;
10) «Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρήσουν πλήρως και εγκαίρως τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους» Ε, ναι, αν γίνει αυτό, τότε ίσως να είμαστε ελάχιστα καλύτερα.
Κάθε λόγος, έχει και αντίλογο. Δεν κάνω αντίλογο για να τον κάνω, όμως. Δεν ανήκω σε κάποιο κόμμα. Έχω προβληματιστεί και απογοητευτεί εξαιρετικά πολύ από όλες τις τακτικές των 5,5 χρόνων, εξού και οι ερωτήσεις για τις οποίες δεν ξέρω την απάντηση. Πιο πολύ όμως έχω απογοητευτεί από τον τρόπο που μας εξευτελίζουν και απαιτούν παρέμβαση στη ζωή μας. Εσείς θα πείτε ότι εμείς φταίμε αποκλειστικά. Εγώ θα πω ότι φταίμε μεν, αλλά ας πάρουμε το μερίδιο που μας αναλογεί. Το υπόλοιπο ας το πάρουν οι "εταίροι" και οι βέλτιστες πρακτικές τους.
Και τέσσερα πράγματα για το τέλος: 1) Δόκτορα, εμείς δεν συμφωνούμε και τσακωνόμαστε, αλλά μπορούμε να μιλήσουμε σαν φυσιολογικοί άνθρωποι. Καταλαβαίνω από τα γραφόμενά σου ότι συμφωνείς 100% με ό,τι μας λένε να κάνουμε. Επειδή όμως ζεις στην Ελλάδα και όχι στη Γερμανία, θα ήθελα να δεις και λίγο τις επιπτώσεις που θα έχουν στην ελληνική καθημερινότητά σου. Και αν όχι στη δική σου, στους γύρω σου.
2) Δεν ξέρω αν θα απαντήσω σύντομα, γιατί είναι πολύ δύσκολη περίοδος, λόγω επίβλεψης και ανάγνωσης πτυχιακών και για να γράψω αυτά που έγραψα έκλεψα χρόνο από τη δουλειά που έχει μείνει πίσω με όλα αυτά που συμβαίνουν. Θα διαβάσω όμως τις απαντήσεις κάποια στιγμή.
3) Ας ελπίσουμε ότι θα καταφέρουμε να γίνουμε καλύτερο κράτος μέσα απ' όλα αυτά.
4) Δεν είμαι καλός στα ποστ-σεντόνια. Τα γράφω, αλλά πάντα υπάρχει κάτι περισσότερο να γράψεις. Το διευκρινίζω, για να μη μου πείτε ότι δεν τα συμπεριέλαβα όλα. :)