Μα δεν είναι απλή αριθμητική;

Έλλη, βγαίνουν οι συντάξεις περισσότερες από τους συνταξιούχους γιατί μετράει μάλλον χωριστά τις επικουρικές.

Δεν αντιλαμβάνομαι όμως γιατί το ύφος του άρθρου που παραθέτει ο Εάριος. Είναι γνωστό ότι είμαστε, όπως κι η λοιπή Ευρώπη, χώρα με μέση ηλικία τα 42 (ή 44, δε θυμάμαι καλά), που σημαίνει ότι πολλοί είναι οι Έλληνες που έχουν περάσει τα 60-65.

Σύμφωνα όμως με τα δημογραφικά, οι άνω των 65 είναι γύρω στα 2 εκατομμύρια, άρα το 25% των συνταξιούχων είναι κάτω των 65.

Για να καταλάβω: να έμπαινε αυτό το πλαφόν και σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα πληρώνανε τις εισφορές τους όλα αυτά τα χρόνια;

Ναι, γιατί ακόμα κι αυτό το κανονικά δεν φτάνει ούτε με σφαίρες σε ένα λογικό ποσοστό της πραγματικής τους σύνταξης (ας πούμε το 75%). Βασικά το έθεσε σωστά η Αλεξάνδρα.
 

SBE

¥
Συνεπώς, όταν έκλεινες 4500 ένσημα (15 ασφαλιστικά χρόνια) δεν είχες ουσιαστικό κίνητρο να ασφαλίζεσαι παραπάνω και τα έκανες πλακάκια με το αφεντικό, να σου δίνει παραπάνω και να μένεις ανασφάλιστος.

To κλειδί εδώ είναι το "τα έκανες πλακάκια με το αφεντικό", δηλαδή παρανομούσες.
Στην Αγγλία δεν παρανομούν, μπορούν αν το ζητήσουν να εξαιρεθούν. Κι αυτό κάνουν.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Έχω μείνει κόκαλο.

Στέλνω πριν από λίγο σε μια φίλη ένα μέιλ με ρεπορτάζ από τη σημερινή διαμαρτυρία των θυγατέρων των ΔΥ για την περικοπή των συντάξεων στις «άγαμες θυγατέρες» και μαθαίνω, από πρώτο χέρι, ότι αφορά και συγγενή της και ότι ναι, είναι αλήθεια, από τους ΔΥ γίνονταν επιπλέον κρατήσεις για σύνταξη της χήρας ή των ανύπαντρων (αν έμεναν) κοριτσιών και τώρα κόβονται με βάση ασαφή κριτήρια...

Δεν θέλω καν να μπω σε υπολογισμούς αν και πόσο και γιατί κλπ. Όσο και αν ο συγγενής της φίλης πλήρωνε επί 35 χρόνια (και δεν πρόλαβε ο άτυχος να χαρεί καν τη σύνταξή του) δεν μπορώ να διανοηθώ ότι του γίνονταν κρατήσεις ικανές να συντηρούν μια θυγατέρα (όπως η κυρία στο ρεπορτάζ) με 1000 ευρώ σύνταξη τον μήνα επί 30, 50, ή και 70 χρόνια.

Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει πίεση προς τα ασφαλιστικά ταμεία να ενημερώνουν υποχρεωτικά τον κάθε ασφαλισμένο πόσα έχει πληρώσει για την ασφάλισή του, σε τρέχουσα αξία, και τι προβλέπεται να πάρει. Διαφορετικά, όλα θα είναι λόγια του αέρα.
 
Προσωπικά το θεωρώ απαράδεκτο να δίνονται συντάξεις στις άγαμες θυγατέρες, μετά από κάποια ηλικία. Η μάνα μου βγήκε στην σύνταξη στα 45 και πέθανε στα 46 της. Είχε κλείσει 25ετία και δούλευε στο ΙΚΑ. Ένα μεγάλο μέρος της σύνταξής της μοιράστηκε σε εμάς, τα τέκνα, και τον πατέρα μου. Το ποσό φυσικά δεν αντιστοιχούσε στην πλήρη σύνταξη και προσωπικά σταμάτησα να το παίρνω όταν έκλεισα τα 21, σύμφωνα με την τότε ισχύουσα νομοθεσία (δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι από τότε). Ωστόσο η αδερφή μου συνεχίζει να παίρνουν σύνταξη, γιατί είναι ανύπαντρη. Εκτός από αναχρονιστικό, το θεωρώ και αντισυνταγματικό, σαν άνιση μεταχείριση των δύο φύλων. Έχει λογική να δίνεται μέρος της σύνταξης μέχρι το πέρας των σπουδών. Αλλά από εκεί και πέρα είναι παράλογο να δίνονται αυτά τα λεφτά. Ακόμη κι αν ο μακαρίτης/ισσα πλήρωνε για 30-40 χρόνια και δεν πρόλαβε να πάρει τίποτα πίσω, το σύστημα βασίζεται ακριβώς σ' αυτό, δηλαδή σε έναν μέσο όρο προσδόκιμου, που περιλαμβάνει αυτόν που θα πεθάνει στα 60 κι αυτόν που θα πεθάνει στα 100.

Εν ολίγοις, καταλαβαίνω την λογική του νομοθέτη που βασίζεται σε μια παλιότερη εποχή, που η γυναίκα δεν δούλευε και στηριζόταν στον άντρα της και ως εκ τούτου η ανύπαντρη γυναίκα θα τα έβρισκε σκούρα, αλλά δεν ζούμε στο 1930. Εκτός από την προφανή οικονομική ζημιά, αυτό το σύστημα κάνει ζημιά και στους ίδιους τους δικαιούχους, μειώνοντας δραστικά τα κίνητρα να κάνουν κάτι στην ζωή τους, αφού έχουν την συνταξούλα τους.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Περί αγάμων θυγατέρων:

Διάγνωσις: διαλείπουσα πανξουτονίτις. :sleep:

Αγωγή: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Συνιστάται λήψις διά της αναγνωστικής οδού των κατωτέρω σκευασμάτων, άπαξ (ή δις) προ απαντήσεως (επί 2), με χρονολογική σειρά:

Ισότητα-λάστιχο των δύο φύλων

Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας) και δη των ιδιοσκευασμάτων υπ' αριθμ. 1922 έως 1925, 1928 έως 1932, 1951, 1956.
 
Top